Vouchere de vacanta pentru angajatii la privat: cati bani poate primi un angajat, pentru vacanta, ce facilitati fiscale are firma
vouchere de vacanta la privatvouchere de vacanta
Executivul de la Bucuresti le reaminteste angajtorilor ca pot sa acorde vouchere de vacanta salariatilor, asa cum primesc bugetarii de la stat. Pentru a stimula angajatorii, se pun la bataie facilitati pentru companii.
Ministrul Antreprenoriatului si Turismului, Daniel Cadariu, a anuntat, intr-o vizita in statiunea Mamaia, ca agentii economici care vor acorda vouchere de vacanta angajatilor lor vor beneficia de anumite facilitati.
In sistemul public, fiecare bugetar are dreptul la un
tichet de vacanta in valoare de 1.450 lei, pe cand la privat, daca angajatorul doreste, nu e limitat la o suma, la cei 1.450 lei, ci suma poate merge pana la de sase ori salariul minim pe economie.
"Toti operatorii din privat pot, asa spune legea, emite tichete de vacanta, care pot merge pana la de sase ori salariul minim pe economie. (…) Noi trebuie sa-i incurajam prin informatii pe operatori. Au si beneficii, daca sunt platitori de impozit pe profit, suma e deductibila. De asemenea, pentru suma respectiva nu platesc dari sociale. Si poate constitui o forma, pe de o parte de a fideliza salariati daca ii ai, sau daca nu, de a-i atrage, facandu-le si o oferta pentru ce inseamna concedii", a declarat oficialul guvernamental.
Principalele benficii ale angajatorilor, in acest moment, sunt:
-
deductibilitate fiscala in procent de 100%, in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal;
-
scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
Conform legii, voucherele de vacanta primite de salariati pot fi folosite pentru achizitionarea serviciilor de cazare, iar in pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adaugate si alte servicii precum masa, transport sau tratament balnear. Legislatia in vigoare privind acordarea acestora este OUG nr. 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Emiterea voucherelor de vacanta poate fi facuta doar de catre entitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice.
De retinut ca angajatii, atat din privat cat si de la stat, vor primi voucherele, in perioada 2022-2026, exclusiv pe suport electronic.
Voucherele de vacanta se bucura de un real succes, romanii incep sa-si redescopere tara
"Inca de cand Guvernul a anuntat ca, in 2022, va emite din nou vouchere de vacanta, am asteptat vestea ca romanii se vor bucura iarasi de un stimulent financiar important pentru a calatori in tara. Sezonul de vara este cea mai aglomerata perioada pentru turismul romanesc si ne dorim sa convingem cat mai multi romani sa dea o sansa turismului intern. Cautarile pentru vacante in Romania au crescut cu 52% in doar o saptamana, turistii deja isi fac planuri pentru lunile de vara.
In acest context, am incercat sa ne pregatim din timp pentru momentul incarcarii cardurilor, astfel ca, in momentul de fata, avem cea mai larga oferta de cazare cu vouchere de vacanta. In plus, am simplificat procesele, astfel incat turistilor sa le fie mai usor ca niciodata sa faca rezervari. Pe Travelminit.ro, rezervarea cazarii si plata se fac online, rapid si simplu, folosind direct cardul de vacanta. In acelasi timp, am pus la cale un program de loialitate care ofera preturi reduse la cazari din toata Romania, la care inregistrarea se face gratuit. Prin intermediul acestui program, clientii nostri pot beneficia de reduceri intre 10-20%, plus servicii gratuite", a declarat Ferenc Rigo, CEO al platformei hoteliere online Travelminit.ro.
Foto: pixabay/Manager.ro