Voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat: cati bani poti primi in 2022, daca ai contract de munca
vouchere vacanta 2022
Voucherele de vacanta reprezinta una dintre solutiile gasite de autoritati, pentru stimula turismul intern si a spriji angajatii sa isi poata permite un sejur in statiunile din tara noastra. Nu toata lumea stie, insa, faptul ca in sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajatilor care au un contract individual de munca, iar valoarea maxima poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe tara.
"Voucherele de vacanta pot fi acordate si salariatilor din privat, direct de catre angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordina in regim de turism intern.
Mai mult, pe durata acestui an, prin comparatie cu angajatii din sectorul public, cei care lucreaza la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanta. Datorita impactului pozitiv de pe plan economic si social, incurajez companiile sa le ofere in continuare, iar pe viitor imi propun sa identific metode prin care sa poata creste atractivitatea acordarii acestora, fara a afecta, insa, bugetul de stat", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.
Printre avantajele angajatorilor care acorda vouchere de vacanta mentionam 100% deductibilitate fiscala in limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal si scutirea de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, sunt scutite de la plata contributiilor sociale datorate de angajat.
Voucherele de vacanta primite de salariati pot fi folosite pentru achizitionarea serviciilor de cazare, iar in pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adaugate si alte servicii precum masa, transport sau tratament balnear. Legislatia in vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
Emiterea voucherelor de vacanta poate fi facuta doar de catre entitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice. Incepand de anul viitor, autoritatile modifica legislatia emiterii acestor vouchere. Din dorinta de a transparentiza fluxurile de bani, dar si pentru a combate riscul epidemiologic, acestea nu vor mai fi tiparite pe hartie. Practic, in perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, in vederea digitalizarii, sunt disponibile aplicatii mobile gratuite pentru utilizatori, cat si platforme online de comanda pentru angajatori, prin care se asigura accesul rapid la informatii sau se pot plasa comenzi rapide si se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operatiuni si tranzactii.
Voucherele de vacanta - un real succes, spune ministrul Turismului
"Voucherele de vacanta au determinat aproximativ un milion de romani sa consume produse locale, calatorind aici, acasa. In aceasta maniera au fost atenuate, intr-o mare masura, efectele negative ale pandemiei, iar pentru continuitate consider oportuna promovarea actului normativ in cel mai scurt timp cu putinta", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.