Anxietatea ar putea fi tratata printr-o tehnica inovativa
tratarea anxietatiitulburari de anxietatecelulele anxietatiireglarea emotiiloroptogenetica in anxietateexperimente de laboratorcercetatori americanidescoperire medicala
Oamenii de stiinta au facut o descoperire care ar putea revolutiona lumea medicala si ar putea schimba radical vietile multor oameni care sufera de tulburari de anxietate.
O echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii au realizat un experiment de laborator pe soareci.
Acestia au descoperit "celulele anxietatii" in creierul micilor vietuitoare, iar acest rezultat va pune bazele unei adevarate inovatii in medicita: tratarea anxietatii umane.
Mazen Kheirbeck, co-autor al studiului si profesor asistent la Univeritatea din California, a explicat ca soarecii obisnuiesc sa se teama de spatiile deschise.
Pornind de la aceast fapt, cercetatorii i-au pus pe soareci intr-un labirint care continea si niste spatii mari, deschise, astfel incat oamenii de stiinta sa-i poata monitoriza activitatea celulelor cerebrale din subsolul hipocampusului exact in momentul in care soarecii incepeau sa se simta agitati. Hipocampusul este o componenta a sistemului limbic al creierului, care se ocupa cu reglarea emotiilor.
Experimentul a aratat ca, in momentul patrunderii soarecilor in spatiile deschise, creierul acestora prezenta o activitate mai intensa a celulelor anxietatii.
Prin urmare, cercetatorii au decis sa intervina asupra acelor celule, in incercarea de a le stapani activitatea. Tehnica folosita este de natura bilogica si poarta denumirea de optogenetica, ce presupune utilizarea luminii pentru a controla celulele din tesuturile vii.
Dupa ce au fost supusi acestei tehnici, soarecilor le-a disparut teama de spatii deschise, devenind chiar curiosi sa le exploreze.
Aceste rezultate remarcabile vor fi folosite in studiile si incercarile oamenilor de stiinta de a stopa fenomenul tulburarilor de anxietate in randul oamenilor.