EMA recomanda introducerea unor alergii pe lista efectelor secundare la vaccinul AstraZeneca
emaastrazenecavaccin anticovid
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a emis vineri recomandarea de a include doua reactii alergice pe lista potentialelor efecte secundare la vaccinul
AstraZeneca.
Este vorba despre anafilaxie si hipersensibilitate. "Actualizarea se bazeaza pe o examinare a 41 de cazuri de posibila anafilaxie observate in randul a aproximativ 5 milioane de vaccinari din Marea Britanie", transmite EMA.
"Dupa o analiza atenta a datelor, comitetul insarcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat ca o legatura cu vaccinul este probabila in cel putin unele dintre aceste cazuri", a mai transmis Agentia.
Totusi, EMA afirma ca anafilaxia, o puternica reactie alergica, este un "efect secundar cunoscut care poate aparea, foarte rar, la vaccinuri".
In paralel, EMA desfasoara o ancheta ce vizeaza tot vaccinurile AstraZeneca, in urma suspiciunilor aparute in mai multe state cu privire la problemele de coagulare a sangelui.
Danemarca a luat o astfel de decizie, dar a mentionat ca "nu s-a stabilit, in acest moment, ca exista o legatura intre vaccin si cheagurile de sange".
EMA incurajeaza in continuare administrarea vaccinului. La fel si OMS
De altfel, EMA a anuntat joi ca nu exista motive pentru a opri vaccinarea cu serul AstraZeneca. "Informatiile disponibile in acest stadiu indica faptul ca numarul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populatiei", a transmis, joi, EMA.
Tot EMA a spus joi ca, incepand cu 9 martie, au fost raportate 22 de cazuri de formare de cheaguri de sange la mai mult de trei milioane de persoane vaccinate in Spatiul Economic European.
Vineri, Organizatia Mondiala a Sanatatii a transmis ca "nu exista niciun motiv sa nu se utilizeze" vaccinul produs de AstraZeneca.
"Agentia Europeana a Medicamentului a analizat aceste cazuri si a stabilit la acest moment ca nu ar fi un indiciu in ceea ce priveste relatia de cauzalitate. Pana pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agentiei Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra caruia s-a ridicat aceasta suspiciune si care este in evaluare in momentul de fata presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite in circa 17 tari europene", a mai spus medicul militar, Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania.
Totusi, desi Romania nu a primit doze din acel lot despre care vorbeste EMA, a primit dintr-un alt lot, pentru care Italia a suspendat vaccinarile.
Peste 77.000 de romani au fost vaccinati cu doze din acel lot, iar cele 4.000 de doze care mai ramasesera vor fi inlocuite, au declarat autoritatile de la noi.