A depasit cea mai mare evaluare de licitatie prescrisa vreodata pentru o opera de arta romaneasca scoasa la licitatie in Romania si este programata sa fie vanduta in cadrul celui mai insemnat si asteptat eveniment de arta al sezonului – Licitatia de Toamna. „Toamna”, opera de mari dimensiuni semnata de celebrul pictor care a modernizat pictura romaneasca, Stefan Luchian, cu o estimare de 200.000-300.000 de euro, depaseste estimarea operei „Tarancuta odihnindu-se”, semnata de Nicolae Grigorescu, evaluata pentru 150.000-250.000 de euro in 2011. Lucrarea de dimensiuni monumentale este expusa in sala principala a Palatului Cesianu-Racovita si poate fi vizitata gratuit pana marti, 26 octombrie, atunci cand va avea loc, online pe platforma Artmark Live, Licitatia de Toamna.
Opera realizata de Luchian in 1901, inspirat de grafica in stil Art Nouveau a contemporanului sau, artistul francez Georges des Feure, face parte dintr-un ansamblu de patru uleiuri, reprezentand alegorii feminine, destinate sa decoreze interioarele casei avocatului si omului politic liberal Victor Antonescu, fost ministru de justitie si apoi de finante in guvernul Gheorghe Tatarascu, in colectia caruia ramane pana in 1965. Astazi, doua dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt in patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, dintre care cel intitulat „Primavara” este piesa centrala a salii dedicate inceputurilor modernismului romanesc, in expunerea permanenta a actualei Galerii Nationale. Cata vreme cel de-al patrulea panou ilustrat in literatura de specialitate, neidentificat de istoriografie in vreo colectie anterioara ori ulterioara schimbarii de regim din 1989, este considerat pierdut.
O alta opera importanta semnata de pictorul florilor, care va fi scoasa la licitatie pe 26 octombrie, este „Crizanteme”, de asemenea o pictura de mari dimensiuni, ce a primit o estimare de 120.000-180.000 de euro. Lucrarea, care pana in 1919 a fost in colectia istorica a criticului de arta si prietenul lui Stefan Luchian, Virgil Cioflec, a trecut ulterior in prestigioasa colectie istorica dr. Iosif Dona, colectie destramata treptat, prin vanzari private, dar mai ales prin donatii constranse in anii comunismului, catre Muzeul National de Arta. În completarea seriei inedite, Licitatia de Toamna listeaza si o a treia lucrare de Stefan Luchian, de dimensiuni mai modeste, un pastel realizat in timpul sederii la Brebu, intitulat „Casa din Brebu” (avand o estimare de 12.000-18.000 de euro).
Licitatia de Toamna, dedicata punerii in vanzare a unei selectii curatoriate a celor mai reprezentativi si valorosi artisti romani – Top 100 Mari Maestri ai Artei Romanesti, avandu-se in vedere pozitionarea acestora in clasamentul, actualizat anual, al celor mai bine vanduti artisti in piata romaneasca de arta, cuprinde si alte lucrari de referinta semnate de cei mai cunoscuti si apreciati financiar maestri ai artei romanesti, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Darascu, Dumitru Ghiata, Ion Theodorescu-Sion, Marius Bunescu, Stefan Popescu sau Ion ?uculescu. Capodoperele pot fi vizionate gratuit la Palatul Cesianu-Racovita din strada C.A. Rosetti, nr. 5, zilnic, intre 10:00-20:00.
Ultimele NOUTATI
Idei de afaceri 2024. Businessuri cu investitii mici si profituri medii, dar stabile
Amenda care se scumpeste in Romania, din ianuarie 2024
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Partenerii nostri
Ministrul Muncii: drepturile femeilor si egalitatea de sanse intre femei si barbati sunt prioritati
Perioada CCC pentru tata. Acte necesare pentru dosar
Pensia de invaliditate. Tot ce trebuie sa stii despre pensia pe caz de boala si studii de caz utile
Raportarea DAC7: ce informatii cuprinde Formularul F7000 utilizat de operatorii de platforme online
Calendar ANAF noiembrie 2023 - termenul pentru depunerea declaratiilor fiscale
Fisa postului pentru Manager responsabil cu atragerea de fonduri
Institutiile publice ar putea fi obligate sa raspunda solicitarilor cetatenilor in cel mult 10 zile
Telemunca: avantaje si dezavantaje pentru angajati si angajatori
Te-ar putea interesa si