10 milioane de americani au ramas fara loc de munca, de cand a inceput criza sanitara
locuri de muncajoburicrizacoronaviruscovid 19pandemieeconomie
Pe fondul crizei pandemice provocata de noul coronavirus, 10 milioane de americani au ramas fara loc de munca. Peste trei milioane de americani au contractele de munca incetate, in timp ce peste sase milioane au intrat in somaj tehnic. Din pacate, nici viitorul apropiat nu este conturat in tonuri optimiste de analistii economici, care preconizeaza ca, pana in vara, numarul americanilor care vor ramane fara loc de munca, va ajunge la 14 milioane.
Criza sanitara globala provocata de COVID-19 da nastere concedierilor masive si intrarilor in somaj, in conditiile in care, in aproape toate statele lumii, economia este suspendata, activitatile comerciale fiind inchise ca masuri de combatere a raspandirii coronavirusului. Oamenii sunt incurajati sa stea in case, sa reduca contactele sociale, in timp ce companiile aleg fie sa le inchida complet contractele de munca, fie sa ii trimita in somaj.
In SUA, de la declansarea pandemiei, 10 milioane de americani au ramas fara loc de munca si se estimeaza ca, pana in vara, numarul acestora va atinge 14 milioane. 3,3 milioane de americani au contractele de munca incetate, in timp ce peste 6,6 milioane au intrat in somaj tehnic.
Situatia este asemanatoare si in Romania, insa pastrand proportiile cu numarul de locuitori pe care ii are tara noastra. Pana in acest moment, conform datelor transmise de Ministerul Muncii, aproximativ 800.000 de contracte individuale de munca au fost suspendate, oamenii fiind trimisi in somaj. De asemenea, peste 150.000 de contracte individuale de munca au fost incheiate definitiv, deci angajatii respectivi si-au pierdut locul de munca.
Citeste si:
La stat inca nu se ia in calcul o restructurare bugetara, in conditiile in care sute de mii de romani sunt in somaj tehnic, la privat
Potrivit informatiilor comunicate de oficialii din cadrul Ministerului Muncii, pana la inceputul lunii aprilie au fost suspendate un numar de 795.291 de contracte individuale de munca, in cazul acestora fiind instituit somajul tehnic, cea mai afectata zona economica fiind industria prelucratoare, unde au fost suspendate nu mai putin de 200.000 de contracte, mai exact 207.688.
155..675 de contracte de munca au incetat, ceea ce inseamna ca oamenii si-au pierdut locul de munca. Aici, cea mai afectata zona este cea a comertului cu ridicata si cu amanuntul, care inregistreaza un numar de 31.000 de contracte care au incetat.