Cum este sa mergi la un restaurant faimos, de exemplu la Ray Stark & Bar din Los Angeles si sa descoperi ca este, in realitate, un restaurant unde poti degusta peste 20 de marci diferite de ape minerale, de la clasica Perrier, pana la Vichy imbuteliata in Catalunia sau o apa speciala, denumita 9OH2O, preparata de un anume domn Martin Riese, care o imbuteliaza din propriul sau izvor din Germania, adaugandu-i o reteta speciala de vitamine si minerale, combinatie care a primit certificarea Asociatiei Germane a Apelor Minerale. O sticla de apa minerala de la Martin Reise costa 45 de dolari iar barul este plin in mai toate zilele saptamanii.
Toata lumea stie ca New York-ul este cel mai scump oras din lume. In Columbus Circle exista insa un restaurant care are preturi putin cam exagerate. Se numeste Masa, are specific japonez, iar un meniu sushi format din 8 rulouri minuscule costa 240 de dolari, in timp ce un meniu complet poate ajunge si la 400 de dolari. Patronul restaurantului, un sef-bucatar japonez, se lauda ca tot ceea ce se mananca in restaurantul sau este autentic, toate ingredientele fiind aduse din Japonia. Pestele arata insa tot a peste.
Situat tot in New York, pe Upper East Side din Manhattan, Daniel este un restaurant scump destinat, dupa toate probabilitatile, snobilor. O degustare de bauturi costa aici 567 de dolari. La Daniel , detinut de celebrul bucatar francez Daniel Boulud, chelnerii sunt imbracati in fracuri. La inceput sunt servite tot felul de aperitive gratuite, la sfarsit tot felul de dulciuri, tot gratuite, toate insirate pe platouri din argint, dar un cocktail costa 30 de dolari. Iar cuburile de gheata sunt in forma de flori inghetate de culoare roz. Daniel Boulud detine restaurante din Palm Beach, Toronto, Montreal, Miami, Londra, Beijing si Singapore.
Situat in luxosul Dubai, Bloomsbury’s Cupcakes este un restaurant in care se prepara o prajitura din aur. La propriu. Intitulata Golden Phoenix, prajitura eeste acoperita cu foite comestibile din aur si costa 27.000 de dolari. Bucata! Ce poate contine o astfel de prajitura? Ei bine, se coace din faina organica italiana, vanilie si cacao aduse din Uganda si, desigur, foite din aur de 24 de carate. La toate acestea se adauga manopera care se spune ca dureaza 48 de ore si la care lucreaza adevarati bijutieri. Singurul inconvenient: daca nu se mananca in 15 minute dupa ce este servita, foitele din aur se vor topi, iar prajitura-minune isi va pirede gustul.
Fleur este, probail, cel mai pretentios dintre restaurantele prezentate aici. Seful-bucatar Hubert Keller a auzit ca la Daniel se servesc burgeri cu 100 dolari bucata si s-a gandit la ceva maret. A creat burgerul de 5.000 de dolari. Burgerul are in compozitie carne de vaca Kobe, foie gras si trufe. Dar secretul pretului este o sticla de vin Chateau Petrus din 1995 care acompaniaza burgerul. Vinul se poate achizitiona si separat la pretul de 2.500 de dolari sticla, un burger normal costa 375 dolari, iar daca doresti sa iei paharele acasa, ti se pot oferi la 75 de dolari perechea. Se pare insa ca doar 25 de perechi de pahare s-au vandut pana acum. Deh, criza!