Cum se redeschid scolile: Fara declaratie pe proprie raspundere pentru parinti, triaj observational, scoli inchise la trei cazuri in trei sali de clasa
redeschiderea scolilornoul an scolar
Ministrul Sanatatii si Ministrul Educatiei au vorbit marti despre redeschiderea scolilor, in noul an scolar care va incepe pe 14 septembrie. Atat ministrul Educatiei, Monica Anisie, cat si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, au spus ca vom avea o evaluare pe 7 septembrie si atunci vom sti concret cum stam in fata noului an scolar. Pana atunci avem din nou elemente generale care sa ne ghideze catre formarea unei idei de ansamblu, autoritatile fiind vizibil tematoare sa dispuna norme clare de azi, in conditiile in care predictibilitatea epidemiei e extrem de redusa pe termen de jumatate de luna, iar factorii noi care apar in ecuatie din septembrie (racirea vremii, reluarea activitatii profesionale, aparitia gripei sezoniere), vin sa inrautateasca premisele.
In linii mari, vom sti pe 7 septembrie care e situatia de fapt a invatamantului din Romania si cum vom intra in noul an scolar. Momentan, avem vesti bune: daca scoala ar incepe acum, nicio scoala nu ar fi inchisa, astfel incat toti elevii sa fie nevoiti sa invete exclusiv online.
''Pe 7 septembrie va fi data aceasta evaluare, pe 10 consiliile de administratie ale unitatilor scolare vor prezenta DSP-urilor scenarii la care s-au hotarat cum sa inceapa anul scolar. Evaluarea in teritoriu se face de DSP-uri si ISP-uri. Liberul arbitru acordat unitatilor de invatamant este acea descentralizare. Este esentiala distantarea sau separatoare intre elevi, pentru primul scenariu'', a explicat Nelu Tataru.
Acest lucru inseamna ca scenariul rosu, cel mai pesimist intocmit de autoritati, inca nu se aplica. Dar, in cazul in care vom avea trei elevi de la trei clase diferite infectati cu noul coronavirus, scoala respectiva se va inchide, au declarat luni oficialii guvernamentali.
De asemenea, chiar daca o scoala va fi deschisa si elevii vor putea sa fie prezenti fizic la cursuri, exista posibilitatea ca ei sa opteze pentru invatamantul online, daca sufera de afectiuni ce ar putea da nastere la complicatii, in cazul unei potentiale infectari cu noul coronavirus. Totodata, aceasta posibilitate se aplica si daca vreunul dintre membrii familiei sufera de vreo afectiune care ar putea agrava starea de sanatate in cazul contractarii noului coronavirus.
Ministrul Educatiei, despre CUM INCEPE SCOALA IN PANDEMIE:
Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a prezentat masurile care s-au luat pana acum pentru noul an scolar care debuteaza in plina pandemie:
-
Am elaborat ghidurile metodologice pentru organizarea in scoli, pe fiecare nivel si reperele pentru profesori.
-
Profesorii vor putea reduce decalajele privind modalitatea de predare din timpul suspendarii cursurilor. Pot face o analiza referitoare la ce aveau in planificarea calendaristica inaintea de suspendarea cursurilor, ce anume s-a predat in timpul suspendarii si ce a retinut elevul in perioada in care cursurile s-au desfasurat online.
-
Noul regulament de organizare a unitatilor de invatamant preuniversitar prevede debirocratizarea activitatii didactice. Sunt masuri in asa fel incat activitatea profesorului sa se concentreze asupra elevului, nu a realizarea hartiilor. Comisia de taiat hartii a propus reducerea acestui numar de hartii.
-
S-au realizat filmari pentru proiectul MEC in parteneriat cu TVR, proiectul Telescoala, profesorii deja filmeaza lectiile, pentru elevii din clasele a opta si a douasprezecea.
-
Am realizat programul de formare a cadrelor didactice, Telescoala profesorilor
-
94.000 de profesori au fost formati deja, pentru altii avem in derulare programe de formare.
-
Am continuat sa facem saptamanal teste de antrenament pentru elevii care sustin examenele nationale.
-
Lansam educatiacontinua.edu.ro - portal dedicat celor interesati sa afle despre cum se desfasoara noul an scolar
''Educatia trebuie sa continue in orice conditii'', a subliniat, in incheire, ministrul Educatiei.
Si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a dat detalii despre conditiile si contextul inceperii noului an scolar.
Parintii nu mai dau acea declaratie pe propria raspundere
''Nu va mai fi acea declaratie pe proprie raspundere, va fi triaj observational. Cand e cazul va urma triaj epidemiologic, efectuat de personal medical calificat. Daca un copil e suspect, e cantonat pana la o evaluare medicala.
Fiecare copil va fi insotit, si orice decizie va fi luata cu acordul parintilor. Copiii de la gradinita, pana la 5 ani, nu vor purta masca. Regulile impuse le vom respecta in functie de fiecare scenariu in parte. Credem ca majoritatea scolilor pot opera in scenariul 1, dar ramane la latitudinea scolilor”, a declarat, marti, Nelu Tataru.
Redeschiderea scolilor, chiar si cu respectarea conditiilor, ar putea creste bilantul COVID-19 la 1.500 de noi infectari pe zi
Si luni, ministrul a abordat subiectul redeschiderii scolilor, spunand ca, daca se respecta regulile, vom avea in jur de 1.500 de infectari noi pe zi odata cu inceperea noului an scolar.
''Avem o evaluare care merge pana in 1.500 de cazuri, in conditiile in care se respecta regulile. Daca nu se respecta regulile, vom avea o crestere si atunci vom fi nevoiti sa reintervenim cu restrictii in anumite zone. As merge pe o prognoza in care toata lumea respecta regulile si fiecare dintre noi ne facem partea noastra de treaba si atunci vom avea o crestere acceptabila”, a spus ministrul Sanatatii.