Guvernul Norvegiei: Bitcoinii nu pot fi numiti bani
bitcoinbitcoinieconomienorvegiaachizitiicarduri bancare
Guvernele din lumea intreaga incearca sa fie cat mai lamuritoare in legatura cu bitcoin. Autoritatile chineze au interzis institutiilor financiare sa foloseasca bitcoin, iar cel thailandez a declarat moneda virtuala "ilegala", din cauza lipsei legilor de reglementare a acesteia. Bitcoin se confrunta acum cu o noua lovitura: Norvegia - cea mai bogata tara scandinava - a anuntat ca bitcoinii nu pot fi numiti "bani".
Directori general al autoritatii fiscale din Norvegia, Hans Christian Holte, a explicat ca moneda bitcoin "nu se incadreaza in definitia generala a banilor". Guvernul norvegian a precizat insa ca daca in urma activului "bitcoin" se obtine capital, acesta poate fi impozitat. Bloomberg scrie ca profiturile de pe urma bitcoinilor se vor incadra sub incidenta legii averilor si pierderile pot fi deductibile. Holte a mai spus ca va exista o taxa pe vanzari de 25% pentru business-uri. Deocamdata, legea se va aplica doar in cazul norvegianului Kristoffer Koch, a carui investitie de 27 de dolari in bitcoin a generat 886.000 dolari in octombrie. Holte spune insa ca va colabora cu alte tari, care pot oferi legitimitate bitcoinului.
La inceputul anului, guvernul german a ajuns la o intelegere asemanatoare, clasificand bitcoinul ca fiind "Rechnungseinheiten" sau "unitati de cont". Aceasta definitie situeaza bitcoinul in zona valutelor regionale. Guvernul francez a fost mai permisiv cu moneda virtuala in 2013 - permitand existenta fundatiei Bitcoin-Central, o banca reala care le ofera clientilor sansa de a-si tine depozitele si a de a face tranzactii cu euro si bitcoini. Luna trecuta, s-a razgandit, iar Banca Frantei a emis un avertisment legat de riscurile financiare ale bitcoinilor.
Avertismentul a fost amplificat de EBA (European Banking Authority), care a prezentat un document privind pericolele folosirii monedei virtuale.
Oamenii care folosesc bitcoin ar trebui sa inteleaga caracteristicile acestei monede, care nu poate fi asemuita cu banii. In afara UE, legalitatea bitcoin este discutabila. Multi dealeri de bitcoini din SUA nu se supun legislatiei americane. Banca Americii, care promova candva bitcoinul, este ingrijorata de o posibila actiune a guvernului, care ar interzice utilizarea acestei monede virtuale.
Totusi, profesorul in economie din Norvegia Paul Ehling a declarat ca definitia norvegiana a banilor ar putea fi "interpretabila". Ehling a vorbit despre monedele din decursul istoriei, spunand ca "daca acestea sunt acceptate de suficient de multi oameni, atunci devin legitime".
Ehling crede insa ca Norvegia trebuie sa fie atenta cu noua moneda, deoarece este volatila. "Daca apare vreo criza sau pana de curent, vei avea nevoie de cateva bancnote in buzunar, in caz ca nu iti merge cardul bancar - acelasi lucru se aplica si in cazul bitcoinilor", a spus profesorul.
Ehling a explicat ca daca oamenii incep sa aiba incredere in bitcoini si ii folosesc la achizitii majore, ar urma sa rivalizeze cu actualele monede (un fenomen putin probabil, dupa cum recunoaste insusi Ehling).