OMS spera ca pandemia actuala sa dureze mai putin decat cea de gripa spaniola din 1918
pandemiegripa spaniolapandemie 1918oms
Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin vocea directorului sau, Tedros Adhanom Ghebreyesu, isi exprima speranta ca omenirea sa scape de pandemia provocata de coronavirusul Sars-Cov2, intr-un timp mai scurt decat a durat pandemia din 1918, provocata de virusul Influenza, cunoscuta si drept pandemia de gripa spaniola, adica in mai putin de doi ani.
Directorul OMS, a declarat, potrivit Reuters, ca astazi, in fata acestei noi provocari medicale, avem si avantaje fata de 1918, dar si dezavantaje. Un dezavantaj ar fi faptul ca virusul se extinde mai rapid acum, pe fondul globalizarii. Insa avem ajantajul tehnologiilor inalte, al cunostintelor medicale pe care cei din Sanatate inca nu le descoperisera in 1918, sau le explorasera prea putin.
“In situatia in care ne aflam acum, cu mai multa tehnologie, cu mai multa conectivitate, virusul a avut o sansa mai buna de raspandire, se poate misca repede pentru ca suntem mai conectati acum. Dar, in acelasi timp, avem si tehnologia, si cunostintele pentru a-i pune capat.
Prin urmare, avem un dezavantaj al globalizarii, apropierii, conectivitatii, dar si un avantaj al tehnologiei. Asa ca speram sa punem capat pandemiei in mai putin de doi ani”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus in cadrul unei briefing de presa de la Geneva, facand apel la “unitate nationala” si “solidaritate globala”.
OMS se asteapta si la al doilea val de COVID, la fel ca la gripa spaniola: Acea gripa a ucis 50 de milioane in timpul celui de-al doilea val
Intr-o declaratie anterioara, facuta la inceputul lunii iulie, expertii OMS au declarat si faptul ca va urma si un al doilea val pandemic de coronavirus, la fel ca in cazul gripei spaniole, care se face responsabila de cea mai agresiva pandemie a ultimilor 100 de ani.
Ranieri Guerra, director adjunct la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), spune ca pandemia COVID-19 se comporta la fel ca cea provocata de gripa spaniola. Mai exact, pe timpul verii, s-a inregistrat o scadere a puterii acesteia, ea revenind in forta din toamna, in valul al doilea.
Desi putem intalni similitudini cu gripa spaniola, coronavirusul nu s-a dovedit a fi inca la fel de violent. Trebuie sa pastram proportiile, dar sa nu neglijam pericolul din 2020
Desigur insa ca nivelul de comparatie cu gripa spaniola trebuie sa se limiteze la anumite caracteristici. Per ansamblu, ceea ce traim astazi nu poate fi comparat nici in gluma cu pandemia din 1918, fara insa sa diminuam gradul de pericol si mortalitate care nu este de neglijat nici in 2020, coronavirusul avand o rata de mortalitate mult mai mare decat virusul gripal obisnuit.
Ca detalii istorice, insa, merita sa aflam mai multe despre evenimentele din 1918 pentru a intelege mai bine ceea ce traim azi.
Spre deosebire de coronavirusul COVID-19, gripa spaniola ataca in special organismele tinere. In schimb, rata mortalitatii este aproape dubla fata de cea in cazul COVID-19. Desi nu este cunoscuta cu exactitate in cazul gripei spaniole, atestarile documentare indica valori intre 2,5 si 5%, in schimb, in cazul pandemiei cu noul coronavirus, aceasta este de 2-3%.
Virusul a facut intre 50 de milioane si 100 milioane de victime intre 1918 si 1919.
Se pare ca 25-30% din populatia Globului de la acea vreme, a suferit de aceasta maladie mortala.