Parchet European pentru combaterea fraudei cu fonduri europene
antifraudaanticoruptieparchet european antifrauda
Cu 456 voturi pentru, 115 impotriva si 60 de abtineri, Parlamentul European a consimtit, recent, la crearea Parchetului European, iar Consiliul Europei poate adopta formal Regulamentul institutiei nou create. Parchetul ar putea deveni operational intre 2020 si 2021.
Parchetul European (EPPO-European Public Prosecutor’s Office) va permite schimbul rapid de informatii, investigatii coordonate ale politiei, inghetarea si confiscarea rapida a bunurilor, precum si arestarea transfrontaliera a suspectilor.
EPPO este creat pe baza cooperarii dintre 20 de state membre ale Uniunii Europene. Cele opt state care nu participa sunt: Suedia, Olanda, Malta, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, insa se vor putea alatura in orice moment.
Biroul central al EPPO va fi in Luxemburg, avand un procuror-sef si procurori din toate statele participante, care vor superviza zilnic investigatiile efectuate de procurorii delegati in toate statele membre participante.
Parchetul european ii va investiga si urmari penal pe cei care vor comite infractiuni care prejudiciaza bugetul Uniunii Europene.
In prezent, numai autoritatile nationale pot investiga si urmari penal fraudele din bugetul Uniunii, cum ar fi utilizarea intentionat gresita a fondurilor structurale UE sau frauda transfrontaliera cu TVA, jurisdictia lor terminandu-se la granite.
EPPO va lucra indeaproape si complementar cu agentia Eurojust si cu biroul UE de investigatii anti-frauda OLAF, pentru a asigura actiuni de urmarire penala mai eficiente si o mai buna recuperare a banilor contribuabililor fraudati.
La 5 iulie, Parlamentul European a aprobat definitiile comune privind infractiunile legate de fraude care se vor afla sub jurisdictia EPPO. Lista acestora va putea fi extinsa pentru a include, de exemplu, terorismul.