Profesorii au ajuns la limita rabdarii: vrem salarii mai mari, din ianuarie! Nu suntem motivati financiar
profesoriinvatamanteeducatieelevi
Profesorii romani s-au gandit sa ofere Guvernului un "cadou" de Mos Nicolae, sub forma unui semnal de alarma pe care acestia il trag, cu privire la directia gresita in care merg lucrurile in sistemul nostru de invatamant.
Trei federatii sindicale din sistemul de invatamant au depus, la registratura de la Palatul Victoria, petitii semnate de 163.813 de angajati din domeniu, in care acestia isi expun mai multe doleante, dar si prin intermediul carora avertizeaza cu privire la faptul ca invatamantul se indreapta catre colaps.
Profesorii spun ca nu sunt motivati salarial sa ramana la catedra si, tocmai din acest motiv, cariera de profesor nu e atractiva pentru tineri. Corpul profesoral a ajuns astfel sa fie imbatranit, iar sistemul sa se confrunte cu un exod masiv de creiere. Oamenii migreaza catre domenii unde munca si cunostintele lor sunt mult mai bine remunerate, iar acest lucru afecteaza calitatea actului educational, punand in pericol tanara generatie, care se formeaza acum pe bancile scolilor.
Astfel, membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret" si Federatiei Nationale Sindicale "Alma Mater" cer ca, din ianuarie 2022, lefurile lor sa fie majorate.
"Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater” – federatii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar, invatamant superior si cercetare – au depus astazi, 6 decembrie 2021, la registratura Guvernului Romaniei, petitiile semnate de 163.813 salariati din invatamant, din care:
- 113.443 provin de la membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant
- 45.504 de la membrii Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”
- 4866 de la cei ai Federatiei Nationale Sindicale „ALMA MATER”.
Prin aceste semnaturi salariatii isi exprima nemultumirile fata de nivelul de salarizare din sistem, situat in patrimea inferioara a grilelor de salarizare", transmit organizatiile sindicale.
Totodata, profesorii cer, in contextul elaborarii unei noi legi a salarizarii, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din invatamant, principiul de baza sa fie acela ca salariul profesorului debutant trebuie sa reprezinte o patrime din indemnizatia presedintelui Romaniei.
Nu in ultimul rand, profesorii le solicita guvernantilor sa acorde un procent mai mare din PIB, pentru Educatie, in Legea bugetului de stat pentru anul 2022. Astfel, sistemul ar putea beneficia de investitiile si reformele atat de necesare cresterii calitatii actului educational.