Sarbatoare pe propria raspundere. Doamne ajuta!
vinerea marepaste 2021sarbatoate paste 2021ridicare restrictii paste
Ne-a mai ingaduit Dumnezeu si Vinerea Asta Mare, ne mai lasa Hristos sa-I apucam Invierea si-n al doilea an de pandemie. Ne mai rabda Cel de Sus, in timp ce foarte multi semeni s-au stins, si ne mai lasa sa-I multumim pentru tot ce ne da. Prindem Pastele si-n anul de gratie 2021, cel in care trecem de la sarbatorirea Invierii stirbite de starea de urgenta si zavorare nationala, in cea de alerta.
Este o imbunatatire, desi progresul veritabil ar echivala cu trecerea din mai mult scriptica stare de alerta, in starea de a face orice pentru a scapa de SARS-CoV-2.
In 2021, Guvernul ne blagosloveste cu o noapte de Inviere fara tidula, fara PDF sau poza cu declaratie-n telefoane. Ne da dispensa spre libertate. Redevenim robii Lui Dumnezeu, nu (si) ai restrictiilor.
Dar, dincolo de ridicarea capastrului de pe bucurie, revenirea temporara la normalitatea din anii de dinaintea nenorocirii planetare, este un test: suntem in stare sa trecem de la declaratia pe propria raspundere, la sarbatorirea pe propria raspundere?
Pana sa se vaccineze intreaga suflare sau majoritatea ei, pana sa apuce tot Pfizer sa amestece substante minune intr-un anuntat medicament tot minune, ar fi bine, mai mult decat oricand, sa ne bucuram cumpatat, infranat, smerit.
Bunul nostru simt - nu vreo autoritate statala! - sa ne impuna limite... Sa nu stam ciorchine la luat lumina, sa nu facem gramada la gramajoarele de paine sfintita.
Sa fim aproape de Dumnezeu, dar sa-l respectam si pe aproapele, care a decis ca-i intelept sa poarte masca si sa stea la doi metri de noi, sa facem astfel incat libertatea noastra sa nu se ciocnesca precum ouale rosii de libertatea celuilalt.
Si, slava Domnului, la inceputul lunii aprilie din acest an, de Pastele Catolic, ni s-a demonstrat ca toate acestea sunt posibile: ceremonialul de sfintire a bucatelor s-a desfasurat, la Miercurea Ciuc, cu 3.500 de credinciosi, care au respectat intru totul restrictiile.
Pretul a fost unul infim: intreruperea circulatiei pe doua bulevarde din centrul orasului, astfel incat oamenii sa ocupe linistiti vreo 2 kilometri, intr-o zona in forma de cruce. De asemenea, organizatorii au impartit masti de protectie celor care nu aveau si s-au asigurat ca participantii pastreaza distanta intre ei.
De Pesah, in luna Ramadan, de Pastele Catolic, de Pastele Ortodox, poate ca niciodata rugile credinciosilor nu au cerut, la unison, divinitatii in care cred sanatate si iesirea din robia unui microb. Doamne ajuta!
In Pastorala de Sfintele Pasti, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, ne aduce aminte ca "traversam o perioada extrem de dificila privind sanatatea si valoarea vietii, cand numerosi oameni sunt incercati", ne indeamna sa vedem ca "aceste vremuri ne arata cat de fragila este viata omului pe pamant si cat de mare nevoie este de a pastra permanent legatura cu Dumnezeu, Izvorul vietii pamantesti si al vietii ceresti vesnice.
Dar aceasta perioada de criza medicala poate fi transformata intr-o perioada de intarire in credinta, mai ales prin rugaciune si prin sporire a iubirii noastre fata de oamenii aflati in suferinta.
Totodata, criza medicala, pandemia ne cheama sa pretuim viata si sanatatea noastra, precum si viata si sanatatea semenilor nostri, ca fiind daruri primite de la Dumnezeu, pe care, insa, trebuie sa le protejam cu multa responsabilitate spirituala si sanitara". Doamne ajuta!