Sute de localitati din Romania primesc apa cu portia. Seceta n-are mila, cultura de toamna e pusa sub semnul intrebarii
munca de acasamunca remotework from home
Seceta nu se da dusa din tara noastra, punand in alerta autoritatile care monitorizeaza situatia, dar si factorii de decizie, in timp ce agricultorii isi fac griji serioase legate de recolta din toamna.
Conform Apelor Romane, acum avem 696 de localitati alimentate restrictionat din sursa de apa de suprafata si din subteran:
-
291 de localitati (din 24 judete: Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Maramures, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brasov, Ilfov, Arges, Giurgiu, Dambovita, Buzau, Ialomita, Dolj, Gorj si Bihor);
-
405 din foraje/fantani (din 13 judete: Botosani, Iasi, Vaslui, Galati, Neamt, Bacau, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramures). Aceasta inseamna un procent de 20-30% din numarul total al fantanilor de la nivel national.
"Cele mai afectate de seceta raman judetele din zona Moldovei"
Conform specialistilor, cele mai afectate de seceta raman judetele din zona Moldovei, in special localitatile mici si satele unde alimentarea este asigurata fie din sursa de apa de suprafata, fie din subteran.
Pentru toate celelalte, inclusiv localitatile mari, care se alimenteaza centralizat din sursa de apa de suprafata, rezerva de apa este suficienta, chiar daca se mentine intr-un proces de scadere. Astfel, rezerva (strategica) in principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apa fata de 3,45 miliarde cat era la inceputul lunii iulie 2022.
In prima jumatate a lunii august, Administratia Nationala „Apele Romane”, alaturi de reprezentantii Hidroelectrica, reusesc sa mentina un coeficient de umplere de peste 70%, in principalele 40 de lacuri de acumulare (cu folosinta complexa), adica de 71,95%.
Debitul Dunarii la intrarea in tara a fost in scadere avand valoarea de 1950 mc/s fiind la jumatate fata de media multianuala a lunii august (4300 mc/s). In aval de Portile de Fier debitele au fost in scadere pana la Gruia si pe sectorul Isaccea-Tulcea si in crestere pe sectorul Calafat-Galati.
Conform prognozei emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi stationar si apoi va fi intr-o usoara scadere ajungand in data de 15 august in jurul valorii de 1900 mc/s.
La statia hidrometrica de la Cernavoda a fost atinsa prima treapta de avertizare (de restrictii) si mai sunt 0,75 metri (= 75 cm) pana la atingerea treptei II, valoare in jurul careia va ramane pana in 15 august 2022.
"Avand in vedere situatia hidrologica actuala cu regim deficitar, Administratia Nationala „Apele Romane” a marit numarul sectiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de sectiuni de monitorizare). Dintre acestea, in 33 de sectiuni (adica 26% din totalul celor monitorizate), debitele se afla sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apa pentru toate folosintele aflate pe sectoarele de rauri respective. De aceea, pentru aceste sectiuni, este necesara aplicarea Planului de restrictii si utilizare a apei in perioade deficitare.
Treptele de avertizare sunt stabilite de catre fiecare folosinta/operator de apa in parte in functie de necesitati. In functie de aceste praguri si de bilantul debitelor pe sector, se impun treptele de avertizare in conformitate cu Regulamentele in vigoare.
Administratia Nationala 'Apele Romane' face in continuare apel la identificarea si adoptarea unor practici corecte in directia folosirii rationale a resurselor de apa si pe cat posibil a economisirii acestora. Nu uitati de recomandarile noastre din ghidul de economisire a apei", mai transmit Apele Romane.
Foto: freepik