Alegeri locale 2020: Cand vor fi chemati romanii la urne
alegeri localealegeri parlamentarealegeri 2020
Autoritatea Electorala Permanenta cere amanarea alegerilor locale. Reprezentantii Autoritatii au transmis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, in care atrage atentia asupra faptului ca alegerile locale din acest an "au devenit o misiune cvasi-imposibila, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui sa aiba loc la finalul anului, planeaza un grad mare de incertitudineâ€, se arata in scrisoarea AEP.
Reprezentantii Autoritatii Electorale Perlamente recomanda autoritatilor sa amane organizarea alegerilor din acest an, in contextul pandemiei noului coronavirus.
AFP ofera presedintelui, premierului si celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, exemplul altor state care au luat aceste masuri:
-
Austria si Marea Britanie – alegerile locale
-
Canada – alegerile provinciale si municipale, alegerile partiale si referendumul local
-
Franta – turul doi al alegerilor locale
-
Cehia – alegerile parlamentare partiale
-
India – alegerile pentru Consiliul Statelor
-
Spania – alegerile regionale in Galicia si Tara Bascilor
-
Elvetia – votul popular federal si mai multe alegeri municipal
-
13 de state americane – alegerile locale, alegerile primare prezidentiale si alte tipuri de scrutine
-
Serbia - alegerile parlamentare, regionale si locale, programate sa aiba loc la 26 aprilie.
Potrivit Autoritatii Electorale, "implementarea solutiilor legislative, care pot fi identificate pentru a adapta procesele electorale la contextul epidemiologic actual, implica o durata de timp minima ce variaza intre 3 si 6 luni, inaintea demararii perioadei electorale propriu-zise”.
"Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibila, iar asupra datei alegerilor parlamentare, care ar trebui sa aiba loc la finalul anului, planeaza un grad mare de incertitudine. Daca alegerile locale ar avea loc in data de 28 iunie 2020, hotararile Guvernului, necesare pregatirii si organizarii acestora, ar trebui sa intre in vigoare cel mai tarziu in data de 13 aprilie 2020”, se arata in scrisoarea trimisa de AEP”, se arata in scrisoarea AEP.
”Indiferent de varianta aleasa, amanarea alegerilor sau organizarea acestora la datele stabilite, se impune modificarea legislatiei primare, prin instituirea unor proceduri alternative la operatiunile electorale ce presupun interactiunea fizica a alegatorilor, candidatilor si oficialilor electorali, precum colectarea semnaturilor de sustinere, inregistrarea candidaturilor, finantarea campaniei electorale, desfasurarea campaniei electorale si inregistrarea contestatiilor, organizarea votarii propriu-zise, numararea voturilor, centralizarea rezultatelor, controlul finantarii campaniei electorale si rambursarea cheltuielilor electorale”, se mai arata in scrisoarea AEP.
Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Constantin Mituletu-Buica, a transmis presedintelui, premierului si liderilor Parlamentari din Senat si Camera Deputatilor, un proiect de lege care prevede:
-
Alegerile pentru noul primar, respectiv sef de CJ, „se organizeaza in cel mult 6 luni de la data incetarii starii de mobilizare, de razboi, de asediu, sau de urgenta, dupa caz”. Acelasi lucru este valabil si pentru alegerile pentru Consiliul Local si Consiliul Judetean.
-
mandatul primarului si cel al presedintelui de Consiliu Judetean se prelungesc de drept pe durata starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta pana la depunerea juramantului de catre primarul, respectiv presedintele de CJ, nou-ales.
-
mandatele consilierilor locali si judeteni sunt si ele prelungite pe durata starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pana cand noile consilii sunt legal constituite.