Fotoliul de parlamentar, mai ravnit in 2020 decat in 2016: Anul acesta avem 7.136 de candidati
alegeri parlamentarealegeri 2020
Alegerile parlamentare din 6 decembrie se apropie cu pasi repezi si apar deja primele ''radiografii'' clare ale listelor de candidati. Prima si poate cea mai importanta informatie este ca, in timp ce romanii isi doresc, prin votul dat la Referendumul din 2009, reducerea numarului de parlamentari, candidatii se inmultesc de la un scrutin la altul. Daca in 2016 candidau 6.476 de persoane pentru un scaun de deputat sau senator, anul acesta numarul candidatilor a ajuns la 7.136.
Conform unui raport Expert Forum privind candidatii la alegerile parlamentare din 2020, desi cea mai mare parte a candidatilor sunt nominalizati de partide precum PSD, PNL sau PMP, numeric exista o competitie vizibila din partea unor partide care nu au avut reprezentare parlamentara in ultimul mandat, precum AUR sau PER.
''Cei mai multi candidati provin de la PMP (641), PNL (640), Pro Romania (639) si PSD (631). Alianta USR-Plus, singura alianta la aceste alegeri, a inregistrat 616 candidati, iar separat USR are 390 de candidati, iar Plus 226 de candidati. Alianta pentru Uniunea Romanilor (AUR), unul dintre partidele relativ noi pe scena politica romaneasca a inregistrat 621 de candidati. Cu un candidat mai putin a inregistrat si Partidul Ecologist Roman, care in saptamanile dinaintea alegerilor a atras mai multe figuri celebre, dar controversate, din alte partide'', arata Expert Forum.
Acelasi raport arata ca au fost depuse in total 1.147 de liste de candidati si candidaturi independente, la Camera Deputatilor si Senat.
Din cei 7.136 de candidati, un numar de 4.659 candideaza la Camera Deputatilor si 2.477 la Senat. Dintre acestia, 57 de candidati reprezinta organizatii ale minoritatilor nationale, pentru Camera Deputatilor. Numarul de candidati a crescut fata de 2016, cand au fost inregistrati 6.476
Avem, de asemenea, 42 de candidati independenti.
Pentru cele patru locuri de deputat in circumscriptia strainatate candideaza 47 de candidati, iar 29 se lupta pentru cele doua locuri de senator.
Excluzand candidatii independenti, un numar de 128 de liste propuse de partidele politice contin un singur candidat, iar 28 includ doi candidati. Listele cele mai lungi sunt cele pentru Bucuresti, unde ajung pana la 37 de candidati.
Cea mai mare competitie este in judetul Braila la Camera Deputatilor, cu 19,8 candidati pe loc, iar cea mai mica la Buzau, cu 9 pe loc. Si la Senat, lupta cea mai intensa se poarta in Braila, cu 27,5 candidati pe un loc, cea mai slaba inregistrandu-se in Prahova, 11,8 pe loc.
Expert Forum a analizat si prezenta candidatilor de sex feminin la batalia politica din 6 decembrie. Potrivit raportului, ''participarea femeilor ramane redusa si la alegerile parlamentare, desi procentul creste putin fata de alegerile locale din septembrie''.
''La alegerile locale, conform calculelor EFOR, femeile au reprezentat 22,9%, iar pentru alegerile din decembrie reprezinta 29,5%. In acelasi timp, plasarea acestora pe locuri eligibile pe listele de candidati poate fi imbunatatita, pentru a oferi sanse egale cu adevarat'', se mai noteaza in raport >>>
Vezi aici: Harta candidatilor la alegerile parlamentare din 2020