UPDATE. Declaratia comuna a sefilor de stat din B9, care au venit la Bucuresti: Sprijinim intrarea Ucrainei in UE, asteptam cu nerabdare ca Suedia si Finlanda sa intre in NATO

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE. Declaratia comuna a sefilor de stat din B9, care au venit la Bucuresti: Sprijinim intrarea Ucrainei in UE, asteptam cu nerabdare ca Suedia si Finlanda sa intre in NATO
Intalnire de grad zero la Cotroceni. Presedintele Iohannis, gazda Summit-ului B9. Ce discuta sefii de stat, in jurul mesei rotunde
de Magda Florea la 10 Iun. 2022
Urmareste-ne pe Google News
summit b9nato

Vineri, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis si  omologul sau polonez, Andrzej Duda, sunt gazdele Summit-ului B9, la care participa statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Aliantei. Liderul de la Cotroceni i-a intampinat deja pe cei noua sefi de stat din Europa (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Ungaria), iar reuniunii i se va alatura, online, si secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Agenda reuniunii vizeaza pregatirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, organizat la Madrid in perioada 28 - 30 iunie.
 

 

UPDATE:  Liderii europeni au semnat o Declaratie comuna, al carei text il redam integral, in randurile de mai jos:

 
"1. Noi, Presedintii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, Romaniei si Republicii Slovace, ne-am reunit astazi, in grupul Bucuresti 9, pentru pregatirea Summitului NATO de la Madrid. Am salutat participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Ne-am intalnit astazi, intr-un moment de deteriorare fara precedent a mediului de securitate, cauzata de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei, cea mai grava amenintare din ultimele decenii la adresa securitatii euroatlantice. Razboiul Rusiei impotriva Ucrainei a zdruncinat pacea in Europa si cauzeaza suferinta umana si distrugeri enorme.
 
2. Am reiterat mesajul de condamnare ferma a agresiunii neprovocate si nejustificate a Rusiei impotriva Ucrainei, care a beneficiat de complicitatea Belarusului si a utilizat Marea Neagra ca platforma de lansare. Este un asalt brutal impotriva ordinii internationale bazate pe reguli, care cauzeaza una din cele mai serioase crize de securitate din ultimele decenii in Europa. Deplangem tragica pierdere de vieti omenesti si enorma suferinta umana si distrugere si ne angajam sa aducem in fata justitiei pe toti cei responsabili de atrocitati si crime de razboi. Solicitam Rusiei sa isi modifice comportamentul agresiv, sa isi retraga fortele de pe teritoriul recunoscut international al Ucrainei, sa asigure raspunderea pentru atrocitatile si crimele de razboi comise, sa revina la un comportament de respectare a dreptului international. NATO trebuie sa traga concluziile necesare in ceea ce priveste relatia sa cu Rusia.
 
3. Am reiterat angajamentul de nestramutat fata de independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala ale Ucrainei in cadrul granitelor sale recunoscute international, fata de Presedintele, de Parlamentul si Guvernul sau alese in mod democratic, fata de poporul ucrainean, in lupta sa curajoasa pentru apararea caminelor, a tarii si a dreptului suveran al Ucrainei de a alege propriile aranjamente de securitate si politica externa, fara interferente externe. Am subliniat continuarea sprijinului nostru fata de aspiratiile euroatlantice ale Ucrainei. Sprijinim, de asemenea, integrarea Ucrainei in cadrul Uniunii Europene. Suntem hotarati sa continuam si sa crestem asistenta pentru Ucraina, deoarece o Ucraina democratica si puternica este importanta pentru securitatea si stabilitatea Europei. Am oferit protectie pentru milioane de refugiati ucraineni.
 
4. Ca raspuns la agresiunea Rusiei, NATO a demonstrat ca angajamentul sau pentru Articolul 5 al Tratatului de la Washington este de neclintit si ca unitatea, solidaritatea si coeziunea raman valori aliate fundamentale. In acest sens, NATO a activat planurile de aparare, si-a intarit postura de descurajare si aparare terestra, maritima si aeriana, inclusiv prin cresterea prezentei de-a lungul intregului Flanc Estic, de la Marea Baltica la Marea Neagra. Au fost infiintate patru noi Grupuri de Lupta in Bulgaria, Ungaria, Romania si Slovacia si au fost intarite Grupurile de Lupta deja existente din Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. In continuare, trebuie sa consolidam in mod semnificativ postura NATO de descurajare si aparare catre o Aparare Inaintata moderna, de o maniera echilibrata, credibila, coerenta, sustenabila si adaptata pe intreg Flancul Estic, luand in considerare specificitatile nationale si in conformitate cu abordarea cuprinzatoare de tip 360 de grade, pentru a descuraja orice agresiune si a asigura apararea, contestarea si prevalenta pe intreg spectrul operational, impotriva amenintarilor cu care ne confruntam. Trebuie sa crestem prezenta aliata multidimensionala si sa asiguram forte combatante interoperabile pe timp de pace, reintarite in timp util cu forte si mijloace, aranjamente sporite de comanda si control, aparare consolidata aeriana si impotriva rachetelor, infrastructura imbunatatita, mobilitate militara si acces sustenabil la lantul de aprovizionare cu combustibil.
 
5. Am agreat ca trebuie sa fim pregatiti pentru a gestiona toate celelalte tipuri de provocari la adresa securitatii, inclusiv cele hibride, cibernetice si cele vizand dezinformarea, si sa ne consolidam rezilienta. Am fost de acord ca terorismul ramane o amenintare persistenta pentru noi toti si ca instabilitatea regionala continua pe Flancul Sudic al Aliantei necesita eforturi continue si vigilenta din partea NATO. Instabilitatea dincolo de frontierele noastre contribuie si la migratia ilegala, o provocare serioasa care necesita atentia noastra. Razboiul impotriva Ucrainei are, de asemenea, implicatii serioase pentru securitatea alimentara globala, in special in Sud.
 
6. In acest moment critic, am subliniat importanta unei legaturi transatlantice durabile, America de Nord si Europa fiind solidare in cadrul Aliantei. Am salutat angajamentul aliat de „a apara fiecare centimetru de teritoriu NATO”.
 
7. Conceptul Strategic ce urmeaza a fi adoptat la Summitul NATO de la Madrid va stabili directia pe care va merge Alianta in viitor. Ne-am exprimat convingerea ca viitorul Concept Strategic va reflecta, printre alte evolutii, noua realitate de securitate creata de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, ca va sublinia ca Federatia Rusa este cea mai semnificativa si directa amenintare la adresa securitatii euroatlantice si va reinnoi atentia acordata sarcinii principale a Aliantei si celei mai mari responsabilitati ale sale – si anume apararea colectiva – fiind evidentiat in acelasi timp ca NATO va continua sa indeplineasca toate cele trei sarcini principale ale sale. Va trebui sa reflecte, de asemenea, necesitatea consolidarii parteneriatului strategic cu Uniunea Europeana pentru a sprijini pacea si securitatea globale si transatlantice, inclusiv prin consolidarea consultarilor si cooperarii politice, si sublinierea angajamentului de a imbunatati mobilitatea militara.
 
8. Politica NATO a Usilor Deschise, prevazuta in Articolul 10 al Tratatului de la Washington, a jucat un rol crucial in consolidarea securitatii, stabilitatii si prosperitatii euroatlantice. Reamintim deciziile adoptate la Summitul NATO din 2008 de la Bucuresti. Am salutat deciziile suverane ale Finlandei si Suediei de a solicita aderarea la NATO si asteptam cu nerabdare primirea lor ca state membre ale Aliantei Nord-Atlantice.
 
9. Am reafirmat angajamentul nostru ferm pentru suveranitatea si integritatea teritoriala ale Republicii Moldova si Georgiei. Vom continua eforturile pentru cresterea rezilientei lor, recunoscand faptul ca securitatea si stabilitatea lor contribuie, de asemenea, la securitatea spatiului euroatlantic. Vom consolida, in continuare, cooperarea practica si sprijinul pentru Bosnia si Hertegovina, in calitate de stat aspirant.
 
10. Suntem pregatiti sa ne indeplinim angajamentele asumate legate de cresterea bugetelor de aparare si sa alocam cel putin 2% din PIB pentru aparare pana in 2024. Vom continua sa sprijinim cresterea finantarii comune.
 
11. Ne mentinem angajamentul de a continua reuniunile in Formatul Bucuresti 9 ca modalitate de a promova abordari comune si de a contribui la securitatea euroatlantica".
 
 
  • Stirea initiala: 
In deschiderea sesiunii plenare a summitului, care a inceput la ora 15:00, presedintele a subliniat faptul ca Summit-ul se afla in cel mai relevant moment al sau, date fiind conditiile geopolitice din prezent.
 
“Formatul Bucuresti 9 ofera o valoare adaugata clara in coagularea coeziunii mesajelor si in asigurarea abordarilor coordonate ale tuturor celor noua aliati de pe Flancul estic, dar si la nivel transatlantic cu privire la securitatea Aliantei, ca un intreg. 

Aceasta reuniune este mai relevanta ca oricand din cel putin doua perspective. 

In primul rand, evolutiile dramatice din regiune, care reclama o atentie sporita si o coordonare amplificata. Solidaritatea dialogului si cooperarea stau la baza fortei noastre comune. Agenda de azi va aborda, in consecinta, evolutiile actuale de securitate din Ucraina si impactul acestora asupra vecinatatii extinse, inclusiv a celorlalti parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova si Georgia, dar si asupra securitatii intregii aliante”, a spus presedintele.

Te-ar putea interesa si: Romania traieste pe datorie. BNR: E ca intr-o familie cu salariul de 4.000 de lei si cheltuieli de 6.000

Romania are un rol-cheie in aceasta criza a razboiului din Ucraina

 
"Incepand cu 24 februarie suntem nevoiti sa gestionam o situatie de securitate complet noua in regiune. Este un moment crucial pentru regiunea euro-atlantica si in special pentru noi, statele membre NATO de la Flancul estic. Romania este aliatul NATO cu cea mai lunga frontiera cu Ucraina, dar cu totii impartasim valoarea gravitatii amenintarilor la adresa securitatii spatiului euro-atlantic, ca o consecinta a razboiului de agresiune ilegal si imoral lansat de Rusia impotriva Ucrainei", a spus presedintele.
 
Agenda reuniunii vizeaza pregatirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, organizat la Madrid in perioada 28 - 30 iunie.
 
"Ne aflam intr-un moment exceptional, in care vom trasa traiectoria aliantei pentru cel putin urmatorul deceniu. La finalul acestei luni vom adopta la Summitul NATO de la Madrid decizii importante, cu impact major pentru securitatea noastra actuala si viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul noului Concept strategic, punand apararea colectiva si articolul 5 in epicentrul actiunilor noastre si punand in aplicare o transformare semnificativa a posturii de descurajare si aparare, in special pe Flancul estic, asa cum am decis la 24 martie 2022 la Bruxelles", a punctat seful statului.
 

Riscurile de securitate la adresa Romaniei si a regiunii Marii Negre sunt in crestere. Presedintele cere consolidarea posturii NATO pe intregul Flanc estic

 
"Deoarece riscurile de securitate la adresa Romaniei si a regiunii Marii Negre sunt in crestere, consolidarea posturii NATO pe intregul Flanc estic de o maniera unitara si echilibrata, in special in zona sudica a Flancului estic, devine cu atat mai urgenta si cruciala. Imi exprim increderea ca unitatea si abordarea comuna la nivelul B9 vor facilita negocierile in desfasurare la nivel aliat, recum si procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetatenii nostri, raspunzand la amenintarile reale generate de Rusia", a mai spus presedintele Iohannis.

Te-ar putea interesa si: DOCUMENT. Se pregateste resuscitarea Securitatii comuniste? Ce contin LEGILE SECURITATII NATIONALE, ce explicatii au politicienii si analistii

Foto: Administratia Prezidentiala


 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x