Klaus Iohannis: Daca numarul de cazuri va exploda, ne vom intoarce la starea de urgenta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Klaus Iohannis: Daca numarul de cazuri va exploda, ne vom intoarce la starea de urgenta
Klaus Iohannis: Daca numarul de cazuri va exploda, ne vom intoarce la starea de urgenta
de Magda Florea la 19 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
klaus iohannissedintapalatul cotrocenicriza sanitaraepidemiepandemiecovid 19

Presedintele Klaus Iohannis a tinut, marti, o declaratie de presa, dupa ce a avut doua sedinte cu membrii Cabinetului Orban si seful DSU, Raed Arafat, pe tema gestionarii crizei sanitare provocate de noul coronavirus. Presedintele a spus ca, daca epidemia nu va evolua favorabil, ne vom intoarce la starea de urgenta. De asemenea, presedintele a facut un apel la responsabilitate in randul cetatenilor: "Sa nu irosim, dragi romani, tot ce am castigat in aceste doua luni cu mari sacrificii!"
 

Declaratiile presedintelui:

"Dragi romani,
 
Virusul este inca printre noi. Cu cat constientizam mai bine ca este responsabilitatea fiecaruia sa urmeze cateva reguli simple de preventie, cu atat cresc sansele noastre, ale tuturor, sa controlam si, in cele din urma, sa stopam definitiv epidemia. Altfel, exista in mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majora a infectarilor. Iar in acest moment, trebuie sa va spun ca, daca regulile vor fi constant incalcate, ne indreptam cu siguranta spre un scenariu in care vom avea noi focare si un nou val de imbolnaviri.
 
Solicit autoritatilor locale sa isi asume, odata cu starea de alerta, un rol mai ferm, un rol proactiv, in gestionarea situatiei in comunitatile pe care le administreaza.
 
Am reusit pana acum sa controlam epidemia, iar masurile pe care le-am luat pe parcursul starii de urgenta si-au dovedit eficienta.
 
Au fost doua luni foarte grele pentru toti, ar fi dramatic sa le compromitem tocmai acum, cand am reusit sa facem un pas important pentru a ne relua, incet-incet, un mod de viata mai apropiat de cel cu care eram obisnuiti.
 
Cred ca nimeni nu-si mai doreste sa reintram in starea de urgenta, dar vom fi obligati sa luam din nou aceasta decizie in situatia in care ritmul de infectare si presiunea pe spitale vor creste semnificativ.
 
Vedem tot felul de iresponsabili care raspandesc, unii din inconstienta, altii din rea-vointa, dezinformari si propaga tot soiul de teorii ale conspiratiei cu scopul de a cultiva neincrederea in randul cetatenilor.
 
Aceste abordari care contesta gravitatea virusului sunt nocive, pentru ca mistifica evidenta, erodeaza autoritatea statului si pot crea brese, afectand solidaritatea si responsabilitatea sociala, care sunt fundamentale pentru a putea depasi cu bine aceasta perioada dificila.
 
Cand am fost uniti intr-un efort national, cu totii - cetateni responsabili, specialisti si guvernanti - am reusit sa salvam vieti si sa limitam raspandirea noului coronavirus.
 
Sa nu irosim, dragi romani, tot ce am castigat in aceste doua luni cu mari sacrificii!
 
Este foarte grav ca unii politicieni incurajeaza incalcarea legilor si nerespectarea masurilor de protectie.
 
Sunt aceiasi vechi politruci care au slabit timp de trei decenii statul roman si care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru national sa esueze. Ba, mai mult, in vreme ce prioritatea noastra este protejarea cetateanului si programul economic care sa duca la reconstructie, prioritatea PSD este, in aceste vremuri grele pentru Romania, culmea, daramarea Guvernului, asa cum a anuntat cu mandrie liderul acestui partid. Depunerea unei motiuni de cenzura in aceasta perioada este o dovada de maxima iresponsabilitate.
 
PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce stie sa faca mai bine, de jocuri politice si combinatii meschine cu scopul de a da jos un guvern angrenat intr-o batalie contra timp pentru protejarea vietii si sanatatii oamenilor. O criza politica profunda suprapusa peste o criza sanitara, asta isi doreste PSD pentru Romania! Este aproape de neimaginat cum ar fi aratat tara noastra in aceasta perioada cu un guvern PSD in functie.
 
Romania, dragii mei, nu mai poate ramane blocata in trecut. Romania are nevoie de resetare si de reconstructie. Aceasta pandemie ne-a afectat pe toti prin amploare si gravitate. Nu exista sectoare ale economiei care sa nu fi avut de suferit intr-o proportie mai mare sau mai mica. Insa o abordare constructiva implica tratarea crizei si ca oportunitate, pentru a aseza Romania pe fundamente sanatoase.
 
De altfel, pentru ca vorbim de oportunitati, am putut constata cu totii o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie Romania, si ma refer la digitalizarea administratiei.
 
Institutiile s-au adaptat rapid, de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, pana la acordarea de servicii medicale online. Este un urias pas inainte, care in mod obligatoriu va trebui consolidat. Totusi, este important sa intelegem ca nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru ca economia Romaniei nu a fost complet oprita in aceste luni.
 
Au fost sectoare importante care au functionat la capacitate deplina, cum este sectorul constructiilor si al infrastructurii, ceea ce explica si cresterea economica de pe primul trimestru.
 
In continuare, relansarea economica se va sprijini pe investitii in mari proiecte de infrastructura. Viziunea pentru dezvoltarea Romaniei in urmatorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate si pe investitii masive in infrastructura de transport, energetica, dar si sanitara. Este o viziune care pleaca de la principii economice sanatoase, care vor sustine in mod durabil prosperitatea romanilor.
 
Ceea ce trebuie sa facem acum - si aici solicit sprijinul tuturor fortelor politice credibile si mediului de afaceri - este sa oferim incredere angajatilor si intreprinzatorilor.
 
Din pacate, avem o nota de plata lasata de guvernele precedente care ne limiteaza mult spatiul de interventie.
 
De aceea, ne concentram eforturile pentru a fi pregatiti sa accesam toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucreaza in prezent Comisia Europeana. In concluzie, prioritatile in perioada urmatoare sunt mentinerea sanatatii cetatenilor nostri si relansarea economica.
 
Dragi romani, impreuna am trecut cu bine prin incercarile dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea democratiei noastre. Impreuna am depasit cu bine doua luni de stare de urgenta si am reusit sa tinem sub control una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii populatiei cu care ne-am confruntat in ultimii 50 de ani.
 
Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar sa continuam, cu fermitate, cu intelepciune, si sa ne unim eforturile pentru a depasi aceasta criza si pentru a construi impreuna tara pe care ne-o dorim!”, a declarat Klaus Iohannis.

Stirea initiala:

Zi de foc la Cotroceni: Iohannis a convocat Guvernul la doua sedinte


Presedintele Klaus Iohannis a convocat marti, la Palatul Cotroceni, doua sedinte pe tema gestionarii epidemiei din Romania, cauzata de noul coronavirus, la care vor participa reprezentanti ai Guvernului, dar si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. Presedintele va sustine o declaratie de presa, la finalul intalnirilor.

Prima sedinta de la Cotroceni va avea loc la ora 14:00. Presedintele ii asteapta pe prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu si cu ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode.

Acestei intrevederi, presedintele i-a alocat o ora. 

EDITORIAL. Romanului poti sa-i iei orice. Mai putin temperatura

Apoi, de la ora 15:00, Klaus Iohannis se va intalni cu prim-ministrul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, si cu seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

In ambele sedinte, tema principala este gestionarea masurilor in contextul crizei sanitare provocate de noul tip de coronavirus.

La finalul celor doua intalniri, presedintele Klaus Iohannis va face o declaratie de presa, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Citeste si: Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi: Profilul pacientului infectat cu noul coronavirus s-a schimbat












 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Sfaturi de econonomisire pentru romanii cu salarii si pensii mici: cum sa-ti gestionezi corect bugetul lunar

today19 Apr. 2024
Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Raben Romania lanseaza o noua ruta de transport intre Timisoara si Viena

today19 Apr. 2024
Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024
Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual
Financiar-Bancar

Revolut da cate 40.000 de euro clientilor, prin credit: ce trebuie sa stii daca ai cont virtual

today19 Apr. 2024
Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara
Companii

Importanta comunicarii cu clientii in medicina veterinara

today19 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Monedele meme care continua sa creasca (P)
Business

Monedele meme care continua sa creasca (P)

today19 Apr. 2024
FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi
Economie

FMI nu crede ca economia mondiala va intra in recesiune: iata de ce nu vine criza peste noi

today19 Apr. 2024
Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Schimbare noua la RCA: plata despagubirilor, facuta dupa noi reguli

today19 Apr. 2024
Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica
Life Style

Top 6 meserii din care poti alege daca esti o persoana indemanatica

today19 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x