Klaus Iohannis, la cea de-a 30-a aniversare a Unitatii Germane: Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei si unul dintre principalii investitori in economia romaneasca
klaus iohannisziua unitatii germaniei
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, la Scoala Germana Bucuresti, o alocutiune cu prilejul participarii la Ziua Unitatii Germane. Seful statului a amintit cu aceasta ocazie faptul ca Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei si unul dintre principalii investitori in economia romaneasca. Presedintele a vorbit si despre comunitatea de romani din Germania, care '' reprezinta un veritabil model de integrare in societatea germana, contribuind la diversitatea socio-culturala si la prosperitatea statului german''.
''Este o onoare sa iau parte anul acesta la sarbatorirea celei de-a 30-a aniversari a Unitatii Germane, de data aceasta in conditii speciale, adaptate restrictiilor impuse de pandemia de COVID-19.
Sarbatorirea, anul acesta, a 30 de ani de la reunificarea Germaniei, precum si marcarea, anul trecut, a aceluiasi interval de timp de la Caderea Zidului Berlinului reprezinta repere istorice esentiale ale poporului german, dar si ale unei Europe democratice, unite, deschise si puternice.
Doresc sa-i multumesc domnului Presedinte Federal Frank-Walter Steinmeier pentru cuvintele de apreciere la adresa cooperarii dintre Romania si Germania si sa-l asigur ca Romania, ca stat profund atasat idealului de unitate europeana, reprezinta un partener solid si de incredere al Germaniei in spatiul central si sud-est european. Astept cu mare placere vizita la Bucuresti a Presedintelui Federal, de indata ce conditiile o vor permite'', a spus seful statului.
In continuare, presedintele Romaniei a declarat: ''Cancelarul Konrad Adenauer obisnuia sa spuna: ''Toti traim sub acelasi cer, dar nu avem toti acelasi orizont”. Reunificarea poporului german, la 3 octombrie 1990, a fost o contributie importanta pentru viitorul european comun. Suntem datori sa construim in continuare viitorul comun al cetatenilor nostri, in spiritul cooperarii, solidaritatii si coeziunii, atribute care definesc proiectul nostru european.
Relatia bilaterala excelenta si solida dintre Romania si Germania a evoluat continuu si dinamic, ajungand in prezent sa aiba un caracter cu adevarat strategic.
Aniversam, anul acesta, 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-germane. In ultimii ani, relatiile politice dintre cele doua tari s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente si substantiale la toate nivelurile.
Ma bucur totodata sa constat ca un pilon de baza al cooperarii noastre continua sa-l reprezinte legaturile economice foarte stranse, Germania fiind cel mai important partener comercial al Romaniei si unul dintre principalii investitori in economia romaneasca.
De asemenea, un liant important care potenteaza relatiile romano-germane este reprezentat de comunitatea romaneasca din Germania si de cea a etnicilor germani din Romania.
Comunitatea romaneasca din Germania, una dintre cele mai mari din afara Romaniei, reprezinta un veritabil model de integrare in societatea germana, contribuind la diversitatea socio-culturala si la prosperitatea statului german.
In egala masura, etnicii germani din Romania, cu radacini adanc implantate in istorie si apreciati pentru contributia lor la modernitatea Romaniei si la viata sociala si culturala a comunitatilor in care traiesc, aduc o contributie semnificativa la consolidarea legaturilor dintre statele noastre.
In acest context, doresc sa salut organizarea, peste doar cateva zile, a celei de-a 23-a sesiuni a Comisiei guvernamentale romano-germane pentru problematica etnicilor germani din Romania.
Un domeniu in care colaborarea romano-germana are radacini istorice profunde este cel al educatiei. Primele carti tiparite in limba romana, precum si multe dintre primele scoli romanesti si dintre cele mai importante asociatii culturale ale romanilor transilvaneni au aparut in orasele sasesti si in comunitatile mixte din Sudul Transilvaniei.
Colaborarea romano-germana in sfera educatiei ramane un important pilon al relatiilor noastre bilaterale, iar Scoala Germana din Bucuresti, Deutsche Schule Bukarest, ofera copiilor o alternativa educationala care faciliteaza comunicarea interculturala.
Si pentru ca ne aflam intr-o scoala, sa ne amintim in acest cadru ca astazi sarbatorim si Ziua Mondiala a Educatiei.
Toate comunitatile scolare, indiferent de modelul educational urmat, contribuie la constructia societatilor de maine.
Apreciez in mod deosebit aplecarea cadrelor didactice si a elevilor spre proiecte care promoveaza sustenabilitatea, inclusiv protectia mediului si informarea privind schimbarile climatice.
Felicit comunitatile scolare pentru activitatea si rolul lor in consolidarea societatilor democratice si pentru eforturile recente de a continua actul educational in ciuda pandemiei de COVID-19.
Onorata asistenta,
Apreciem angajamentul si contributia Presedintiei germane a Consiliului Uniunii Europene la consolidarea proiectului european. Va asigur ca veti avea in continuare un partener apropiat in Romania pentru indeplinirea acestui obiectiv. Avem nevoie de o Europa unita, prospera, sigura, mai aproape de cetatenii sai si mai puternic profilata in plan global!
Principiile fundamentale care stau la baza Uniunii - unitatea, solidaritatea si coeziunea - au fost revalidate de actuala criza sanitara. In atingerea obiectivului comun de aprofundare a proiectului european, este imperativ sa depasim diviziunile si sa gasim solutii si instrumente pentru ca Uniunea sa devina mai puternica si sa raspunda mai eficient unor eventuale provocari similare in viitor.
Am dovedit la nivel european ca putem sa raspundem acestui imperativ prin agrearea, in luna iulie, alaturi de ceilalti lideri ai Uniunii Europene, a Pachetului de relansare economica.
Acordul, de o importanta istorica, va sprijini in mod semnificativ economiile statelor membre afectate de criza sanitara si va contribui la consolidarea proiectului european.
In acelasi timp, protejarea cetatenilor, a libertatilor si a valorilor europene este un obiectiv esential al viitoarelor actiuni ale Uniunii Europene, in contextul in care ne confruntam cu un numar tot mai ridicat de amenintari atat din interior, cat si din afara granitelor Uniunii.
Sunt convins ca o Uniune puternica – atat intern, cat si pe plan global – va continua sa aduca bunastare si securitate cetatenilor sai, va continua sa inoveze si sa faca fata provocarilor tehnologice, sa fie un actor economic competitiv, sa aiba un impact recunoscut la nivel global si sa fie un model de democratie.
Doamnelor si domnilor,
Impartasim motto-ul Presedintiei germane, „Impreuna pentru redresarea Europei”, avand convingerea ca unitatea si coeziunea europeana sunt solutiile necesare pentru a depasi provocarile actuale, asa cum o arata si istoria europeana, la care momentul unificarii Germaniei sta martor.
Inchei prin a transmite, in numele poporului roman si al meu personal, cele mai calde felicitari si urari de pace si prosperitate pentru natiunea germana''.
''Herzlichen Glückwünsch zum Tag der Deutschen Einheit! La multi ani Germaniei!'', a conchis presedintele.