Daca in urma cu cateva zile, in cadrul Consiliului Uniunii Europene, s-a votat la nivel de ambasadori (COREPER) pentru numirea fostului procuror-sef al DNA in fruntea nou infiintatului Parchet European, acum urmeaza un vot la nivel de ministri. Din fericire, acest pas reprezinta doar o formalitate pe care o duce pe Laura Codruta Kovesi si mai aproape de numirea in functia de procuror sef european. De asemenea, lasand la o parte acest pas al votului la nivel de ministri, mai urmeaza si alti pasi procedurali in aceeasi directie, urmand ca in cele din urma, Parchetul European sa isi inceapa activitatea la sfarsitul anului curent.
Conform procedurilor in vigoare, presedintele Parlamentului European asteapta acum o scrisoare oficiala de la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, detinuta la acest moment de Finlanda, prin care se va transmite ca au fost intrunite toate conditiile necesare pentru o numire “de comun acord” a Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror sef european. Dupa ce va primi aceasta instiintare, David Sassoli, presedintele PE, va avea la dispozitie doua optiuni pe care poate sa le urmeze.
Prima optiune pe care presedintele Parlamentului European o are la dispozitie este aceea de a lansa o procedura scrisa catre toti liderii de grupuri europarlamentare prin intermediul careia va cere acordul grupurilor pentru a consfinti acordul comun despre care aminteam in randurile anterioare. Totodata, David Sassoli mai poate sa puna acest acord pe agenda Conferintei Presedintilor, care reuneste liderii grupurilor europarlamentare intr-o sedinta programata pentru data de 17 octombrie.
In cele din urma, anuntul ca s-a ajuns la un acord comun privind numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European se va face in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din data de 21 octombrie.
Reactiile la nivel european cu privire la numirea Laurei Codruta Kovesi in functia de procuror-sef european nu au incetat sa apara dupa votul obtinut la sfarsitul saptamanii trecute in Consiliul European. Juan Fernando Lopez Aguilar, presedintele Comisiei pentru Libertati Civile (LIBE), a transmis ca Laura Kovesi “este alegerea perfecta pentru functia de procuror-sef european, avand competente profesionale desavarsite”. De asemenea, seful Comisiei LIBE mai remarca si faptul ca Laura Codruta Kovesi “va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii Europene”, in conditiile in care Romania nu detine la ora actuala niciun post cheie la nivel european.
Maite Pagazaurtundua, vicepresedintele Comisiei LIBE, a transmis, de asemenea, ca “prin alegerea doamnei Kovesi in functia de procuror-sef european, Parchetul European isi va putea incepe acum activitatea pentru a asigura mai multa siguranta si protectie cetatenilor europeni”. De asemenea, Pagazaurtundua mai noteaza ca “noua institutie va avea un rol cheie in pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale Uniunii Europene, numai infractorii urmand sa fie nelinistiti in urma acestui acord”.
Nu in ultimul rand, si Monika Hohlmeier, presedintele Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), a salutat numirea Laurei Codruta Kovesi in fruntea Parchetului European, spunand ca fosta sefa a DNA este “deosebit de competenta, avand un palmares impresionant de realizari in lupta impotriva coruptiei cu o flexibilitate remarcabila si mult curaj”.
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si