Liberalii au atacat la CCR motiunea de cenzura depusa de PSD si cer social-democratilor sa nu voteze pana cand magistratii nu se pronunta
motiune de cenzuraccrcurtea constitutionala
Guvernul condus de Ludovic Orban a depus, vineri, la CCR, o sesizare privind motiunea de cenzura depusa de PSD in Parlament, pe 17 august. Liberalii contesta mai multe aspecte pe care nu le considera in regula, cum ar fi faptul ca motiunea a fost depusa intre doua sesiuni ordinare ale Parlamentului.
''Am luat decizia sa declansam conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament privitor la depunerea acestei motiuni de cenzura. Este fara precedent in ce hal de debandada s-a ajuns, in ce hal de dezorientare se afla acest partid, PSD, sa ajunga sa faca ce nu s-a facut in 30 de ani – sa depui motiune de cenzura in vacanta parlamentara. O asemenea lipsa de respect fata de prevederile constitutionale eu nu am intalnit la niciun fel de partid”, a declarat premierul Ludovic Orban.
”Depunerea motiunii de cenzura in perioada cuprinsa intre sesiunile ordinare cu consecinta convocarii Parlamentului in sesiune extraordinara incalca principiul pozitiv al stabilitatii guvernamentale avut in vedere de Constituanta”, au scris liberalii in sesizarea catre CCR.
De asemnea, Guvernul Orban considera ca ''motiunea de cenzura initiata la data de 17 august 2020 de un numar de 205 deputati si senatori, cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mita generalizata” avand continutul prezentat in sesiunea extraordinara din data de 20 august 2020 nu poate fi dezbatuta si votata in alta sesiune ordinara sau extraordinara decat cu incalcarea dispozitiilor art.113 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sanctiuni in temeiul aceluiasi act politic epuizat (motiunea de cenzura inregistrata in data de 17 august 2020) prin nediscutarea si votarea acestuia in cadrul sesiunii parlamentare in care a fost depus''.
''Nu se poate prezenta o motiune de cenzura intr-o sesiune si dezbate si vota in alta sesiune parlamentara. Este o aberatie juridico-constitutionala care putea fi gandita doar de catre PSD. In ciuda valentelor juridice ale corifeilor din PSD care au speculat fiecare virgula din Constitutie atunci cand era vorba de salvarea unor infractori din PSD, de aceasta data procedura ...a fost una superficial'', a spus seful Cancelariei lui Orban, Ionel Danca.
Orban considera ca PSD ar trebui sa astepte intai pronuntarea CCR, inainte de a stabili data votului motiunii
Premierul considera ca, inainte de a fi stabilit votul pe motiunea de cenzura, ar trebui sa se pronunte magistratii CCR.
''Pana nu se pronunta CCR, din punctul meu de vedere, e neconstitutional sa se deruleze procedura'', a declarat primul ministru.
''In concluzie, va solicitam sa constatati existenta unui conflict de natura constitutionala intre Guvern si Parlament generat de incalcarea dispozitiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispozitiile art.66 alin.(1) din Constitutie, urmare a depunerii motiunii de cenzura in perioada dintre incheierea primei sesiuni ordinare si inceputul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputatilor si Senatului. De asemenea, va solicitam sa constatati ca motiunea de cenzura depusa la data de 17 august 2020 de un numar de 205 deputati si senatori, avand titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mita generalizata” si continutul prezentat in sesiunea extraordinara din data de 20 august 2020 nu putea fi dezbatuta si votata in alta sesiune ordinara sau extraordinara decat cea convocata la data de 17 august 2020 prin Decizia Presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului nr.3/2020, doar cu incalcarea dispozitiilor art.113 alin.(4) din Constitutia Romaniei, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sanctiuni politice in temeiul aceleiasi motiuni de cenzura, fapt care incalca principiul stabilitatii activitatii Guvernului. Va rugam sa constatati ca dezbaterea motiunii nr. 2 MC/2020 este caduca deoarece fracturarea procedurii in etapa de prezentare si ulterior in etapa de dezbatere si vot se rasfrange asupra intregii proceduri si atrage lipsirea de efecte a motiunii initiate la data de 17 august 2020 de un numar de 205 deputati si senatori'', se arata in concluzia sesizarii.
In motiunea de cenzura depusa pe 17 august in Parlament si citita pe 20 august, social-democratii critica Guvernul liberal pentru modul in care a gestionat pandemia, acuzandu-i pe cei din Guvern ca au profitat de pandemie pentru a face afaceri necurate. De asemenea, social-democratii vor sa darame Guvernul si pentru ca sustin ca liberalii nu au respectat regulile pe care le-au impus cetatenilor, mentinand aici ''chermezele'' din biroul lui Orban, dar si faptul ca presedintele Klaus Iohannis a fost fotografiat in intalniri oficiale la Bruxelles, fara masca de protectie.