Sedinta solemna in Parlament, dedicata Centenarului. Atacuri intre liderii politici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sedinta solemna in Parlament, dedicata Centenarului. Atacuri intre liderii politici
Sedinta solemna in Parlament, dedicata Centenarului. Atacuri intre liderii politici
de Magda Florea la 28 Nov. 2018
Urmareste-ne pe Google News
anul centenaruluimarea unireprincipesa margaretacoroana romaniei

Parlamentul s-a reunit miercuri intr-o sedinta solemna consacrata celebrarii Centenarului Marii Uniri. Pe langa mesajele de unitate, evenimentul a fost un prilej de atacuri intre presedintele Romaniei si reprezentantii PSD-ALDE, printre acestia fiind Liviu Dragnea si Viorica Dancila. La sedinta solemna au fost invitati sa participe fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu, membrii Guvernului, precum si sefii misiunilor diplomatice cu resedinta la Bucuresti, Principesa Margareta si liderii cultelor. Marele absent de la momentul festiv este Ion Iliescu. Fostul presedinte ar avea probleme de sanatate si nu a putut onora invitatia Parlamentului.

Principesa Margareta: ”Dupa un secol de la Marea Unire, Coroana romana continua sa sustina aspiratiile de democratie si libertate ale natiunii”

Custodele coroanei, principesa Margareta, a vorbit, miercuri, la sedinta solemna a Parlamentului, despre o pagina ”inaltatoare, dar si tragica, din istoria noastra moderna”. Principesa Margareta a transmis politicienilor ca acestia ar trebui sa invete din trecut, pentru a nu repeta greselile predecesorilor lor.

"Strabunica mea, Regina Maria, spunea la sfarsitul Primului Razboi Mondial ca, dupa atatea clipe negre, ii era teama sa priveasca lumina zilei. Poporul nostru a pornit la razboi cu cantecul pe buze, pentru ca se ducea sa lupte pentru visul lui de secole. Dar visul a fost implinit cu un sacrificiu uman fara precedent. Despre tragedia romaneasca din acei ani, suverana Romaniei Mari spunea: «cate sacrificii, ce macel, cata moarte». Astazi, dupa o suta de ani, cugetul nostru se bucura, in timp ce sufletul nostru lacrimeaza”, a declarat principesa Margareta.
 
In finalul mesajului sau, principesa a indemnat la recunostinta pentru pagina glorioasa scrisa de Armata romana.
 
”Sa fim mandri pentru Marea Unire din 1918 si recunoscatori pentru pagina glorioasa scrisa de Armata noastra. Dar, sa nu uitam niciodata ca fiecare familie de romani a fost in doliu, la acea vreme. Sa admiram pe oamenii politici de atunci, care, indiferent de doctrina lor, au consolidat procesul unirii. 
 
Sa pastram in minte si in suflet intoarcerea triumfala a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria in Bucuresti, la 1 decembrie 1918. Trecerea lor pe sub Arcul de Triumf, alaturi de Parlament, Armata, Guvern si sute de mii de romani, a fost un gest al renasterii nationale.
 
 A fost, de asemenea, un moment de comuniune si de reflectie, de fericire si de jale, un legamant pentru viitor. Dupa un secol de la Marea Unire, Coroana romana continua sa sustina aspiratiile de democratie si libertate ale natiunii. Familia Regala este implicata, profund si durabil, in consolidarea locului Romaniei in familia europeana a natiunilor".

Si presedintele tarii a transmis un mesaj la sedinta solemna din Parlament: Celebram Centenarul intr-o perioada tumultoasa pentru societatea romaneasca

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj dur la adresa liderilor politici aflati la guvernare, criticand Legile Justitiei si interventiile politice in sistemul judiciar.

"Aniversam astazi un veac de la cea mai importanta realizare a romanilor: infaptuirea unitatii nationale. Elitele intelectuale si politice ale inceputului secolului XX ne impresioneaza prin exemplul lor de viziune, angajament si jertfa. Este vorba despre suveranii Romaniei, de prim-ministri, de politicienii Regatului Romaniei ori de cei din Transilvania, Basarabia sau Bucovina. Este vorba despre oameni de stiinta si cultura, dupa cum este vorba despre eminenti pastori ai spiritualitatii poporului roman.
 
 Ei au ramas cu totii in memoria natiunii pentru ca au urmarit cu tenacitate realizarea proiectelor si aspiratiilor nationale. Rostite de la tribunele Unirii, cuvintele fauritorilor Statului national nu ne explica doar cum a fost posibila intregirea Romaniei, ci ne transmit, peste ani, un patrimoniu de idei si valori care isi pastreaza nestirbita actualitatea. 
 
Nazuinta implinirii unitatii nationale a fost, totodata, si expresia unor valori civice, intrunind adeziunea tuturor segmentelor societatii, nu doar a elitelor. Marea Unire s-a putut infaptui si, mai ales, a durat pentru ca propunea in plan intern drepturi si libertati asteptate de toti oamenii. Ea sustinea in plan international prevalenta dreptului asupra fortei si principiul fratietatii universale. 
 
Cu privilegiul de a fi presedintele Romaniei in vremea Centenarului, preiau emotionanta interogatie a fruntasului ardelean, fauritor al Marii Uniri, si v-o adresez dumneavoastra, alesilor natiei: prin ce putem sa fim noi demni de implinirile de acum 100 de ani? Astazi, intrebarea la care trebuie sa raspunda politicienii, indiferent de partid sau doctrina, este daca vor continua sa promita mult si sa livreze putin sau daca vor avea curajul si responsabilitatea de a pune bazele dezvoltarii Romaniei in cel de-al doilea centenar. Cred ca raspunsul la aceasta intrebare poate sa ne indice sursele demnitatii si coeziunii nationale. Raspunsul la aceasta intrebare se gaseste, in ultima instanta, in oglinda clasei politice romanesti si misiunea sa. 
 
Mergem astazi in directia corecta sau ne aflam pe un drum gresit, care ne va duce in cu totul alta parte decat unde vrem sa ajungem, ca natiune? Aniversarea celor 100 de ani ai tarii noastre ne gaseste la o rascruce pentru destinul Romaniei in urmatorul centenar.Secolul pe care l-am parcurs nu a fost deloc usor, dar in ultimele lui decenii am reusit sa progresam. Traim intr-o societate libera, cu institutii stabile, si ne leaga un amplu parteneriat strategic de cea mai puternica democratie a lumii, Statele Unite ale Americii. Suntem parte a NATO, cu toate beneficiile de securitate care decurg din acest statut, si suntem membri ai Uniunii Europene, integrati in marea familie a natiunilor, asa cum au visat inaintasii nostri.Nu ne-a fost simplu sa ajungem aici. Si, tocmai de aceea, la fel ca acum un secol, oamenii au mari sperante pentru viitorul tarii noastre si asteptari indreptatite de la cei care o conduc.
 
 Cu atat mai mult de Centenar, romanii asteapta o guvernare la inaltimea mostenirii care ne-a fost incredintata, vor lideri politici responsabili, cinstiti si care sa-si propuna obiective politice ambitioase pentru Romania, nu pentru interesele lor vremelnice. Romanii inteleg ca prosperitatea noastra depinde, in mod esential, de alegerile pe care le facem, de optiunile de dezvoltare pe care le adoptam, de consecventa in a ne urma angajamentele. Este timpul sa inteleaga acelasi lucru si majoritatea politica si guvernamentala.
 
 Celebram Centenarul intr-o perioada tumultoasa pentru societatea romaneasca, iar unele abordari populiste, demagogice si manipulatorii au semanat discordie si au afectat unitatea care ar fi trebuit sa caracterizeze modul in care sarbatorim implinirea unui vis de veacuri. 
 
Ascultati vocea romanilor, recuplati-va la interesele nationale, ridicati-va la demnitatea Centenarului si nu il dezonorati! Luati exemplul anului 1918: Romania isi atinge potentialul sau doar atunci cand politicienii sunt inspirati de nazuintele oamenilor si ghidati de un proiect national! Sunt atat de multe probleme care-si asteapta rezolvarea si asupra carora romanii vor sa va aplecati. Este responsabilitatea dumneavoastra sa asigurati o buna legiferare, intr-un cadru de dezbateri deschise si transparente, prin implicarea profesionistilor si prin dialog social, astfel incat deciziile luate aici sa fie adaptate la nevoile reale ale societatii. 
 
Este inca timp sa reveniti asupra unor legi care nu au nici sustinerea oamenilor si nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneti in joc tot efortul si sacrificiile romanilor pentru care sunt atat de respectati in Uniunea Europeana, nu faceti rau societatii romanesti mergand mai departe cu legi ale justitiei si cu modificari ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democratie veritabila. Sunt atat de multe probleme care isi asteapta rezolvarea si asupra carora romanii isi doresc sa va aplecati, de la readucerea la performanta a marilor sisteme publice, la eficientizarea administratiei publice si modernizarea infrastructurii", a spus presedintele tarii.

Liviu Dragnea: presedintele Camerei Deputatilor: Nimeni nu a reusit sa traseze granite in sufletul unui popor

 
Este cea mai mare sarbatoare a Romaniei. Azi, trebuie sa marcam faptul ca pe 28 noiembrie, in urma cu 100 de ani, Congresul General al Bucovinei a votat unirea cu Romania. Nimeni nu a reusit sa traseze granite in sufletul unui popor. Noi vom continua sa fim uniti.
 
 Am fost intrebat care e cea mai importanta realizare a Romaniei in ultima 100 de ani.    Cred ca la scara istoriei, cea mai importanta realizare e integrarea euro-atlantica  Romaniei. Am construit un cadru de securitate. 
 
E datoria noastra de a continua procesul si de a consoliada pozitia in UE. Avem obiective clare: adoptarea monedei euro, intrarea in Schengen. Trebuie sa avem un rol activ in NATO.    Avem obiective clare. Adoptarea monedei euro, aderarea la Spatiul Schengen.
 
 De asemenea, trebuie sa asiguram un rol activ pentru Romania in cadrul NATO, atat in contextul norilor negri care s-au strans la rasarit. Noi ca oameni politici avem datoria sa ne comportam ca adevarati romani. Suntem oameni politici. Ne aflam intr-o competitie permanenta. Ne criticam, dar din pacate se merge prea departe. 
 
Trebuie sa fim in primul rand romani, sa fim oameni politici dar sa fim patrioti cand vine vorba de Romania. Sa fim romani inainte de orice atunci cand votam in Europa. Sa ne stabilim obiectivele pe care sa le sustinem cu totii pe o singura voce, pe limba romaneasca. Sa nu mai fie ca atunci cand europarlamentari romani au votat in PE impotriva Romaniei. Sa incetam acest razboi dintre romani si romani pe care il ducem in afara tarii si in interiorul tarii. 
 
Separat putem fi franti unul cate unul, cum s-a mai intamplat in istoria noastra, insa impreuna putem fi puternici. Si eu, dar si colegii mei, vrem sa colabarm pentru tara noastra. Vrem o strategie romaneasca pentru tara noastra. Impreuna putem construi o Romanie puternica in Europa, puternica in lume. Sunt mandru ca sunt roman", a declarat Liviu Dragnea.

Viorica Dancila: Vin azi, in calitate de prim-ministru, cu un mesaj de pace si unitate intre romani

 
Premierul Viorica Dancila a sustinut in discursul sustinut in sedinta solemna a Parlamentului dedicata Centenarului Marii Uniri ca deviza "Prin noi insine!" de acum 100 de ani ar trebui sa aiba un echivalent actual: Prin noi intine, si nu prin altii, sa ne rezvolam problemele interne.
 
Viorica Dancila i-a salutat pe liberali si a laudat contributia Bratienilor in realizarea Romaniei Mari, insa a fost si acida in discursul sau la adresa Opozitiei.
 
"Este o stacheta inalta lasata pentru cei care condus astazi acest partid. Oricat ar fi de acerba aceasta lupta politica aici in Parlament, nu exista niciun motiv care sa justifice un vot impotriva propriei tari”, a mai spus premierul.
 
"Celor care reprezinta Romania la un nivel sau altul le-as recomanda ca indiferent de opiniile lor politice sau personale sa se gandeasca la interesul nostru comun ca natiune europeana, nu doar la nemultumirile lor personale. Celebra deviza „Prin noi insine” pusa de Bratieni pe frontispicul Marii Uniri trebuie sa isi gaseasca un corespondent si in actualitatea noastra. Prin noi insine, si nu prin altii, ar trebui sa ne rezolvam problemele noastre din Romania. Prin noi insine si nu prin altii ar trebui sa ne aparam interesele nationale in Europa si in general in bine, iar asta nu ne face mai putin europeni”, a mai spus Dancila.
 
De asemenea, premierul a adresat un mesaj si UDMR, parlamentarilor minoritatilor nationale, dar si presedintelui Klaus Iohannis.

Calin Popescu Tariceanu: "Patriotism este sa iubesti legile tarii tale. Desigur, daca aceste legi iti merita afectiunea"

 
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, miercuri, in discursul sau de la sedinta solemna a Parlamentului care celebreaza 100 de ani de la Marea Unire, ca pe data de 1 Decembrie aniversam nu doar un eveniment de mare tinuta patriotica, ci deopotriva un act autentic de democratie. El a mai spus ca 1 Decembrie este si ziua in care ar trebui sa celebram democratia reprezentativa si pluralismul si sa recunoastem rolul central al partidelor politice democratice in istoria noastra contemporana.
 
“Daca este sa luam in serios ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia in 1918 ar trebui sa aniversam nu doar un eveniment de tinuta patriotica, ci deopotriva un act autentic de democratie, un manifest al democratiei. Textul rezolutiunii ce ar putea avea pentru noi aceeasi insemnatate civica pe care declaratia de independenta o are pentru americani, ori declaratie drepturilor omului si a cetateanului pentru francezi. Asa cum s-au petrecut faptele, 1 Decembrie 1918 nu a fost un eveniment militar si guvernamental, ci unul eminamente civic. Aceia dintre noi care au trait zilele din decembrie 1989 pot intelege ce se intampla atunci cand societatea se ridica impotriva unui stat a carei putere nu o mai recunoaste ca fiind legitima”, a declarat presedintele Senatului.
 
Calin Popescu Tariceanu considera ca 1 Decembrie este si ziua in care ar trebui sa celebram democratia reprezentativa si pluralismul.
 
“A sosit poate timpul sa convenim ca 1 Decembrie nu este numai ziua in care natiunea s-a desavarsit prin unirea tuturor romanilor in cuprinsul aceluiasi stat, 1 Decembrie este si ziua in care ar trebui sa celebram democratia reprezentativa si pluralismul in care s-ar cuveni sa recunoastem rolul central al partidelor politice democratice in istoria noastra contemporana, rol la fel de mare ca acela al Armatei ori al guvernelor. Pe aceasta cale s-ar putea sa intelegem mai bine ca patriotismul nu este doar un sentiment sezonier si festiv, ci in egala masura o alegere rationala”, a precizat Tariceanu.
 
Presedintele Senatului a mai spus ca tine de membrii Parlamentului sa le dea motive romanilor sa fie patrioti si sa faca din Romania o patrie a libertatii pentru cetatenii ei.

"Patriotismul nu este doar un sentiment sezonier si festiv, ci in egala masura o alegere rationala. Montesquieu a scris ca adevaratul patriotism este sa iubesti legile tarii tale. Desigur, daca aceste legi iti merita afectiunea. 
 
Unde este libertatea acolo este tara mea, a intarit si Benjamin Franklin. Tine asadar de noi, membrii Parlamentului, daca vom fi dispusi sa ne lasam inspirati de principiile si valorilor din care s-a hranit rezolutiunea de la Alba Iulia, sa le dam motive romanilor sa fie patrioti adevarati si sa facem din Romania o patrie a libertatii pentru cetatenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a carui viziune a insufletit Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, a incheiat Tariceanu.
 
 
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x