Cand cred romanii ca vor iesi din criza
romanisondajcrizaiesire din crizasondaj curschestionar
Guvernul spune ca am iesit din recesiune si ca sunt sanse sa scapam de criza. FMI e si el destul de optimist in privinta asta. Ce spun insa romanii? Ca ne vor trebui cel putin trei ani, daca nu si mai mult, pana sa reusim aceasta performanta.
Doar 3% dintre romani sunt incarcati cu o asemnea doza de optimism incat sa creada in sansele Romaniei de a iesi din criza in acest an, iar 8% amana momentul pentru anul viitor. Cei mai multi insa, 67%, cred ca vor trece trei ani sau mai multi pana atunci, potrivit unui sondaj CURS.
O majoritate covarsitoare (77%) nu are incredere in capacitatea actualului guvern de a scoate tara din criza si doar 13% sunt dispusi sa parieze pe el.
In ceea ce priveste metodele de contracarare a crizei, romanii au identificat solutiile: 24% cred in necesitatea crearii de locuri de munca, 20% vor ajutoare pentru agricultori, 10% sustin combaterea coruptiei, 8% vor pensii si salarii mai mari, altii (6%) preturi mai mici la alimente , 4% opteaza pentru reducerea taxelor si impozitelor si doar 3% pentru accesarea fondurilor europene.
Chestionati in legatura cu modul de impozitare al veniturilor, 71% dintre romani si-au manifestat sustinerea pentru impozitarea progresiva, iar 25% nu sunt de acord ca cei care castiga mai mult sa plateasca un impozit mai mare.
De asemenea, peste jumatate dintre concetateni (57%) sustin ca guvernul ar trebui sa se axeze pe crearea de conditii astfel incat oamenii sa se ajute singuri, in timp ce 39% sustin ca prima prioritate a guvernului trebuie sa fie ajutorarea celor aflati in nevoie.
Potrivit aceluiasi sondaj, cea mai mare cota de incredere o are primarul (45%), urmat de de mass-media (42%) si Politie (33%). La o distanta procentuala considerabila se afla companiile multinationale din Romania (16%), bancile comerciale (14%), sindicate (12%), Presedintie (11%), parlamentari (9%), partide politice (7%), Guvern (6%) si Parlament (5%).
Sondajul a fost realizat la cererea Cotidianul.ro, in perioada 10-28 martie, pe un esantion reprezentativ de 1.104 respondenti adulti. Marja de eroare este de +/-2,95%.