100.000 de locuri de munca - PIERDUTE in HoReCa pana la finele anului
locuri de muncahorecaindustria ospitalitatii
Industria ospitalitatii va deconta scump restrictiile impuse de autoritati in contextul pandemiei de coronavirus. Aproape jumatate dintre locurile de munca din HoReCa, adica 100.000, vor fi ''rase'' de pe harta industriei din Romania, pana la finele acestui an, atrag atentia reprezentantii patronatelor din acest domeniu.
Estimarile ingrijoratoare le apartin lui Dragos Anastasiu, purtator de cuvant al Aliantei pentru Turism (ApT), si Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR). Cei doi reprezentanti ai industriei au declarat pentru Agerpres ca HoReCa romaneasca e cu un picior in prapastie.
Anastasiu sustine ca a cerut Guvernului o statistica a locurilor de munca din HoReCa, dar nu a primit-o, motiv pentru care isi permite sa contureze doar niste estimari, insa unele deloc ''roz''.
''Mi-e teama ca din cei aproape 200.000 de oameni pe care ii avem angajati in mod direct si altii angajati in activitati conexe, de evenimente si altele, eu cred ca in contextul masurilor actuale si a ajutorului actual, asa cum industria a scazut cu 65%, cel putin asa va scadea si numarul de angajati", a declarat Dragos Anastasiu.
Citeste si: Cand va fi lansat noul Samsung Galaxy S21
Scenariul sumbru e confirmat si de presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR)
Si estimarile lui Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), sunt asemanatoare cu ale lui Anastasiu. Acesta preconizeaza ca 100.000 de angajati industriei ospitalitatii risca sa isi piarda serviciul, in cazul in care statul nu se va implica.
"Nu avem cifre exacte, din pacate am facut o solicitare la Ministerul Muncii dar nu ni s-a raspuns inca. Eu ma bazez pe un chestionar pe care l-am facut in randul membrilor si care spuneau ca pana la finalul anului 40% din angajati vor fi concediati daca statul nu vine cu un ajutor de stat consistent, ceea ce nu s-a intamplat.
Daca vorbim de 40% din cei 200.000 de angajati directi din industrie, deja vorbim de 80.000 de oameni. Deci acestea ar fi estimarile bazate pe un chestionar facut de noi cu Cushman&Wakefield, undeva in august.
Acest studiu era in august, de atunci datele problemei s-au intensificat, deci si eu estimez ca vor fi in jur de 100.000 de someri din industria noastra directa, ca rezultat al pandemiei. Undeva pe la finalul lunii vom avea si aceste informatii concrete. Acum mergem pe estimari in care suntem la unison pe undeva la 100.000 de locuri de munca pierdute", a afirmat, la randul sau, Calin Ile.
Citeste si: Ciolacu: PSD si-a pregatit programul de guvernare. Prioritati: Legea pensiilor si alocatiile
Anastasiu: Daca o industrie scade intr-un an de zile cu sa zicem 65, din ce sa platesti oamenii?
''Daca o industrie scade intr-un an de zile cu sa zicem 65%, la hoteluri chiar cu mai mult, la restaurante ceva mai putin, atunci din ce sa platesti oamenii? Nu stiu din ce. Masurile care au venit - somajul tehnic, sprijinul de 41,5%, acestea au ajutat pentru mentinerea locurilor de munca, dar acum? Cand si-a pierdut lumea speranta? Cand pana in aprilie anul viitor este pierdere de speranta totala? Sunt sase luni! Ce faci? Mi-e teama ca vom vedea... vom fi si vazut in ultimele doua saptamani o accelerare a somajului. Acestea sunt deductii logice. Din pacate suntem in tara in care nu ne bazam pe cifre care vin rapid, ele vin tarziu", a mai spus Anastasiu.
Citeste si: Puterea de cumparare a romanilor e cu aproape 60% mai mica decat media europeana