Principalele cauze ale pierderilor de stoc
Inainte de a lua masuri impotriva pierderilor de stoc, este important sa stii care este cauza din spatele lor si ce se intampla cu produsele pierdute. Iata care sunt principalele cauze ale acestei probleme:
1. Erori administrative. Simple greseli in procesul de stabilire a preturilor sau de inventariere a produselor pot sta la baza unor pierderi semnificative privind stocurile de produse ale unei companii.
2. Furturi ale angajatilor. Persoanele care gestioneaza stocurile de produse au acces direct la ele si este foarte simplu pentru unii angajati sa sustraga produse, mai ales daca ele nu au fost incluse in inventar. Companiile care folosesc un astfel de program de facturare au sanse mari sa scape de problema produselor disparute din stoc, intrucat fiecare produs care intra in inventarul lor este contorizat, iar pierderile vor fi vizibile imediat ce s-au produs.
3. Furturi ale clientilor. Anual, sunt furate din magazine produse in valoare de peste 10 miliarde de dolari, fie efectiv prin sustragere, fie prin inlocuirea preturilor, astfel incat sa fie platita o suma mult mai mica pentru un produs scump. Magazinele care au implementat un sistem cu un cititor de coduri de bare reusesc sa isi diminueze furturile prin schimbarea preturilor, pentru ca fiecare produs este scanat dupa codul unic de bare, care indica pretul corect al acestuia.
Cum poti reduce pierderile de stoc
Dupa ce am aflat principalele cauze ale pierderilor de stoc, devine tot mai evident ca metodele prin care acestea pot fi diminuate se reduc la doua lucruri: scaderea numarului de greseli administrative si reducerea furturilor.
1. Investeste in managementul inventarului. Un sistem eficient de inventariere a produselor, precum cel de care iti spuneam mai sus este cea mai buna metoda pentru a vedea clar traseul tuturor produselor tale, de la furnizare, la depozit, pe raft si pana la cumparare.
2. Instruirea corecta a angajatilor. Una dintre cele mai eficiente strategii pentru a diminua pierderile cauzate de furtul de produse este sa ii descurajezi pe angajati sa sustraga produse, aratandu-le ca acestea sunt bine supravegheate si inventariate. De asemenea, angajatii trebuie instruiti sa stie sa recunoasca un posibil hot si ce sa faca daca se confrunta cu un furt din magazin.
3. Instaleaza camere de supraveghere. Sistemele de supraveghere video sunt o alta metoda buna pentru a descuraja furturile. In plus, politia are sanse mai mari sa ii prinda pe cei responsabili de un furt, daca au o dovada clara si pot identifica persoana respectiva.
Chiar daca pare o problema minora si multi antreprenori sunt tentati sa o ignore, pierderea de stocuri poate sta la baza unora dintre problemele financiare ale unei companii. Iar atunci cand scopul businessului tau este sa isi eficientizeze costurile si sa isi creasca profitul, nu poti lasa o problema ca aceasta sa stea in calea succesului tau.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Zapp2Photo
Ultimele NOUTATI
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale