8 greseli pe care sa le eviti in primul an de business

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
8 greseli pe care sa le eviti in primul an de business
8 greseli pe care sa le eviti in primul an de business
de Redactia Manager la 20 Mai. 2022
Urmareste-ne pe Google News
credit persoana juridicafinantareafacere

Ai avut o idee grozava de afaceri si ai pornit la drum cu entuziasm, increzator in business-ul tau. Atitudinea pozitiva ajuta, insa trebuie sa fii constient ca drumul care te asteapta va fi plin de provocari. Conform rezultatelor sondajului efectuat de Statista Research & Analysis in 2018, la nivelul Uniunii Europene una din cinci firme nu supravietuieste dupa primul an de activitate. 

Pentru a te ajuta sa eviti o parte dintre provocarile mediului de business, am selectat 8 dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac antreprenorii aflati la inceput de drum. Citeste-le si continua mai pregatit aventura in lumea antreprenoriatului.
 
1. Dorinta de a reduce cheltuieli si teama de a lua credite 

Modul de finantare a afacerii este una dintre primele si cele mai importante alegeri pe care le fac antreprenorii pentru a dezvolta un business incipient asa cum isi doresc. In acest sens, pot opta pentru finantarea afacerii apeland la un credit sau prin intermediul capitalului propriu.
 
Pentru a deveni competitiv intr-un timp cat mai scurt, e posibil sa ai nevoie de investitii pe parcursul derularii activitatii, chiar din primul an. Astfel, vei putea: 
 
  • raspunde la nevoile clientilor pe masura ce le descoperi;
  • profita de oportunitati;
  • tine pasul cu competitorii. 
 
Pentru a realiza acest obiectiv poti sa iei in considerare optiunea unui credit pentru persoana juridica, un instrument financiar care iti va permite sa faci investitii rapide ce iti vor aduce profit. Devii eligibil pentru un astfel de credit dupa 6 luni de la infiintare, astfel ca nu este nevoie sa astepti ani de zile pentru a te gandi la dinamica afacerii tale. 
 
2. Omiterea fazei de planificare
 
Multe afaceri incep fara un plan de baza, de aceea riscul de esec este mai mare. Un start-up ar trebui sa-si traseze un plan de afaceri care sa includa:
 
costurile de functionare;
proiectii financiare realiste;
caracteristicile ce diferentiaza produsul pe piata;
segmentul de public targetat;
analiza pietei si, implicit, a concurentei. 
 
Planificarea presupune sa-ti proiectezi afacerea in viitor si sa stabilesti un drum care te poate ajuta sa ajungi acolo. Aceasta implica stabilirea unei misiuni, a unei viziuni si a unui set de valori tradus printr-o strategie cu un set de tactici menite sa indeplineasca obiectivele asumate. 

3. Nu ai stabilit obiective SMART

Daca planul te ajuta sa stabilesti viziunea si potentialul afacerii tale, obiectivele te vor ajuta sa le concretizezi. Obiectivele SMART reprezinta doar una dintre metodologiile eficiente de stabilire a obiectivelor. Numele este un acronim care inseamna:
 
S = specific (clare, fara ambiguitate, sa contina cifre).
M = measurable (usor de urmarit si masurat).
A = attainable (realist).
R = relevant (in directiile care conteaza).
T = time-bound (incadrat intr-un orizont de timp).
 
Fara obiective, business-ul tau doar va reactiona la ceea ce i se intampla, in loc sa isi stabileasca propria directie. Rezerva-ti timp pentru a stabili obiectivele afacerii, analizand situatia firmei si parcursul pe care iti doresti sa il aiba in urmatoarele 12 luni.
 
4. Subevaluarea produselor sau serviciilor tale

Pe termen lung, subestimarea timpului si a resurselor consumate pentru realizarea unui produs sau a unui serviciu, raportata la pretul de vanzare, poate genera probleme serioase ale fluxului de numerar.
 
Atunci cand te afli in plin proces de dezvoltare a unei afaceri, este greu sa evaluezi pe deplin semnificatia diferitelor activitati si decizii. Astfel, ai putea fi tentat sa percepi preturi prea mici pentru produsele sau serviciile tale. Ai putea crede ca daca percepi un pret mai mic decat concurentii tai vei obtine mai multi clienti, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. De aceea este important sa te concentrezi asupra catorva aspecte cheie ale produsului tau, prin care acesta se diferentiaza de produsele concurentei, fara a-ti subevalua munca. 

5. Nu stii cine este clientul tau ideal

Identificarea clientilor ideali te va ajuta sa te concentrezi asupra unui public-tinta potrivit. Cu alte cuvinte, nu te vei orienta, la inceput, catre clientii care sunt mai greu de convins si care nu sunt la fel de profitabili. 
 
Este usor sa infiintezi o afacere fara a-i testa viabilitatea in randul consumatorilor. Dar datele cercetarilor de piata te vor ajuta sa intelegi ce-si doresc consumatorii si sa creezi previziuni solide, realiste si produse pe masura asteptarilor lor.
 
Pentru a identifica particularitatile clientilor ideali, poti colecta si datele despre cei mai buni clienti ai tai de pana acum. Combina informatiile pentru a crea un profil pe care sa il ai in vedere in toate aspectele afacerii, de la creionarea produselor si serviciilor, pana la strategia de marketing.
 
6. Vrei sa faci totul singur

Antreprenoriatul poate fi un parcurs dificil, dar exista modalitati prin care poti obtine ajutor. Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face in primul an este sa nu cauti sprijin. 
 
Exista comunitati excelente in grupurile de Facebook, axate pe antreprenoriat. Exista multe grupuri de nisa, pe care le poti gasi cautand cuvinte-cheie. Poti face schimb de idei, resurse sau servicii. 
 
Oricum ai alege sa primesti ajutor, nu trebuie sa inveti de unul singur. Si experienta celorlalti iti poate fi de mare ajutor. Exista posibilitatea ca si alti antreprenori sa se fi confruntat exact cu aceleasi probleme ca tine. In loc sa incerci sa reinventezi roata, cauta ajutor si cere sfaturi. De asemenea, apeleaza la specialisti contractati pentru lucrurile in care nu ai expertiza si pentru care nu iti permiti un angajat permanent. 
 
7. Angajarea cunoscutilor si rudelor

Cu cat business-ul tau este mai mic, cu atat mai mult conteaza angajarea oamenilor potriviti. Este adevarat ca luarea deciziilor corecte de angajare este importanta indiferent de marimea organizatiei, dar cand sunt doar trei angajati si unul dintre ei este nepriceput, lucrurile se complica.
 
Dorinta ta de a ajuta un membru al familiei nu se va alinia intotdeauna cu nevoia de a angaja un om pregatit. In plus, posibilitatea aparitiei conflictelor interpersonale se dubleaza, de obicei, deoarece problemele pot aparea si la locul de munca, si in afara acestuia.
 
Asadar, evalueaza temeinic candidatii, stabileste si respecta o politica generala de angajare in ceea ce priveste prietenii si familia. Aceasta este cea mai buna solutie pentru afacerea ta.
 
8. Produsul/serviciul nu este diferentiat si nu ofera valoare reala
 
Traim o perioada propice pentru inovare, in care avem posibilitatea sa monetizam idei originale. Insa cum stii daca produsul tau ofera valoare reala si se diferentiaza de altele intr-o piata atat de volatila? Cum stii care este calea potrivita pentru tine si pentru ideea ta? Acestea pot fi intrebari confuze la care nu exista un raspuns "corect". 
 
Trebuie sa ramai relevant pentru a depasi cu bine curba de inovare. De multe ori, chiar daca ai un produs perfect viabil, este posibil sa nu fie suficient. Este important sa te gandesti care sunt nevoile clientilor si sa folosesti cercetarea de piata pentru a testa si produse adiacente. Feedback-ul poate fi luat in considerare in dezvoltarea de noi produse sau servicii.
 
In concluzie, cercetarea si planificarea sunt vitale pentru a te asigura ca afacerea ta este viabila, are un randament adecvat si ca produsele sau serviciile pe care le oferi sunt competitive pe piata pe care o reprezinti. A construi un business de succes inseamna mai mult decat o idee buna de afacere, inseamna sa stii sa-ti organizezi resursele, sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie si sa risti atunci cand este cazul, pentru a-ti dezvolta afacerea.
 
Sursa foto: Shutterstock.com
 

Ultimele NOUTATI

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale
Economie

Majoritatea tarilor UE critica reforma propusa de presedinta CE. Miza: 400 de miliarde de euro! Ce presupune revizuirea finantarii regionale

today04 Iul. 2025
7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale
Economie

7 din 10 tineri folosesc TikTok, dar doar 3 din 10 au cont pe LinkedIn – tinerii romani prefera distractia online in locul retelelor profesionale

today04 Iul. 2025
Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%
Companii

Ce se intampla cu TVA pentru HoReCa la 1 octombrie. Vicepremierul Barna impune o conditie pentru TVA de 11%

today04 Iul. 2025
Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?
Economie

Analiza Pwc. Rezolvam pe moment criza bugetara, dar iesim din cercul vicios al cheltuielilor marite care atrag cresteri de taxe?

today04 Iul. 2025
Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?
Ultima ora

Revolutie in sanatate: Guvernul vrea mai multi contribuabili si taie scutirile la CASS. Cine nu va mai fi asigurat?

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x