8 martie 2022: De la Ziua internationala a femeilor muncitoare la Ziua femeii emancipate de astazi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
8 martie 2022: De la Ziua internationala a femeilor muncitoare la Ziua femeii emancipate de astazi
8 martie 2022: De la  Ziua internationala a femeilor muncitoare la Ziua femeii emancipate de astazi
de Magda Florea la 08 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
ziua femeii8 martieziua internationala a femeiiistoria zilei femeii8 martie 2022

8 martie 2022: La multi ani, femei! Astazi sarbatorim ziua fiintei fara de care lumea nu doar ca ar fi lipsita de stralucire, farmec si sens, dar nu ar exista deloc. Femeia. Totusi, dincolo de semnificatia zilei de 8 martie frumos poleita in ultimele decenii, in spatele acestei sarbatori se ascund miscari cu scop politic, interese la nivel inalt si dorinta femeii de a-i fi respectate drepturi de baza ...


8 martie 1857, la New York - Ziua in care a luat nastere sarbatoarea femei ... sau nu?

 
La  8 martie 1857, in New York, cateva mii de muncitoare protestau pe strazile marelui oras, nemultumite de conditiile de munca si viata, ele au declansat greva si acum isi striga revendicarile in strada.
 
Aliniate ordonat, randuri-randuri, majoritatea inca tinere, marsaluiesc cu pumnul drept strans ridicat spre cer, cu pletele fluturand in vantul caldut al primaverii. Pe bulevardele largi, insorite, printre buildingurile semete ale tinerei metropole, cu vocile lor cristaline, dar ferme, cer in cor salarii egale cu barbatii si reducerea programului de munca.
 
Asa s-a nascut Ziua Internationala a Femeii, din curajul unor proletare barbate de a spune nu imbuibatilor, rapacilor patroni americani.

Ce tablou incantator! Atata doar ca este fals.

Un fals grosolan, plamadit la Paris in redactia publicatiei comuniste L’Humanité, finantate de Moscova, sub semnatura militantelor Yvonne Dumont, Claudine Chomat si Madeleine Colin. Un fals care avea sa cucereasca lumea.
 

Si atunci, ne intrebam, care e adevarata istorie a zilei de 8 martie?

 
In realitate, la Congresul celei de-a doua Internationale Socialiste din august- septembrie 1910, de la Copenhaga, Clara Zetkin, sprijinita de Rosa Luxemburg, propune instituirea unei zile internationale a femeii. Fara insa a se stabili vreo data precisa, fie ea 8 martie sau alta.
 
Propunerea unei Zile Internationale a Femeii proletare de catre Clara Zetkin a urmarit un dublu scop: confiscarea revendicarilor feministe (vot universal, egalitatea salariilor etc.) de catre miscarea socialista, dar si contracararea influentei feministelor burgheze asupra muncitoarelor, explica Françoise Picq, specialista in Istoria Feminismului.
 
"Li s-a interzis femeilor socialiste sa poarte lupte comune cu feministele burgheze. Traditia Zilei Internationale a Femeii a fost la inceput o alegere sectara, pentru care feminismul si socialimul se excludeau”, spune Picq citata de Slate.fr.
 
Ca urmare a deciziei Internationalei a II-a de la Copenhaga, pe 19 martie 1911 au loc manifestatii in Germania, Austria si Danemarca. In Rusia, ziua este celebrata pe 3 martie 1913, apoi pe 8 martie 1914.
 
Pe 8 martie 1917 (23 februarie, pe stil vechi), Ziua Femeii este din nou organizata in Rusia, pe fondul unor importante fierberi sociale. Cu cateva zile in urma (3 martie / 18 februarie), la Uzinele de armament Putilov, cele mai mari din Petrograd, se declansase gre-va. Pe 5 martie, din lipsa de aprovizionare cu materii prime, Uzinele Putilov se inchid. Muncitorii adunati in fata portilor inchise pleaca sa protesteze in strada.
 
Zvonurile despre iminenta rationalizare a painii toarna gaz peste foc. Celebrarea Zilei Femeii din 8 martie / 23 februarie furnizeaza ocazia perfecta: toate nemultumirile isi gasesc cadrul in care sa rabufneasca.

Asa va incepe Revolutia din Februarie ce se va continua cu Revolutia din Octombrie. Pe 15 / 2 martie TarulNicolae al II-lea abdica in favoarea fratelui sau, Mihail. Insa haosul nu mai putea fi oprit si acesta renunta la coroana chiar a doua zi. Incepea instaurarea comunismului. Din valtoarea Zilei Femeii se nastea Uniunea Sovietica. Nimic suav, nimic gingas. Ghioceii sunt manjiti de sange!
 
In 1921, URSS adopta 8 martie ca Zi a Femeii, in memoria evenimentelor care au marcat inceputul revolutiei bolsevice. Dupa al II-lea Razboi Mondial, ziua de 8 martie este generalizata in tot Lagarul Rosu: Europa Rasariteana, China, Vietnam, Cuba. Ziua Femeii se impune ca sarbatoare exclusiv comunista.
 
Pana cand, in 1955, in scena intra L’Humanité, cu povestea despre manifestatia romantica a textilistelor, care, chipurile, ar fi avut loc cu un veac in urma la New York. Nimeni nu are minima curiozitate sa verifice veridicitatea istorica. Asa ar fi putut descoperi ca nici un ziar american nu pomeneste nimic despre vreo manifestatie. Desi cateva sute sau mii de femei marsaluind in strada, intr-o tara in care cowboyii inca se mai razboiau cu indienii, trebuie sa fi fost o stire de senzatie.
 

Mistificatoarele de la L’Humanité au reusit mai mult decat isi propusesera

 
Transformarea lui 8 martie din sarbatoare a mamelor si, implicit, a familiei, intr-o zi de lupta pentru eliberarea si emanciparea femeii gaseste un teren fertil in miscarile stangiste din Occident. Faptul ca mitul plaseaza actiunea muncitoarelor in America, simbolul Capitalismului opresor, nu face decat sa-i creasca atractivitatea. Feministele din Statele Unite, incantate ca isi descopera o legitimitate istorica, importa aproape imediat 8 martie peste ocean. Feministele din Europa occidentala le imita grabnic.
 
In 1977, ONU incurajeaza tarile lumii sa adopte 8 martie ca zi de celebrare a drepturilor femeilor si a pacii internationale. In 1982, vine si randul „tarii-mama” sa adopte mitul fondator. Yvette Roudy, ministru pentru Drepturile Femeii, oficializeaza ziua de 8 martie.

"Am vrut sa-i explicam mistificarea lui Yvette Roudy. Dar aceasta ii convenea de minune: un mit care celebra lupta femeilor in cadrul luptei de clasa”, marturiseste cercetatoarea franceza, amintim, ea insasi o adepta a Feminismului.

Ce a urmarit L’Humanité?

 
Vreme de 22 de ani, nimeni nu si-a pus problema autenticitatii mitului feministelor americane. In 1977, Françoise Picq si alte patru cercetatoare vor sa verifice povestea. Picq declara:

"Am intalnit mai multe variatiuni privind decorul - soare primavaratec sau viscol - sau protagonistele - textiliste, tesatorese, croitorese; accentul era pus cand pe lupta impotriva represiunii, cand pe juramintul solemn de a se reintalni in fiecare an. Dar toate textele erau de acord asupra datei si locului - 8 martie 1857, New York - si asupra semnificatiei fondatoare a evenimentului”.
 
Evident ca acesta crea mai multa emotie decat o reuniune obscura a femeilor in anticamera Internationalei Socialiste. Urcand pe firul istoriei, cele cinci descopera prima stire despre "eveniment” in L’Humanité din 1955. 
 
"De ce a fost nevoie, in plin Razboi Rece, sa dai sarbatoririi Zilei Femeii o origine mai veche, mai spontana decat cea a unor membre de partid? De ce s-a dorit detasarea zilei de 8 martie de istoria sa sovietica”, si-a pus problema grupul de cercetatoare.
 
Se pare ca la originea mistificarii ar fi stat tensiunile din miscarea comunista franceza, dintre Confederatia Generala a Muncii (CGT) si Uniunea Femeilor Franceze (UFF). 
 
"Madeleine Colin dorea sa reancoreze 8 martie de istoria luptei femeilor militante, in vreme ce UFF o transformase intr- un fel de Zi a Mamelor, ca in URSS”, explica Françoise Picq. In lagarul comunist, sarbatoarea de 8 martie nu mai era tocmai o zi de lupta a femeilor.

"Cum li se dadea voie sa plece cu doua ore mai devreme de la serviciu, femeile preferau sa profite si sa mearga la coafor”, spune cercetatoarea.
 

8 martie, astazi ...
 

Romania zilelor noastre sarbatoreste 8 martie intr-un stil care promoveaza feminismul, slaveste femeia si o ridica la rangul pe care, ce-i drept, fara sa fim partinitori, il merita. Femeile primesc astazi cadouri, mici atentii si sunt sarbatorite prin petreceri. Fiice, surori, mame, prietene. Sa recunoastem cu totii ca fara ele, viata nu ar fi la fel...de fapt, nu ar fi viata.

Datorita emanciparii femeii de astazi si deschiderii posibilitatii de studiu si de formare profesionala, lucru care le-a fost ingradit sute de ani, numeroase femei s-au remarcat in diverse domenii de activitate si avem astazi onoarea de a avea oameni de stiinta, cercetatori, artisti, profesori, doctori, ingineri de sex feminin, personalitati care pun umarul, in egala masura cu barbatii, la progresul omenirii.

De asemenea, femeile casnice care isi dedica viata familiei si cresterii copiilor sunt demne de toata aprecierea celor din jur, pentru ca sacrifica intreaga viata in cele mai nobile scopuri posibile. Indiferent de preocuparile zilnice, asistam la o emancipare a femeii, la o afirmare a ei, la o imbunatatire a conditiilor de viata si de munca, de care trebuie sa aiba parte atat ele, dar si toti ceilalti membri ai societatii. 

Sa ne amintim astazi de femeia de langa noi si sa ii aducem in dar ... un zambet, o floare ...

La multi ani, femei!
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem
Economie

Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem

today28 Mar. 2024
Crocs: Revolutia pantofilor
Life Style

Crocs: Revolutia pantofilor

today28 Mar. 2024
Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Firmele de asigurare, revoltate ca pretul la RCA ramane plafonat: e iar haos pe piata asigurarilor auto obligatorii

today27 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem
Economie

Ciolacu a decis: Kaufland, Lidl, Carrefour si Auchan raman deschise si in weekend: romanii nu vor sa le inchidem

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x