8 martie 2022: De la Ziua internationala a femeilor muncitoare la Ziua femeii emancipate de astazi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
8 martie 2022: De la Ziua internationala a femeilor muncitoare la Ziua femeii emancipate de astazi
8 martie 2022: De la  Ziua internationala a femeilor muncitoare la Ziua femeii emancipate de astazi
de Magda Florea la 08 Mar. 2022
Urmareste-ne pe Google News
ziua femeii8 martieziua internationala a femeiiistoria zilei femeii8 martie 2022

8 martie 2022: La multi ani, femei! Astazi sarbatorim ziua fiintei fara de care lumea nu doar ca ar fi lipsita de stralucire, farmec si sens, dar nu ar exista deloc. Femeia. Totusi, dincolo de semnificatia zilei de 8 martie frumos poleita in ultimele decenii, in spatele acestei sarbatori se ascund miscari cu scop politic, interese la nivel inalt si dorinta femeii de a-i fi respectate drepturi de baza ...


8 martie 1857, la New York - Ziua in care a luat nastere sarbatoarea femei ... sau nu?

 
La  8 martie 1857, in New York, cateva mii de muncitoare protestau pe strazile marelui oras, nemultumite de conditiile de munca si viata, ele au declansat greva si acum isi striga revendicarile in strada.
 
Aliniate ordonat, randuri-randuri, majoritatea inca tinere, marsaluiesc cu pumnul drept strans ridicat spre cer, cu pletele fluturand in vantul caldut al primaverii. Pe bulevardele largi, insorite, printre buildingurile semete ale tinerei metropole, cu vocile lor cristaline, dar ferme, cer in cor salarii egale cu barbatii si reducerea programului de munca.
 
Asa s-a nascut Ziua Internationala a Femeii, din curajul unor proletare barbate de a spune nu imbuibatilor, rapacilor patroni americani.

Ce tablou incantator! Atata doar ca este fals.

Un fals grosolan, plamadit la Paris in redactia publicatiei comuniste L’Humanité, finantate de Moscova, sub semnatura militantelor Yvonne Dumont, Claudine Chomat si Madeleine Colin. Un fals care avea sa cucereasca lumea.
 

Si atunci, ne intrebam, care e adevarata istorie a zilei de 8 martie?

 
In realitate, la Congresul celei de-a doua Internationale Socialiste din august- septembrie 1910, de la Copenhaga, Clara Zetkin, sprijinita de Rosa Luxemburg, propune instituirea unei zile internationale a femeii. Fara insa a se stabili vreo data precisa, fie ea 8 martie sau alta.
 
Propunerea unei Zile Internationale a Femeii proletare de catre Clara Zetkin a urmarit un dublu scop: confiscarea revendicarilor feministe (vot universal, egalitatea salariilor etc.) de catre miscarea socialista, dar si contracararea influentei feministelor burgheze asupra muncitoarelor, explica Françoise Picq, specialista in Istoria Feminismului.
 
"Li s-a interzis femeilor socialiste sa poarte lupte comune cu feministele burgheze. Traditia Zilei Internationale a Femeii a fost la inceput o alegere sectara, pentru care feminismul si socialimul se excludeau”, spune Picq citata de Slate.fr.
 
Ca urmare a deciziei Internationalei a II-a de la Copenhaga, pe 19 martie 1911 au loc manifestatii in Germania, Austria si Danemarca. In Rusia, ziua este celebrata pe 3 martie 1913, apoi pe 8 martie 1914.
 
Pe 8 martie 1917 (23 februarie, pe stil vechi), Ziua Femeii este din nou organizata in Rusia, pe fondul unor importante fierberi sociale. Cu cateva zile in urma (3 martie / 18 februarie), la Uzinele de armament Putilov, cele mai mari din Petrograd, se declansase gre-va. Pe 5 martie, din lipsa de aprovizionare cu materii prime, Uzinele Putilov se inchid. Muncitorii adunati in fata portilor inchise pleaca sa protesteze in strada.
 
Zvonurile despre iminenta rationalizare a painii toarna gaz peste foc. Celebrarea Zilei Femeii din 8 martie / 23 februarie furnizeaza ocazia perfecta: toate nemultumirile isi gasesc cadrul in care sa rabufneasca.

Asa va incepe Revolutia din Februarie ce se va continua cu Revolutia din Octombrie. Pe 15 / 2 martie TarulNicolae al II-lea abdica in favoarea fratelui sau, Mihail. Insa haosul nu mai putea fi oprit si acesta renunta la coroana chiar a doua zi. Incepea instaurarea comunismului. Din valtoarea Zilei Femeii se nastea Uniunea Sovietica. Nimic suav, nimic gingas. Ghioceii sunt manjiti de sange!
 
In 1921, URSS adopta 8 martie ca Zi a Femeii, in memoria evenimentelor care au marcat inceputul revolutiei bolsevice. Dupa al II-lea Razboi Mondial, ziua de 8 martie este generalizata in tot Lagarul Rosu: Europa Rasariteana, China, Vietnam, Cuba. Ziua Femeii se impune ca sarbatoare exclusiv comunista.
 
Pana cand, in 1955, in scena intra L’Humanité, cu povestea despre manifestatia romantica a textilistelor, care, chipurile, ar fi avut loc cu un veac in urma la New York. Nimeni nu are minima curiozitate sa verifice veridicitatea istorica. Asa ar fi putut descoperi ca nici un ziar american nu pomeneste nimic despre vreo manifestatie. Desi cateva sute sau mii de femei marsaluind in strada, intr-o tara in care cowboyii inca se mai razboiau cu indienii, trebuie sa fi fost o stire de senzatie.
 

Mistificatoarele de la L’Humanité au reusit mai mult decat isi propusesera

 
Transformarea lui 8 martie din sarbatoare a mamelor si, implicit, a familiei, intr-o zi de lupta pentru eliberarea si emanciparea femeii gaseste un teren fertil in miscarile stangiste din Occident. Faptul ca mitul plaseaza actiunea muncitoarelor in America, simbolul Capitalismului opresor, nu face decat sa-i creasca atractivitatea. Feministele din Statele Unite, incantate ca isi descopera o legitimitate istorica, importa aproape imediat 8 martie peste ocean. Feministele din Europa occidentala le imita grabnic.
 
In 1977, ONU incurajeaza tarile lumii sa adopte 8 martie ca zi de celebrare a drepturilor femeilor si a pacii internationale. In 1982, vine si randul „tarii-mama” sa adopte mitul fondator. Yvette Roudy, ministru pentru Drepturile Femeii, oficializeaza ziua de 8 martie.

"Am vrut sa-i explicam mistificarea lui Yvette Roudy. Dar aceasta ii convenea de minune: un mit care celebra lupta femeilor in cadrul luptei de clasa”, marturiseste cercetatoarea franceza, amintim, ea insasi o adepta a Feminismului.

Ce a urmarit L’Humanité?

 
Vreme de 22 de ani, nimeni nu si-a pus problema autenticitatii mitului feministelor americane. In 1977, Françoise Picq si alte patru cercetatoare vor sa verifice povestea. Picq declara:

"Am intalnit mai multe variatiuni privind decorul - soare primavaratec sau viscol - sau protagonistele - textiliste, tesatorese, croitorese; accentul era pus cand pe lupta impotriva represiunii, cand pe juramintul solemn de a se reintalni in fiecare an. Dar toate textele erau de acord asupra datei si locului - 8 martie 1857, New York - si asupra semnificatiei fondatoare a evenimentului”.
 
Evident ca acesta crea mai multa emotie decat o reuniune obscura a femeilor in anticamera Internationalei Socialiste. Urcand pe firul istoriei, cele cinci descopera prima stire despre "eveniment” in L’Humanité din 1955. 
 
"De ce a fost nevoie, in plin Razboi Rece, sa dai sarbatoririi Zilei Femeii o origine mai veche, mai spontana decat cea a unor membre de partid? De ce s-a dorit detasarea zilei de 8 martie de istoria sa sovietica”, si-a pus problema grupul de cercetatoare.
 
Se pare ca la originea mistificarii ar fi stat tensiunile din miscarea comunista franceza, dintre Confederatia Generala a Muncii (CGT) si Uniunea Femeilor Franceze (UFF). 
 
"Madeleine Colin dorea sa reancoreze 8 martie de istoria luptei femeilor militante, in vreme ce UFF o transformase intr- un fel de Zi a Mamelor, ca in URSS”, explica Françoise Picq. In lagarul comunist, sarbatoarea de 8 martie nu mai era tocmai o zi de lupta a femeilor.

"Cum li se dadea voie sa plece cu doua ore mai devreme de la serviciu, femeile preferau sa profite si sa mearga la coafor”, spune cercetatoarea.
 

8 martie, astazi ...
 

Romania zilelor noastre sarbatoreste 8 martie intr-un stil care promoveaza feminismul, slaveste femeia si o ridica la rangul pe care, ce-i drept, fara sa fim partinitori, il merita. Femeile primesc astazi cadouri, mici atentii si sunt sarbatorite prin petreceri. Fiice, surori, mame, prietene. Sa recunoastem cu totii ca fara ele, viata nu ar fi la fel...de fapt, nu ar fi viata.

Datorita emanciparii femeii de astazi si deschiderii posibilitatii de studiu si de formare profesionala, lucru care le-a fost ingradit sute de ani, numeroase femei s-au remarcat in diverse domenii de activitate si avem astazi onoarea de a avea oameni de stiinta, cercetatori, artisti, profesori, doctori, ingineri de sex feminin, personalitati care pun umarul, in egala masura cu barbatii, la progresul omenirii.

De asemenea, femeile casnice care isi dedica viata familiei si cresterii copiilor sunt demne de toata aprecierea celor din jur, pentru ca sacrifica intreaga viata in cele mai nobile scopuri posibile. Indiferent de preocuparile zilnice, asistam la o emancipare a femeii, la o afirmare a ei, la o imbunatatire a conditiilor de viata si de munca, de care trebuie sa aiba parte atat ele, dar si toti ceilalti membri ai societatii. 

Sa ne amintim astazi de femeia de langa noi si sa ii aducem in dar ... un zambet, o floare ...

La multi ani, femei!
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public
Economie

Specialist in Finante: Desi cresc impozitele, se adanceste deficitul, ceea ce inseamna ca statul risipeste prea mult banul public

today26 Apr. 2024
HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri
Economie

HR Barometru: Au crescut salariile specialistilor in industria serviciilor pentru afaceri

today26 Apr. 2024
Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum
Business

Cele mai importante motive pentru care sa faci investitii in parcuri fotovoltaice acum

today26 Apr. 2024
Ce sunt monedele de aur de investitii?
Life Style

Ce sunt monedele de aur de investitii?

today26 Apr. 2024
Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x