Banca centrala a Rusiei, gest disperat, in incercarea de a salva economia de la colaps: ce le-a impus rusilor de rand
rubla ruseascaeconomia rusiei
Autoritatile din Rusia fac eforturi sa contracareze efectele sanctiunilor economice impuse de SUA si Occident, dupa decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. Dupa ce a crescut de peste doua ori dobanda de referinta, Banca centrala a Rusiei ia alta masura disperata, in incercarea de a salva moneda nationala.
Institutia a impus un comision de 30% la achizitiile de valuta ale persoanelor individuale la casele de schimb valutar, scrie Reuters, citand o scrisoare de la autoritatea de reglementare
Rubla ruseasca se prabuseste
Rubla ruseasca isi continua traseul puternic descendent, ajungand, joi dimineata, la un curs de 117,50 ruble pentru un dolar si 124,10 ruble pentru un euro, depreciindu-se cu peste 10% fata de dolar si cu peste 7% fata de euro.
Potrivit brokerilor, comisionul impus de Banca centrala a Rusiei avea scopul de a reduce cererea de dolari, dar asta nu a facut nimic pentru a opri declinul rublei.
Pietele financiare ale Rusiei au fost tulburate de sanctiunile impuse in urma invaziei Ucrainei, cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Cand trupele ruse au intrat in Ucraina pe 24 februarie, rubla a scazut cu aproape 30% in raport cu dolarul, iar analistii au declarat joi ca probabil aceasta va ramane foarte volatila si in perioada urmatoare.
Guvernul a ordonat exportatorilor rusi sa-si converteasca 80% din veniturile lor valutare in ruble pentru a sustine moneda locala, dar oamenii inca stau la coada la banci pentru a cumpara dolari pe masura ce rubla scade. Totodata, presedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret, care stabileste ca niciun cetatean
nu poate transfera in strainatate mai mult de 10.000 de dolari.
Un alt aspect important este acela ca tranzactionarea la bursa din Moscova a ramas in mare parte inchisa joi, a patra zi de restrictii dictate in acest sens de Banca centrala.
Pietele financiare din Rusia trebuie sa infrunte acum, pe langa sanctiuni, si deprecierea rating-ului de tara. Agentiile de rating au "dat de pamant" cu economia lui Vladimir Putin. Fitch si Moody's au retrogradat Rusia cu sapte trepte, incadrand investitiile in Rusia la categoria speculative.