BNR estimeaza ca Romania nu va atinge tinta de inflatie: Va fi mai mare, abia anul viitor intram in normalitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BNR estimeaza ca Romania nu va atinge tinta de inflatie: Va fi mai mare, abia anul viitor intram in normalitate
BNR estimeaza ca Romania nu va atinge tinta de inflatie: Va fi mai mare, abia anul viitor intram in normalitate
de Magda Florea la 05 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
bnrinflatierata inflatieibanca nationala a romanieieconomie

Banca Nationala a Romaniei estimeaza ca rata inflatiei in acest an va fi peste intervalul tinta de 1,5-3,5%. BNR spune, totusi, ca incepand de anul viitor, inflatia se va incadra in acest interval.

Banca Nationala a Romaniei a transmis un comunicat de presa in care estimeaza ca rata anuala a inflatiei nu se va incadra anul acesta in intervalul tinta de 1,5-3,5%. Abia de anul viitor, spun specialistii BNR, vom putea vorbi despre o rata a inflatiei intre aceste limite.
 
Totusi, luni, BNR a mentinut dobanda cheie la 2,5%, in pofida faptului ca inflatia de baza a crescut simtitor in al doilea trimestru din acest an si a ajuns la 3,3%. 
Tot luni, Consiliul a mai stabilit mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50% pe an.
 
Conducerea BNR nu a umblat nici la ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
 
Rata dobanzii de politica monetara reprezinta rata dobanzii utilizata pentru principalele operatiuni de piata monetara ale BNR. 
 

Referitor la inflatie, BNR are estimari negative si spune ca aceasta nu se va incadra in limitele tinta


"Rata anuala a inflatiei IPC a scazut in luna iunie pana la 3,8 la suta, de la 4,1 la suta in luna mai, usor sub nivelul prognozat, dar deasupra intervalului de variatie al tintei. Evolutia s-a datorat scaderii consistente a preturilor legumelor si combustibililor. Comparativ cu finalul trimestrului I, cand s-a situat la 4,03 la suta, rata anuala a inflatiei s-a redus exclusiv datorita evolutiei din iunie. 
 
Descresterea in raport cu luna martie a fost determinata integral de componentele exogene ale IPC, in principal de dinamica pretului combustibililor. In schimb, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) si-a accelerat cresterea de la 2,7 la suta in martie la 3,3 la suta in iunie.
 
 Pe langa influentele noii taxe din sectorul telecomunicatiilor si ale cresterii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare, avansul evidentiaza presiuni inflationiste in crestere pe partea cererii si a costurilor salariale, alaturi de ajustarile in sens ascendent ale asteptarilor inflationiste pe termen scurt", se arata in comunicatul BNR.
 
De asemenea, BNR transmite ca "Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa scada pana la 4,1 la suta in luna iunie, de la 4,2 la suta in luna mai 2019, iar rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum s-a redus pana la nivelul de 4,0 la suta, de la nivelul de 4,1 la suta inregistrat intre decembrie 2018 si mai 2019. Noile date statistice confirma accelerarea cresterii economice in trimestrul I 2019 la 5 la suta, de la 4,1 la suta in intervalul anterior. 
 
Pe partea cererii, consumul final a continuat sa reprezinte principalul determinant al cresterii economice (4,5 puncte procentuale), urmat de variatia stocurilor (2,4 puncte procentuale), si apoi de formarea bruta de capital fix cu o contributie pozitiva usor diminuata fata de varianta anterioara (0,6 puncte procentuale). In schimb, exportul net si-a redus aportul negativ la evolutia PIB, pe fondul revizuirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor si cea a importurilor de bunuri si servicii".
 
Iata continuarea raportului privind inflatia, intocmit de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2019:
 
"Cele mai recente date statistice arata o temperare a dinamicii anuale a deficitului balantei de bunuri si servicii in primele doua luni ale trimestrului II, dar si o accelerare a adancirii in termeni anuali a deficitului de cont curent, pe fondul deteriorarii balantei veniturilor secundare. 
 
In acelasi interval se evidentiaza evolutii mixte in sfera consumului, investitiilor si productiei: continuarea cresterii robuste, chiar daca usor incetinita a activitatii in comertul cu amanuntul si servicii, precum si mentinerea la niveluri ridicate a activitatii in sectorul constructii, dar si prelungirea cresterii lente a productiei industriale, mai cu seama a celei prelucratoare. Cresterea anuala a creditului acordat sectorului privat a incetinit usor in iunie 2019, la 7,1 la suta de la de 7,7 la suta in trimestrul I, in conditiile continuarii temperarii dinamicii componentei in lei, care a ramas insa solida. 
 
Pe acest fond, ponderea creditului in lei in totalul creditului s a majorat la 66,6 la suta (maximul perioadei post iunie 1996). In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia august 2019, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noua prognoza reconfirma perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei deasupra intervalului tintei pana la finalul acestui an, urmata de revenirea si mentinerea acesteia in jumatatea superioara a intervalului, pana la finele orizontului prognozei, pe o traiectorie relativ similara celei previzionate anterior. 
 
Principalele incertitudini si riscuri asociate perspectivei inflatiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, iar evolutia deficitului de cont curent este preocupanta. Incert este si impactul noului indice IRCC asupra creditarii si a mecanismului de transmisie a politicii monetare. Totodata prolifereaza semnele de deteriorare a economiei zonei euro si a celei globale si sporesc incertitudinile asociate perspectivelor acestora, mai cu seama in contextul razboiului comercial si al Brexit. 
 
Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune. In sedinta de astazi, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara; totodata, a decis mentinerea la 1,50 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). 
 
De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare. 
 
Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse. 
 
Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 8 august 2019, ora 11:00. Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 12 august 2019, la ora 15:00. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 octombrie 2019".

Citeste si: Romanii isi cauta joburi noi si pe timp de vara: Cei mai multi vor sa lucreze in banci
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x