Boom-ul inteligentei artificiale - o privire asupra celor mai promitatoare opt companii din industrie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Boom-ul inteligentei artificiale - o privire asupra celor mai promitatoare opt companii din industrie
Boom-ul inteligentei artificiale - o privire asupra celor mai promitatoare opt companii din industrie
de Magda Florea la 16 Iun. 2023
Urmareste-ne pe Google News
inteligenta artificiala

Nasdaq a castigat peste 30% de la inceputul anului, in ciuda ciclului de inasprire al Fed si a costurilor de finantare record. Cursa este condusa de cele mai mari companii de tehnologie din SUA. Tendinta de inteligenta artificiala a fost initiata de ChatGPT - alimentata de o cantitate masiva de date si castigand popularitate intr-un ritm record. In domeniul tehnologiei AI, pietele financiare au inceput sa recunoasca potentialul pentru un alt boom tehnologic, arata o analiza XTB, casa de brokeraj pe burse internationale. 
 

 
Analistii XTB au selectat opt companii ale caror evaluari pot fi influentate in mare parte din speculatiile in crestere cu privire la aplicatiile AI si cresterea veniturilor reale prin aceasta noua tehnologie.
 
Privind randamentele cumulate din 2020, Nvidia (NVDA.US) si Arista Networks (ANET.US) apar drept lideri printre companiile AI selectate. Comparatia arata, de asemenea, ca firmele de AI cu capitalizare mica par a profita pe un orizont de timp de mai multi ani. Cu toate acestea, de la inceputul anului 2023, C3.ai, BigBear AI si Soundhound AI au castigat 260%, 202% si, respectiv, 132%. Companiile foarte indatorate se pot confrunta cu dificultati in accesarea finantarii si arderea numerarului intr-un mediu macro solicitant.
 
Rapoartele fundamentale PE, PS si PB pentru cele opt companii AI selectate arata ca Nvidia este tranzactionata cu o prima semnificativa, cu evaluarea sa de aproape 40 de ori mai mare decat valoarea contabila.
 
Microsoft (MSFT.US), un gigant cunoscut anterior in principal pentru vanzarea de software Windows, concureaza cu Google, deoarece ambele companii lucreaza la crearea unei inteligente artificiale generative optime si eficiente. Microsoft este, de asemenea, un actionar major al OpenAI (evaluat de companie la 29 de miliarde de dolari), oferind solutii competitive pentru Google: un browser si servicii cloud pentru companii.
 
Microsoft va colecta 75% din toate profiturile OpenAI pana la returnarea completa a investitiei sale (10 miliarde de dolari). Odata ce OpenAI va rambursa datoria, Microsoft va achizitiona un pachet urias de 49% din companie.
 
Serviciile Microsoft 365 de la Microsoft castiga posibilitati mai largi legate de AI. Browserul Bing este pozitionat ca cel mai mare concurent al dominatiei actuale a Google.
 
Compania genereaza o parte semnificativa a veniturilor sale din vanzarile de software (Windows) si din vanzarile de hardware. Este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de servicii cloud din lume, dupa AWS (Azure). AI poate oferi o valoare adaugata semnificativa modelului sau de afaceri dovedit.
 
Alphabet (GOOGL.US) isi imbunatateste si isi proiecteaza propriile instrumente AI si modele de limbaj (laMDA). Are o infrastructura completa de produse si aplicatii proprii pentru a le aplica. Prin urmare, nu depinde de clientii externi in acest sens. Majoritatea veniturilor sale provin din publicitate, ceea ce face ca afacerea sa depinde intr-o oarecare masura de climatul economic.
 
Google beneficiaza de pozitia sa dominanta pe piata browserelor (aproape de o cota de piata de 80%) si de afacerea in crestere Google Cloud.
 
De multi ani, Alphabet (Google) a fost compania care a cheltuit cel mai mult pentru dezvoltarea AI dintre toate companiile Big Tech.
 
Google doreste implementarea AI in motorul sau de cautare pentru a ajuta la mentinerea dominatiei sale in sectorul din ce in ce mai solicitant al browserelor, care este favorizat de efectele de retea.
 
Compania isi imbunatateste propriul chatbot - Bard. Prezentarea sa nereusita in Q1 2023 a declansat o vanzare masiva a actiunilor companiei, dar actiunile au compensat pierderile si nu numai.
 
Dintre companiile AI, Nvidia (NVDA.US) a avut cea mai mica crestere anuala a veniturilor. Cu toate acestea, piata nu s-a preocupat de acest fapt, intrucat vede compania drept un beneficiar al „urmatorului capitol” al pietei de crestere.
 
Datorita euforiei AI, Nvidia (NVDA.US) a devenit a cincea cea mai mare companie din SUA si a noua companie care a depasit vreodata o capitalizare de piata de o mie de miliarde de dolari. A inceput productia de cipuri pentru centre de date (GPU) inca din august 2022, inaintea concurentei. Acest lucru si-a consolidat avantajul pe termen scurt si i-a permis sa raspunda in primul rand cererii emergente de AI.
 
Cele mai recente rezultate pentru Q1 2023 arata ca Nvidia si-a crescut prognoza pentru trimestrul curent cu 50% si a indicat „cererea in crestere” legata de aplicatiile AI. Beneficiaza de cererea in crestere si de oferta globala limitata de GPU.
 
Veniturile din centrele de date sunt din ce in ce mai importante pentru rezultatele Nvidia, iar piata vede inteligenta artificiala ca pe o parghie pozitiva in crestere pentru afacerile companiei. Cel mai recent raport a aratat, de asemenea, venituri imbunatatite din jocuri si auto.
 
Nvidia isi mareste capacitatea de productie pentru a satisface cererea care depaseste oferta, iar cipurile sale sunt cunoscute ca unele dintre cele mai eficiente din lume. Compania intentioneaza sa inceapa productia de supercalculatoare axate pe inteligenta artificiala pentru firme mari.
 
Arista Networks (ANET.PL) proiecteaza si vinde comutatoare de retea multistrat de inalta performanta, utilizate in centrele de date mari, cloud computing si tranzactionarea de inalta frecventa (HFT). Important este ca firma nu are nicio datorie (pe termen scurt 0, pe termen lung 55,3 milioane de dolari) si o capitalizare bursiera de aproape 20 de ori mai mica decat cea a Nvidia.
 
 
Veniturile companiei cresc aproape exponential odata cu venitul net. Arista mentine marjele peste 30%. Reactia recenta la rezultatele financiare s-a datorat in principal cresterii usor mai scazute a profitului net de la an la an si marjelor usor mai scazute, dar valorile de crestere ale companiei raman la niveluri mai mult decat satisfacatoare, potrivit Bloomberg. 
 
Arista nu are fabrici in China sau Taiwan, care in prezent sunt considerate zone cu potential risc geopolitic. Unitatile sale de productie sunt situate in SUA, Canada, India si Malaezia.
 
In afara de comutatoarele de retea, compania ofera propriul software, cum ar fi AVA (sistem de securitate cibernetica si suport pentru decizii), EOS (API-uri cloud si integrare cu aplicatiile majore ale companiei) si CloudVision (automatizare a fluxului de lucru).
 
Avand in vedere masurile EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare), Arista Networks arata foarte asemanator cu cele mai mari companii de tehnologie. Palantir este, de asemenea, similar, cu o diferenta fiind ca firma a avut indicatorul EBITDA negativ anul trecut.
 
AMD (AMD.US) plaseaza stacheta sus si isi propune sa devina un jucator important pe piata dispozitivelor de calcul AI, extinzandu-si oferta de circuite integrate de la Edge AI la cloud. In ciuda dominatiei Nvidia si a concurentei in crestere din partea Intel, AMD are resursele necesare si avantajele competitive pentru a deveni un furnizor semnificativ pe aceasta piata.
 
AMD are o cota de piata de aproximativ 30% la procesoare si putin sub 20% pe piata GPU-urilor discrete. Prezenta puternica a AMD pe piata de cipuri ar trebui sa ofere o expunere larga la cresterea cererii pe care o va crea inteligenta artificiala pentru cipuri.
 
In urma cu peste un an, AMD a achizitionat producatorul de semiconductori inalt specializat Xilinx pentru 49 de miliarde de dolari. Potentialul actual al Xilinx pare enorm in contextul proiectarii de produse de nisa pentru AI.
 
Concurentul direct al AMD este Nvidia, care este, de asemenea, specializata in procesoare grafice discrete si are aproximativ 80% cota de piata.
 
Palantir (PLTR.US) se concentreaza pe analiza datelor mari, deservind initial Departamentul de Informatii si Aparare al SUA. Piata a perceput acest lucru ca o dovada a calitatii software-ului si instrumentelor companiei. Pana de curand, profitabilitatea companiei parea indepartata. Datorita cererii de instrumente AI, Palantir se asteapta sa obtina profitabilitate in fiecare trimestru al anului curent. In 2021, actiunile Palantir au experimentat euforie, care s-a transformat intr-o tendinta semnificativa de scadere in 2022.
 
Palantir s-a deschis clientilor privati si deserveste companii din diverse industrii, inclusiv conglomerate medicale, financiare si industriale. Investitorii vad potential in primul rand in sectorul privat, iar interesul larg din partea companiilor externe poate fi un catalizator pentru cresterea viitoare.
 
Instrumentele companiei permit analiza profunda a datelor de informatii si gestionarea moderna a armatei bazata pe inteligenta artificiala. Palantir se refera la revolutia necesara in campul de lupta ca o concluzie a razboiului din Ucraina. Piata este increzatoare ca cererea din partea agentiilor guvernamentale si a informatiilor va continua.
 
C3.ai (AI.US) atrage mult interes speculativ datorita capitalizarii sale scazute de piata si a contractelor cu clienti importanti precum Google, Amazon, Baker Hughes si Departamentul Apararii al SUA. Inainte de IPO in 2020, compania si-a incercat mana in industria energetica si in Internetul obiectelor (IoT) ca C3 Energy si, respectiv, C3 IoT.
 
Desi C3.ai a depasit previziunile analistilor in rezultatele sale din trimestrul 1, cresterea afacerii pe care a realizat-o in ceea ce priveste veniturile si profiturile pare relativ modesta in comparatie cu nivelul de interes speculativ.
 
Compania se poate confrunta cu o provocare semnificativa in concurenta cu marile firme de tehnologie din cauza consumului de numerar in curs (aproximativ 800 de milioane de dolari).
 
Piata estimeaza ca firma va atinge profitabilitatea in jurul anului 2024. Pana acum, frenezia AI nu a dus la o crestere semnificativa a profiturilor si a marjelor sale. Cu toate acestea, contractele reale cu companii mari pot contribui in cele din urma la generarea de fluxuri de numerar pozitive, deoarece compania este in prezent in proces de modificare a modelului sau de afaceri existent.
 
SoundHound (SOUN.US) dezvolta instrumente de recunoastere a vocii de 18 ani si in prezent vede o oportunitate in dezvoltarea AI conversationala (Houndify, Voice AI). Datorita tehnologiei sale, compania ar putea fi o potentiala tinta de achizitie. 
 
Veniturile SoundHound in Q1 2023 au crescut cu 56% de la an la an, cu o marja bruta de 71% (comparativ cu 59% in Q1 2022). Pierderea EBITDA trimestriala a scazut cu 21% fata de trimestru si cu 13% de la an la an. Compania vede imbunatatiri financiare semnificative, dar inca nu este profitabila.
 
CEO-ul companiei si un veteran al intreprinderilor dot-com, Keyvan Mohajer, a subliniat „cererea in crestere” pentru tehnologie de AI conversationala. Companii precum Meta Platforms (META.US), care intentioneaza sa implementeze „agenti virtuali” in metaverse la o scara mai larga, ar putea fi interesate de astfel de solutii. Tehnologia SoundHound ar putea fi utila si in ceea ce priveste reglementarea AI, in special identificarea vocala.
 
Sursa foto: freepik.com

 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Stima de sine in afaceri si impactul asupra succesului tau profesional
Business

Stima de sine in afaceri si impactul asupra succesului tau profesional

today07 Oct. 2024
Cum sa faci bani din affiliate marketing – invata secretele pro!
Companii

Cum sa faci bani din affiliate marketing – invata secretele pro!

today07 Oct. 2024
Ce sa NU faci daca iti scapa telefonul in apa si ai iPhone
Tehnologie

Ce sa NU faci daca iti scapa telefonul in apa si ai iPhone

today07 Oct. 2024
Ce sa NU faci daca telefonul tau Samsung iti scapa in apa
Tehnologie

Ce sa NU faci daca telefonul tau Samsung iti scapa in apa

today07 Oct. 2024
Semne clare ca ai telefonul pus sub ascultare
Tehnologie

Semne clare ca ai telefonul pus sub ascultare

today07 Oct. 2024
La cat timp e normal sa iti fie majorat salariul?
Companii

La cat timp e normal sa iti fie majorat salariul?

today07 Oct. 2024
De ce e mai bine sa ai un job prost platit decat sa n-ai deloc?
Analize

De ce e mai bine sa ai un job prost platit decat sa n-ai deloc?

today07 Oct. 2024
Cati bani ar trebui sa puna deoparte, pe an, o persoana la 40 de ani?
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cati bani ar trebui sa puna deoparte, pe an, o persoana la 40 de ani?

today07 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ce sa NU faci daca iti scapa telefonul in apa si ai iPhone
Tehnologie

Ce sa NU faci daca iti scapa telefonul in apa si ai iPhone

today07 Oct. 2024
Ce sa NU faci daca telefonul tau Samsung iti scapa in apa
Tehnologie

Ce sa NU faci daca telefonul tau Samsung iti scapa in apa

today07 Oct. 2024
Semne clare ca ai telefonul pus sub ascultare
Tehnologie

Semne clare ca ai telefonul pus sub ascultare

today07 Oct. 2024
La cat timp e normal sa iti fie majorat salariul?
Companii

La cat timp e normal sa iti fie majorat salariul?

today07 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x