Cum a pierdut Romania trenul in criza energetica: clasamentul care ne face de rusine in UE
energie solaraenergie eolianaenergie verdecriza energetica
La nivelul blocului comunitar, Romania ocupa o pozitie rusinoasa privind capacitatile de productie in energie solara si eoliana.
Acum, cand traversam o
criza energetica de proportii, ce pune mare presiune pe bugetele familiilor, firmelor, dar si pe bugetul public, ne dam seama ce sansa uriasa am ratat.
Potrivit unei analize a Asociatiei Bankwatch Romania, suntem la coada clasamentului UE la energia solara si eoliana, desi avem preturi mari la energie, iar autoritatile europene cer accelerarea tranzitiei.
"Romania se claseaza pe unul din ultimele locuri intre tarile UE in privinta energiei solare si eoliene pe cap de locuitor, desi Executivul european insista pentru accelerarea trecerii la energie curata pentru a reduce dependenta de Rusia si de combustibilii fosili si a indeplini tintele climatice.
Astfel, Romania este pe locul patru din coada, cu 0,229 KW instalat per capita, dupa tara noastra fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) si Letonia (0,048), cu un potential mult mai redus in acest domeniu", noteaza specialistii.
Danemarca e liderul clasamentului
Nu la fel stau lucrurile si pentru Danemarca. Tara ocupa prima pozitie in clasamentul la care facem referire si ne ofera un exemplu de bune practici in acest domeniu. Se pare ca in acest caz vorbim despre 1,476 KW/locuitor din energie solara si eoliana. Ierarhia e completata de Germania (1,459), Suedia (1,353) si Olanda (1,287).
Romania sufera si de un deficit acut al capacitatii instalate, mai avertizeaza specialistii. Potrivit Asociatiei, 4 GW de energie fosila (centrale pe gaz si carbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectati in ultimii 7 ani, fara sa fie inlocuiti cu alte surse de productie. Din 2015 nu au mai fost instalate capacitati semnificative de energie regenerabila.
"Suplimentarea capacitatilor de productie de energie solara si eoliana este cu atat mai importanta in contextul cresterii pretului energiei electrice cauzata de dependenta de combustibili fosili din Rusia. In urma escaladarii conflictului politico-militar, inceput odata cu invazia Rusiei in Ucraina, preturile la energie electrica au explodat, in Romania ajungandu-se la un pret mediu ponderat pe PZU pe luna august de 2423,86 lei/MWh, respectiv 490 euro/MWh, dupa ce in iulie pretul mediu a fost de 1813,74 lei/MWh, adica 367,19 euro/MWh. Recordul PZU a fost in 26 august, cand a depasit 700 de euro/MWh, fiind cel mai mare din UE. Preturile din lunile de vara din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decat cele de acum un an", noteaza expertii citati.
Tendinta PZU pe piata OPCOM in primele zile din septembrie a fost de crestere, in unele zile inregistrandu-se peste 500 euro/Mw h, Romania fiind astfel in topul preturilor in UE.
Specialistii trag un semnal de alarma si cer masuri pentru cresterea productiei de energie verde. Din fericire, spun ei, avem capacitatea de a realiza acest lucru!
"Romania are nevoia si capacitatea sa creasca productia de energie regenerabila, de noi investitii in energiile curate, cum sunt cea solara si eoliana, care, alaturi de investitii in stocare, sunt cea mai buna alternativa la volatilitatea preturilor ale energiei produse din surse clasice, care sunt si poluante. Capacitatile fotovoltaice si eoliene se instaleaza mai rapid si presupun costuri reduse de functionare, si ar putea fi solutia rezilienta in crize precum cea din prezent”, sustine Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranzitie energetica la Bankwatch Romania.