Cum au petrecut Craciunul BUGETARII DE LUX ai Romaniei. Dezvaluiri: Pe langa salariul „normal” de 17.000 lei/luna, mai ia spor de vechime 4.250 lei/luna
bugetariangajati la statsporuri bugetarisalarii bugetari
Cine poate, oase roade; cine nu, nici carne moale! - Cam asa putem sintetiza potenta financiara a angajatilor de pe piata muncii din Romania, de la stat si privat. In general, multi din cei din prima categorie ajung sa fie privilegiatii destinului cu salarii si prime, bonusuri si cadouri la care angajatii firmelor particulare nici macar nu indraznesc sa viseze.
Vorbim despre zeci de mii de lei pe luna incasati in unele cazuri, de anumiti asa-zisi "bugetari de lux" ai Romaniei. Mai mult, in perioada Sarbatorilor, buzunarele li se burdusesc la propriu cu bani din vistieria publica.
Astfel de exemple au tot aparut in spatiul public in ultimii ani si continua sa ne surprinda cand apare cineva care ne ofera exemple si cifre exacte. De exemplu, deputatul USR Claudiu Nasui ne atrage atentia printr-o postare pe Facebook in cadrul careia face o serie de dezvaluiri foarte interesante despre traiul pe vatrai la stat:
Este vorba despre situatia directorui general al Institutului de cercetare pentru securitate miniera (INSEMEX), fost vicepresedinte al PSD Petrosani, George Artur Gaman.
Iata postarea integrala a deputatului:
"Cum arata Craciunul unui bugetar de lux din statul roman?
In cazul acestui bugetar, salariul de 17.000 de lei pe luna e completat cu alte mii de lei
Am mai castigat un proces pentru desecretizarea salariilor la stat.
Cu cat credeti ca este platit de Craciun seful „Institutului national de cercetare–dezvoltare pentru securitatea miniera si protectie antiexploziva”?
Dupa ~2 ani de proces, am aflat.
Pe langa salariul „normal” de 17.000 lei/luna, mai ia spor de vechime 4.250 lei/luna, spor de conducere 2.550 lei/luna, spor de doctorat alti 2.550 lei/luna, indemnizatie de consiliu 3.400 lei/luna, diurna, tichete de masa si tichete cadou. In total ajunge la 30.000 lei/luna.
Dar stati asa ca in decembrie e Craciunul. Nu se poate sa mearga omul asa de la stat acasa cu acelasi salariu pe care l-a avut in tot restul anului. Asa ca se mai adauga o prima de Craciun de 24.000 lei. Deci de Craciun domnul director ajunge la frumoasa suma de 54.000 lei/luna din banii dumneavoastra.
O sa ziceti ca e Craciunul doar o data pe an. Dar nu si la stat. In luna noiembrie mai vine o sarbatoare: „ziua cercetatorului”, in care isi mai ia o prima de alti 25.000 lei. Ajungand la 55.000 lei/luna.
Iar de Paste vine un „fond cointeresare” de inca 55.000 lei si domnul ajunge la un salariu de 85.000 lei/luna!
Doar nu credeati ca doar ASF isi serbeaza ziua cu salarii extra de „ziua ASF”. Cu fiecare proces castigat mai descoperim o noua sarbatoare la stat, secreta dar remunerata foarte bine.
Si atentie nu e nici macar singurul institut de „cercetare-dezvoltare” de stat. Statul roman are vreo 50 de astfel de institute. Majoritatea se comporta fix la fel.
Trebuie sa te judeci cu ei ca sa-ti dea informatii care sunt interes public. Legea e clara, dar ei pur si simplu nu o aplica. Isi secretizeaza veniturile din bani publici si spera sa nu isi bata nimeni capul cu un proces cu ei. Eu am ales sa-i dau in judecata. De data asta a durat doi ani, dar am reusit. Si dupa cum vedem, aveau ce secretiza. De aceea cifrele din documentul atasat sunt pana in 2021. Sper ca pentru cele mai noi sa nu fie nevoie de un nou proces.
Dar cireasa de pe tort vreti sa stiti care e?
Domnul in cauza nu a depus niciodata declaratii de avere in ultimii 7 ani si nimeni de la ANI nu l-a deranjat cu nimic. Iar asta in ciuda sesizarilor pe care le-am tot facut. Ultima declaratie de avere pe care a depus-o este din anul 2016, cand a candidat la consiliul judetean din partea... PSD. Da, a fost vicepresedinte PSD.
Sa tot platim taxe statului roman!"
Reactia directorului
Precizam faptul ca
Hotnews.ro a luat legatura cu George Artur Gaman pentru a obtine un punct de vedere pe aceasta tema, el spunand ca nu este
bugetar, institutul nu primeste bani de la buget.
"Nu stiu daca veniturile mele sunt neobisnuite sau nu. Important de retinut este ca nu suntem bugetari. Veniturile pe care le realizam sunt din surse proprii si poate mai important este ca am colegi care au salarii mai mari decat mine. Suntem institut cu capital integral de stat, dar nu primim bani de la buget", a spus el pentru sursa citata.