Nu mai putin de zilele trecute domnul Tudose, prim ministrul Romaniei, a dat un exemplu despre extraordinara gestionare a problemelor pe care o fac functionarii statului. Compara rezultatele pilonul I de pensii cu cele ale pilonului II, care gestineaza pensiile private. Probabil ca aceasta comparatie vrea sa pregateasca si alte osanale aduse functionarilor pe care-i pastoreste domnia sa.
Este amnezic insa cand se au in vizor probleme ca sanatatea si educatia populatiei.
S-a stabilit ca Romania, comparativ cu celelalte tari ale UE, are cele mai mici cheltuieli pe cap de locuitor pentru sanatate. In contextul, desigur, in care romanii au cea mai mica speranta de viata in UE.
In ceea ce priveste sistemul educational din Romania – de care depinde viitorul dezvoltarii durabile a tarii – tocmai s-a primit o palma informationala durabila si puternica . Eurostat a publicat pe 28.08.2017 rezulatele studiului “ How much do Member States spend on education ?” (Cat de multi bani cheltuiesc Tarile Membre pentru educatie ?). Datele se refera la anul 2015.
Am simtit sentimentul invocat de Ponta in alegerile prezidentiale pe care le-a pierdut :”mandria de a fi roman”. Adica mi s-a facut pielea de gaina. Si in acest clasament Romania ocupa un onorabil ...ultim loc in UE.
Procentul din PIB alocat educatiei in Statele Membre ale UE
Romania cheltuieste 3,1 % din PIB pentru educatia populatiei. Tichia de magar o mai poarta : Bulgaria (3,7%), Italia (4,0%), Germania si Slovacia (4,2%), si Grecia (4,3%).
La varf se afla Danemarca (7%), Suedia (6,5%) si Belgia (6,4%).
Romania aloca pentru educatie 8,6% din cheltuielile publice , clasandu-se din nou, cu onoare, pe ultimul loc in UE. Spre comparatie, Suedia aloca educatiei 13% din cheltuielile publice, Portugalia aloca 12,4% si Islanda, tara asociata la UE, aloca 17,4%.
Suma de bani alocata pe locuitor , pentru educatie
In medie, in UE se cheltuiesc 1400 euro pe cap de locuitor si pe an, pentru educatie.
In Romania se cheltuiesc 248 euro. In Bulgaria, 250 euro. In Croatia 494 euro.
Calitatea sistemului educational in Romania
La ultimul test PISA Romania s-a clasat pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste pregatirea elevilor in sistemul national de educatie.
Concluzii
Aceasta situatie arata dezinteresul major al decidentilor politici romani pentru realizarea unei educatii sanatoase in tara. O sora de-a noastra, Estonia, s-a clast pe locul 3 in lume la testul PISA. Ei au inteles ca dezvoltarea tarii nu se poate face cu o populatie needucata.
Noi avem cel mai mare procent de abandon scolar dintre toate tarile UE.
Noi avem cel mai mic numar de studenti raportat la populatie, dintre toate tarile europene.
Noi avem cei mai multi tineri NEET pe cap de locuitor– fara educatie, formare profesionala si slujba – dintre toate tarile europene.
De ce ne-am mira de aceasta situatie ? Multi oameni care ne decid destinele si ne controleaza corpurile au fost educati “pe puncte”si, probabil pe bani,in obscure universitati private. Aceste universitati vor fi revigorate de guvernul Tudose. Ce inteleg acesti oameni despre importanta educatiei ? Vorbesc bolovanos, sunt greoi, vicleni si fara scrupule. Ei fac, nu gandesc.
De aceea ,am sa incerc sa ma adresez lor pe limbajul pe care l-ar intelege . O economie frustrata de o forta de munca educata si calificata decade, se prabuseste. In curand nu veti mai avea ce sa bagati in buzunar.
Ultimele NOUTATI
Secretul din spatele podelelor care rezista 25 de ani fara sa se deterioreze
Publicitatea din Romania, aproape de 850 milioane euro in 2025. Digitalul castiga teren
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Partenerii nostri
Elemente noi care se introduc OBLIGATORIU in REGES ONLINE. Atentie la prevederile legale!
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Amortizare apartament fara justificare economica: Ce a decis ANAF intr-un caz concret
Masuri fiscale aplicabile din 1 august 2025 si 1 ianuarie 2026: Ce pregateste Guvernul Bolojan
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii