E cutremur pe piata de energie. Cererea a explodat, emisiile de dioxid de carbon au atins noi recorduri
energie electricacombustibili fosilienergie verdepoluareincalzire globala
Emisiile de dioxid de carbon provenite din sectorul global al energiei electrice au depasit nivelurile pre-pandemice, iar cererea si emisiile de energie electrica sunt acum cu 5% mai mari decat inainte de declansarea crizei sanitare globale.
Grupul Ember din Londra, preocupat de mediul inconjurator, atrage atentia asupra a ceea ce se intampla pe piata globala de energie electrica.
Potrivit specialistilor, emisiile de dioxid de carbon provenite din energia electrica la nivel global au depasit nivelurile inregistrate inainte de momentul Covid-19. De altfel, cererea si emisiile de energie electrica sunt acum cu 5% mai mari decat inainte de declansarea crizei sanitare globale.
Redresarea ecologica a esuat
Expertii sustin ca tarile au esuat in demersul lor de a realiza asa-numita "redresare ecologica", care ar presupune trecerea de la combustibilii fosili la energie regenerabila pentru a evita gravele consecinte ale schimbarilor climatice.
Raportul a constatat ca 61% din electricitatea lumii provine inca din combustibili fosili in 2020. Cinci tari din G20 au primit peste 75% din energia electrica furnizata din combustibili fosili anul trecut, cu Arabia Saudita la 100%, Africa de Sud la 89%, Indonezia la 83%, Mexic la 75% si Australia la 75%.
Productia de carbune a scazut cu un record de 4% in 2020, insa carbunele a furnizat un total de 43% din cererea suplimentara de energie intre 2019 si 2020. Asia genereaza in prezent 77% din electricitatea carbunelui din lume, iar China singura genereaza 53%, in crestere fata de 44% in 2015.
Citeste si: Cum putem trai o viata mai verde, prin mici pasi facuti chiar la noi acasa
Carbunele contribuie la aproximativ 30% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera
Tranzitia mondiala de la puterea
carbunelui, care contribuie la aproximativ 30% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera, are loc mult prea incet pentru a evita o catastrofa de mediu, avertizeaza expertii.
La randul sau, Agentia Internationala pentru Energie nu vine cu vesti bune. Membrii sai estimeaza ca productia de carbune va reveni in 2021, pe masura ce cererea de energie electrica va creste din nou.
"Progresul nu este nici pe departe suficient de rapid. In pofida scaderii record a carbunelui in timpul pandemiei, nu s-a atins pragul necesar", a spus Dave Jones, analistul principal Ember.
Jones a mai spus ca utilizarea energiei cu carbune trebuie sa se diminueze drastic, cu 80% pana la sfarsitul deceniului, pentru a evita nivelurile periculoase de incalzire globala peste 1,5 grade Celsius.
Raportul este publicat intr-un moment crucial, inaintea marii reuniuni a ONU privind schimbarile climatice din Glasgow, Scotia, care va avea loc in luna noiembrie.