Efectul de baza cosmetizeaza deficitul bugetar: 1,81% din PIB, de la 2,54%, in primele patru luni din 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Efectul de baza cosmetizeaza deficitul bugetar: 1,81% din PIB, de la 2,54%, in primele patru luni din 2020
Efectul de baza cosmetizeaza deficitul bugetar: 1,81% din PIB, de la 2,54%, in primele patru luni din 2020
de Vlad Strunescu la 28 Mai. 2021
Urmareste-ne pe Google News
deficit bugetar apriliedeficit bugetare 2021cost vaccinuri

Ministerul Finantelor a publicat executia bugetului general consolidat, pentru primele patru luni din 2021, perioada de timp incheiata cu un deficit de 20,70 miliarde de lei (1,81% din PIB), fata de 26,82 miliarde de lei (2,54% din PIB), intre lunile ianuarie-aprilie 2020.


Ca tot au impresia romanii ca vaccinurile anticovid sunt gratuite, statul a cheltuit 2,14 miliarde de lei pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, precum si pentru plata vaccinurilor. 

Citeste si: VIDEO. 11 spoturi contra SARS-CoV2! Guvernul a lansat o noua campanie de comunicare pentru vaccinare


Sume de 8,08 miliarde de lei (0,71% din PIB) au fost lasate in mediul economic prin investitii si cheltuieli exceptionale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID- 19. 
 
Intre lunile ianuarie-aprilie 2021, cheltuielile de investitii au fost cu 3,17 miliarde de lei mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent si platile cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 au fost de 4,91 miliarde de lei.
 
Veniturile bugetului general consolidat au insumat 118,39 miliarde de lei, cu 20,6% peste nivelul din perioada similara a anului trecut. Avansul se datoreaza atat efectului de baza redus aferent perioadei martie-aprilie 2020, cand s-au adoptat masuri fiscale menite sa sprijine contribuabilii in contextul pandemiei (preponderent amanarea termenului de plata a obligatiilor fiscale), cat si recuperarii partiale a unor categorii de venituri.
 
Majoritatea categoriilor de incasari au inregistrat evolutii nominale pozitive, cele mai pronuntate remarcandu-se in cazul TVA, contributiilor de asigurari, fondurilor europene si impozitelor pe proprietate.
 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 9,04 miliarde de lei, in crestere cu 15,2% (an/an). Un aport insemnat l-a avut dinamica incasarilor din impozitul aferent pensiilor (+48,2%), Declaratiei unice (+26,6%), respectiv impozitului pe dividende (+16,2%). Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au sporit cu 12%, dinamica superioara celei inregistrate de fondul de salarii din economie de 5,5%, ca urmare a accelerarii consemnate in lunile martie-aprilie, in conditiile bazei reduse de anul trecut.
 
Contributiile de asigurari au inregistrat 41,10 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului 2021, in crestere cu 13,4% (an/an). Ca si in cazul impozitului pe venit, evolutia este superioara dinamicii fondului de salarii si se datoreaza atat bazei reduse din lunile martie-aprilie 2020, cat si recuperarii unor venituri din contributiile aferente anului trecut.
 
Incasarile din impozitul pe profit au insumat 7,62 miliarde de lei, in crestere cu 18% (an/an), avans determinat de principala componenta - incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici, cu o dinamica pozitiva de 23,3% (an/an).
 
Incasarile nete din TVA au inregistrat 22,53 miliarde de lei, in crestere cu 41,3% (an/an), iar restituirile de TVA au insumat 9,10 miliarde de lei, nivel similar celui inregistrat din primele patru luni ale anulu trecut. Evolutia incasarilor din TVA a fost influentata atat de baza comparabila a lunilor martie-aprilie 2020, cand au fost implementate masurile de amanare a termenului de plata a TVA si accelerarea rambursarilor de TVA, pentru a asigura companiilor un nivel suplimentar de lichiditate pe perioada crizei, cat si de recuperarea partiala a TVA aferenta anului 2020.
 
Veniturile din accize au insumat 11,47 miliarde de lei, in crestere cu 13% (an/an). In structura, incasarile din accizele pentru produsele din tutun au avansat cu 12,5%, (an/an), sustinute de majorarea accizei la tigarete cu 8,4%. In acelasi timp, incasarile din accizele pentru produse energetice s-au redresat (+13,2% in primele patru luni), pe fondul accelerarii semnificative din aprilie (+74,3% an/an), in conditiile bazei reduse din anul anterior si normalizarii consumului de carburanti.

Citeste si: Pandemia prieste economisirii. Mai bine de 433 de miliarde de lei stau in bancile din Romania
 
Veniturile din impozite si taxe pe proprietate au inregistrat 4,50 miliarde de lei, nivel aproape dublu fata de cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut. Evolutia se datoreaza atat efectului de baza, ca urmare a prorogarii termenului de plata al impozitelor in 2020 (de la 31 martie la 30 iunie), cat si unor modificari legislative, intrate in vigoare in ianuarie 2021.
 
Veniturile nefiscale au insumat 8,13 miliarde de lei, in crestere cu 10,5% (an/an), avans determinat si de inregistrarea sumelor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, potrivit prevederilor art.10, alin.(1), lit.d) din OUG nr. 115/2011. Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 8,24 miliarde de lei, in primele patru luni ale anului 2021, in crestere cu 39,7%.
 

Cheltuielile au insumat aproape 140 de miliarde de lei

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 139,09 miliarde de lei au crescut, in termeni nominali, cu 11,3% comparativ cu aceeasi perioada de timp a anului precedent.
 
Dinamica anuala a cheltuielilor totale a fost determinata, in principal, de cresterea semnificativa a cheltuielilor de investitii pe primele 4 luni (31,8% an/an), in timp ce celelalte cheltuieli au avut un ritm mai lent de crestere (an/an).
 
Se observa o incetinire a dinamicii cheltuielilor de personal pe primele 4 luni an/an comparativ cu evolutia din primul trimestru an/an. Cheltuielile de personal au insumat 37,08 miliarde de lei, in crestere cu 5,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta 3,2% din PIB, cu 0,1% mai putin fata de aceeasi perioada a anului anterior. 
 
Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 54,19 milioane de lei, precum si alte cheltuieli de personal, inclusiv sporuri acordate personalului medical si auxiliar implicati in activitatile cu pacientii diagnosticati cu COVID-19 de aproximativ 1.016,82 milioane de lei.
 
Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost de 17,50 miliarde de lei, in crestere cu 4,8%. O crestere se reflecta la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 6,7%, determinata, in principal, de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu. 
 
De asemenea, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 2,14 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid-19.
 
Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 50,65 miliarde de lei in crestere cu 15,8%. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. 
 
De asemenea, se reflecta si majorarea, de la 1 septembrie 2020, a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata de la 704 lei la 800 lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii incepand cu 1 ianuarie 2020, cu 1 august 2020 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproximativ 20% mai mare decat cea platita in luna iulie 2020, precum si cu 1 ianuarie 2021 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproximativ 16% mai mare decat cea platita in luna decembrie 2020.
 
Totodata, se continua platile pe masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19. Pana la 30 aprilie, s-au platit pe masuri active 944,95 milioane de lei, respectiv 442,83 milioane pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 132,98 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionisti si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 160,26 milioane de lei pentru sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca, 27,93 mil lei sume acordate angajatorilor pentru incadrarea in munca a unor categorii de persoane, precum si 200,96 milioane de lei indemnizatii acordate pe perioada reducerii temporare a activitatii pentru profesionisti precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr.1/2005.
 
Continua decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca, la sfarsitul lunii aprilie, platile au fost de 1,334 miliarde de lei.
 
Cheltuielile cu subventiile au fost de 2,1 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate catre transporturi, respectiv subventii pentru transportul calatorilor, precum si pentru sprijinirea producatorilor agricoli.
 
Alte cheltuieli au fost de 1,94 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.
 
Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 9,14 miliarde de lei, cu 32,3% mai mari comparativ cu anul precedent.
 
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 13,13 miliarde de lei, in crestere cu 31,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cand au fost in valoare de 9,96 miliarde de lei. 
 
Se observa o crestere mai accentuata a proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 52,3% din totalul cheltuielilor pentru investitii pe primele patru luni ale anului 2021.

Citeste si: Regulile de creditare din Romania - transate de un pensionar la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. CNCD i-a dat dreptate, in defavoarea bancii
 
De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 151,62 milioane de lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scanere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu SARS-CoV-2.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari
Companii

OpenAI obtine finantare de 6,6 miliarde de dolari si este evaluata la 157 de miliarde de dolari

today03 Oct. 2024
Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul
Tehnologie

Inteligenta artificiala si creativitatea cum poate tehnologia sa schimbe arta si designul

today03 Oct. 2024
Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil
Tehnologie

Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil

today03 Oct. 2024
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Cultura

10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica

today03 Oct. 2024
Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025
Companii

Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025

today03 Oct. 2024
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Life Style

Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!

today03 Oct. 2024
Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului
Ultimele stiri economice

Bitcoin scade sub 62.500 de dolari dupa anuntul unui atac iminent cu rachete al Iranului asupra Israelului

today03 Oct. 2024
Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote
Companii

Locurile de munca de acasa, pe cale de disparitie: putine firme le mai ofera angajatilor luxul de a munci remote

today03 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil
Tehnologie

Trucuri pentru a-ti imbunatati securitatea pe telefonul mobil

today03 Oct. 2024
10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica
Cultura

10 mistere inca nerezolvate ale Lumii Antice - cu toata stiinta de azi, nimeni nu si le poate explica

today03 Oct. 2024
Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025
Companii

Cum sa iti gasesti job remote in Romania in 2025

today03 Oct. 2024
Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!
Life Style

Ce gust are un ulei de masline autentic si de unde poti sa-l cumperi? De la AlimenteAcasa.ro!

today03 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x