Erste anticipeaza ca barilul de petrol va ajunge la 123 de dolari
ersta grouppret baril petrolpret petrolscumpire petrol
Analistii Erste Group anticipeaza ca lichiditatea crescuta, dobanzile reduse si politicile monetare pentru majorarea ofertei monetare vor stimula atingerea unui nou pret record pentru barilul de petrol.
Anul trecut, pretul mediu pentru titeiul Brent a atins un nou nivel record: 111 dolari pe baril, pret care, chiar si ajustat cu inflatia, a depasit nivelul din 2008 si pe cele din timpul celui de-al doilea soc petrolier din 1979-1980.
Factorii care au sustinut majorarea pretului petrolului au fost oferta si tensiunile care s-au raspandit, anul trecut, din Maroc pana in Iran. Intreaga regiune produce aproape 30 milioane de barili pe zi si exporta peste 21 milioane de barili pe zi.
Si politicile monetare tot mai expansionista ale Federal Reserve, Bancii Centrale Europene, Bancii Angliei si Bancii Chinei au avut un efect stimulativ.
Faptul ca Fed poate continua politica de dobanda zero pana la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa influenteze pozitiv intregul sector al materiilor prime, in special petrolul si aurul.
Astfel, s-au stabilit bazele pentru atingerea de noi recorduri. Ronald Stoeferle, analist materii prime in cadrul Erste Group, preconizeaza un pret mediu de 123 de dolari pe barilul de titei Brent in 2012.
Stoeferle a identificat un alt factor determinant al pretului in scenariul de atingere al unui punct maxim al petrolului: depasirea nivelului maxim al extractiei globale de petrol conventional.
Desi metodele neconventionale de extractie ar putea compensa aceasta situatie, sursele usor de exploatat au fost epuizate in mare masura.
Potrivit analistilor Erste, intensificarea crizei din Iran ar putea ridica pretul barilului la 150 - 200 de dolari. In schimb, din fericire, solutia de avarie - extragerea petrolului de sist - devine profitabila de la 60 de dolari pe baril.