Euro va ajunge la paritate cu dolarul american. Nu s-a mai intamplat de 20 de ani asa ceva pe piata monetara
eurodolarul americaneuro la paritate cu dolaruldevalorizare euro
Analistii economici sustin ca, pe fondul problemelor economice din Europa si al faptului ca euro nu mai vazuta ca o moneda atractiva de catre investitori, moneda unica europeana va ajunge la paritate cu dolarul. Unii se aventureaza chiar sa ofere un orizont de timp pentru aceasta predictie, referindu-se la urmatoarele sase luni.
Euro se afla in pragul paritatii dolarului american pentru prima data in doua decenii, relateaza Bloomberg. In contextul economic actual, marcat de dezechilibre, riscuri si incertitudini la nivel global, euro si-a pierdut din atractivitate, in timp ce dolarul american este din ce in ce mai cerut.
De asemenea, moneda unica europeana nu e incurajata nici de situatia economica de pe continent. Fondul Monetar International si-a redus previziunile de crestere pentru 2022 pentru blocul valutar la 2,8%.
"Euro nu a fost atat de ieftin fata de dolar de aproape doua decenii, dar poate deveni si mai ieftin", mai noteaza Bloomberg.
Moneda comuna a Europei a coborat deja la un minim din ultimii cinci ani, aproape de 1,03 dolari. Acest lucru i-a determinat pe expertii HSBC Holdings Plc si RBC Capital Markets sa prezica ca cele doua vor atinge paritatea in 2022.
In sase luni, euro si dolarul american vor ajunge la paritate, spun expertii
"Euro in sine nu este o moneda atractiva in acest moment", a spus Francesco Pesole, strateg valutar la ING Groep NV. In timp ce banca olandeza isi mentine prognoza oficiala a euro pentru urmatoarele sase luni la 1,05 dolari, Pesole admite ca puterea dolarului si volatilitatea pietei inseamna ca paritatea este probabila.
In aceeasi ordine de idei, Amundi, cel mai mare administrator de fonduri din Europa, a declarat miercuri ca se asteapta ca euro sa atinga paritatea dolarului in cursul acestui an, pentru prima data din 2002. Motivul invocat de Amundi ar fi strategia Bancii Centrale Europene.
"Rezerva Federala a SUA lupta impotriva inflatiei. In acest an, Rezerva Federala si-a majorat rata dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale la un interval de 0,75 pana la 1%, in efortul de a controla cea mai rapida crestere a costului vietii dintr-o generatie.
Banca Centrala Europeana (BCE) are o problema similara -- se asteapta ca inflatia anuala in zona euro sa atinga un record de 7,5% in aprilie 2022, in crestere de la 7,4% in martie. Cu toate acestea, BCE nu a crescut costurile indatorarii din 2011. Rata depozitelor sale a fost negativa din 2014 si, deoarece economia europeana este vazuta ca fiind prea fragila pentru a absorbi o crestere a ratei dobanzii fara a intra intr-o recesiune, BCE ar putea fi prinsa intr-o era a politicii monetare ultra-laxe", conform
fool.com.