Festinul romanesc din decembrie: 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci si 160 de milioane de oua
festindecembriecraciunsarbatoriconsum carne de porccozonacivin
In perioada Craciunului si a Anului Nou, romanii consuma peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci, 160 de milioane de oua si 50 de milioane de litri de vin, potrivit estimarilor producatorilor si procesatorilor, citati de Agerpres.
In Romania, sunt sacrificati, de Craciun, peste 1,5 milioane de porci, aproximativ 30% din totalul animalelor sacrificate intr-un an, din care 450.000-500.000 de capete provin din fermele comerciale, iar diferenta din gospodarii.
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Ioan Ladosi, afirma ca preturile sunt mai mici cu 10-15% in 2014 fata de aceeasi perioada a anului trecut, carnea de porc in viu fiind vanduta, in medie, cu 5 lei per kilogram, sub pretul de cost al producatorului roman.
Conform datelor Institului National de Statistica, in 2013, in gospodarii si in unitatile specializate au fost taiati in total 4.876.000 de porci, din care 34% au fost sacrificati in ultima luna a anului.
Un roman consuma, in medie 33 de kilograme de produse din carne de porc, in crestere fata de anii trecuti, dar cu 15-20% sub media din Uniunea Europeana.
Tot in aceasta perioada, creste consumul de cozonaci, romanii consumand de zece ori mai multe astfel de produse fata de o luna obisnuita.
Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu, estimeaza ca vor intra pe piata circa 7,3 milioane de cozonaci, in crestere usoara fata de anii trecuti, dar preturile au ramas neschimbate.
De asemenea, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van, arata ca, in decembrie, sunt cumparate aproximativ 160 de milioane de oua, cu 50% mai mult comparativ cu o luna obisnuita.
In ceea ce priveste vinurile, sunt preferate cele rosii, iar consumul creste cu 50% (la 50 de milioane de litri) fata de o luna normala, potrivit directorului general al Patronatului National al Viei si Vinului Ovidiu Gheorghe.
Din pacate, numai 40% din cantitatea totala provine din piata fiscalizata. Consumul anual de vin in Romania este de 25 de litri pe cap de locuitor, jumatate din consumul tarilor dezvoltate.
In privinta consumului de ciocolata, statisticile consemneaza o crestere usoara, in ultimul an, dupa o scadere continua din 2008. Consumul este estimat la 1,7 kilograme pe cap de locuitor. In schimb, in tarile din vestul Europei, unde media este de 10 kilograme.
La randul sau, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, estimeaza ca, in decembrie, vanzarile de produse alimentare de baza au crescut deja cu circa 60% fata de lunile anterioare, iar, pana la finele anului, pot inregistra o crestere de 70-75%.