Gata, bacsisul se imparte cu statul: s-a dat legea definitiva in Parlament, cum va fi impozitat bacsisul
legea bacsisuluiimpozit bacsis
Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, Legea Bacsisului. S-au inregistrat 189 voturi "pentru", 34 "impotriva" si 4 abtineri. Atentie: legea inca nu este in vigoare. Pentru a se aplica, trebuie promulgata de seful statului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Conform noilor prevederi legale, operatorii economici care primesc bacsis vor fi nevoiti sa il treaca aparte pe bonul fiscal, urmand ca 10% sa mearga catre bugetul public.
Exista si o exceptie: nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal operatorii economici ce livreaza la domiciliu!
Cateva aspecte organizatorice si fiscale importante: Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct si se distribuie integral salariatilor, pe baza unei evidente nominale a acestora. Operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern procedura si modalitatea de distribuire catre salariati a sumelor provenite din incasarea bacsisului. Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din incasarea bacsisului de la client de catre operatorul economic, nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor pentru acesta din urma, iar distribuirea acestora catre salariati nu poate fi asimilata unui element de natura cheltuielilor.
"(3) Operatorii economici prevazuti la alin.(1) au obligatia de a inmana clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal, in care sunt prevazute rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei. Nota de plata trebuie sa contina si o alta rubrica in care clientul sa poata inscrie, suma oferita drept bacsis, in valoare absoluta, daca acesta opteaza pentru acest mod de stabilire a valorii bacsisului acordat.
(4) Este interzis operatorilor economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacsisului.
(5) Prin exceptie de la prevederile alin.(2), pentru livrarea produselor la domiciliul clientilor, operatorii economici prevazuti la alin.(1) nu au obligatia de a evidentia bacsisul pe bonul fiscal.
(6) Bacsisul poate fi evidentiat atat pe un bon fiscal distinct, cat si pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate si este introdus in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea <bacsis>", se arata in textul de lege.