Guvernul a adoptat Proiectul de lege pentru reglementarea starii de alerta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul a adoptat Proiectul de lege pentru reglementarea starii de alerta
Guvernul a adoptat Proiectul de lege pentru reglementarea starii de alerta
de Vlad Strunescu la 11 Mai. 2020
Urmareste-ne pe Google News
prevederi stare alertaproiect stare alertastare alertadeclaratii stare alerta

Ionel Danca, seful Cancelariei prim-ministrului a anuntat, astazi, ca Guvernul condus de premierul Ludovic Orban a adoptat un proiect de lege pentru protejarea vietii cetatenilor si a sanatatii persoanelor fizice in perioada urmatoare.

Potrivit lui Danca, pentru reglementarea situatiei de alerta, care va fi instituita dupa incetarea starii de urgenta si in absenta unor reglementari clare de lege, in acest context, atat viata romanilor, cat si sanatatea lor fizica ar putea fi puse in pericol. 

Citeste si: Romania intra in saptamana relaxarii masurilor de siguranta cu aproape 15.600 de cazuri de coronavirus dintre care 7.245 de vindecari
 
De aceea, Guvernul s-a reunit astazi pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare in regim de urgenta. 
 
Danca a aratat ca, dincolo de dispozitiile generale care descriu cadrul in care se vor aplica aceste masuri, sunt prevazute reglementari in ceea ce priveste desfasurarea unor activitati economice si sociale in acest context. 
 
In domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisa organizarea activitatilor de comercializare a produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu presupune ramanerea clientilor in spatiile destinate acestui scop, asa cum sunt cele de tipul drive-in, room service sau livrare la clienti. 
 
Tot in domeniul economic, pe perioada starii de alerta, se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul si serviciile in centrele comerciale, cu cateva exceptii in cazul carora sunt permise astfel de activitati, respectiv vanzarea produselor electronice si electrocasnice, daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliu
 
De asemenea, este permisa activitatea desfasurata de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei si este intrerupta comunicarea cu restul complexului. 
 
Aici sunt prevazute cateva exceptii pentru operatorii economici care isi desfasoara activitatile in centre comerciale, precum cele legate de ingrijire personala, curatatorie, cabinete stomatologice, optica medicala si altele. 
 

Masca obligatorie in spatiile publice

In domeniul sanatatii, se pastreaza prevederea actuala si este instituita la nivelul acestui proiect de lege, pe durata starii de alerta, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sanatatii si unitatilor aflate in subordinea acestui minister pot fi ocupate de catre personal contractual fara organizarea concursului, daca durata angajarii nu depaseste perioada starii de alerta. 
 
Tot in domeniul sanitar, potrivit acestui proiect de lege, pe durata starii de alerta, se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloace de transport in comun si la locul de munca. 
 
Tot in domeniul sanitar, autoritatile pot plafona preturile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide, dispozitive medicale si alte materiale sanitare pe perioada starii de alerta. 
 
 

Valabilitatea Contractelor Colective de Munca se prelungeste pe perioada starii de alerta

In domeniul muncii si protectiei sociale, valabilitatea Contractelor Colective de Munca se prelungeste pe perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acesteia. 

Citeste si: Planul de relansare economica intocmit de PSD: Angajatii si angajatorii sa primeasca lunar 1.000, respectiv 2.250 de lei de la stat
 
"O masura extrem de importanta pentru a asigura organizarea eficienta a activitatilor de munca pentru personalul angajat in institutiile publice centrale si locale, dar si in cadrul companiilor nationale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat, cu un numar mai mare de 50 de salariati, in cadrul acestor entitati, se instituie obligatia de a organiza programe individualizate de munca, fara a interveni in aceasta situatie pe masurile legate de chestiuni prevazute in Codul Muncii, astfel incat intre salariati sa se asigure existenta unui interval de o ora la inceperea si la terminarea programului de munca, intr-o perioada de trei ore. Practic, se instituie obligatia autoritatilor de a organiza programe individualizate de munca pentru angajatii din cadrul acestor institutii. 
 
De asemenea, pe perioada starii de alerta, autoritatile competente pot dispune masuri de protectie si preventie pentru angajatii aflati in situatii vulnerabile. Tot in domeniul muncii si in domeniul organizarii activitatilor de munca in cadrul institutiilor publice, institutiile si autoritatile pot angaja personal fara concurs, in functie de nevoile determinate de prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alerta, pe durata determinata de 6 luni", a precizat Danca.
 
In domeniul transporturilor sunt prevazute reglementari care permit autoritatilor impunerea unor masuri restrictive in ceea ce priveste derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar prin ordin comun al ministrului Transporturilor si pe baza hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. 
 
In ce priveste activitatea de educatie, cercetare, pe perioada starii de alerta, incepand cu data intrarii in vigoare a acestui proiect de lege si pana la eliminarea restrictiilor instituite de catre autoritatile de resort, unitatile de invatamant preuniversitar organizeaza activitati din planurile de invatamant in mediul online, iar, acolo unde nu este posibil acest lucru, autoritatile au obligatia de a asigura resursele educationale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, in conformitate cu instructiunile ministrului Educatiei si Cercetarii. 
 
In baza hotararilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si prin ordin comun al ministrului Educatiei si Cercetarii, se vor institui masuri pentru desfasurarea activitatilor in unitatile de invatamant in scopul finalizarii anului scolar 2019-2020, precum si pentru pregatirea anului scolar 2020-2021, in mod special in ceea ce priveste activitatile pentru sustinerea examenelor nationale si de certificare a competentelor profesionale, in perioada 2 iunie - 12 iunie 2020.
 
In domeniul Tineretului si Sportului sunt reglementate masurile necesare pentru limitarea raspandirii infectiilor cu coronavirus pe perioada starii de alerta. Astfel, prin ordin comun al ministrului Tineretului si Sportului si ministrului Sanatatii, pe baza hotararilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sunt reglementate activitatile constand in cantonamente, antrenamente si competitii sportive organizate pe teritoriul Romaniei, precum si accesul la bazele sportive.
 
In domeniul culturii, prin ordin comun al Ministrului Culturii si al ministrului Sanatatii, pe baza hotararilor Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sunt instituite masurile necesare la nivelul institutiilor muzeale, bibliotecilor, librariilor, cinematografelor, studiourilor de productie de film si a altor institutii de spectacole si/sau concerte.
 


Activitatea cultelor se exercita respectand disciplina sanitara

In ceea ce priveste cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercita liber, cu respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite de autoritatile cu atributii in domeniu, inclusiv de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, cu consultarea Departamentului Cultelor.
 
Sunt prevazute si masuri in ceea ce priveste organizarea modului de desfasurare a procedurilor din domeniul insolventei, precum si cu instituirea unor masuri de decalare a unor termene pentru a permite organizarea in procedura insolventei pentru agentii economici pe perioada starii de alerta, precum si prevederi in ceea ce priveste executarea pedepselor si modul in care se pot se pot exercita drepturile detinutilor pe perioada starii de alerta.
 
Totodata, in baza acestui proiect de lege, s-a schimbat regimul contraventiilor astfel incat regimul juridic al contraventiilor este asimilat si pus in acord cu prevederile OUG 2/2001 pentru a evita situatia ivita in contextul in care regimul contraventiilor stabilit in baza Ordonantei 1/1999 a fost declarata neconstitutionala. 
 
"Proiectul de lege adoptat in sedinta de guvern de astazi a fost, asa cum spuneam, transmis Parlamentului pentru dezbatere si adoptare in regim de urgenta. Accentuam asupra faptului ca este un proiect de lege pentru protejarea vietii romanilor si a sanatatii cetatenilor din aceasta tara, in contextul epidemiologic provocat de pandemia COVID-19", a declarat Danca.

Citeste si: O mie de triliarde de dolari un vaccin nu face
 
Proiectul poate fi consultat integrale aici.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Sanatate

Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente

today02 Iul. 2025
Cum sustin campaniile sociale grupurile vulnerabile?
Campanii sociale

Cum sustin campaniile sociale grupurile vulnerabile?

today02 Iul. 2025
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Travel

Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje

today02 Iul. 2025
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Economie

Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare

today02 Iul. 2025
Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case
Imobiliare

Cum se va calcula noul impozit pe proprietate - de la 1 ianuarie 2026 se schimba regulile si pentru apartamente, dar si pentru case

today02 Iul. 2025
Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani
Imobiliare

Piata imobiliara, la un pas sa repete criza din 2008. Creditele ipotecare s-au prabusit, romanii nu se mai arunca sa isi cumpere case pe 30 de ani

today01 Iul. 2025
Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat
Ultimele stiri economice

Ghid oficial pentru schimbarea furnizorului de energie - documente necesare, pasi de urmat

today01 Iul. 2025
Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile
Imobiliare

Case mai ieftine si facturi mai mici. Planul UE pentru locuinte mai accesibile si sustenabile

today01 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x