Hidroelectrica a atins recordul anului 2019. Datorita ploilor, compania produce jumatate din necesarul de energie electrica al Romaniei
record hidroelectricaenergie romaniaenergie verdeenergie curata
Astazi, in jurul orei 9.50, Hidroelectrica a produs 3.936 MW, aceasta cantitate de energie asigurand peste jumatate din consumul la nivel national.
Cantitatea este un record al productiei pentru companie, in 2019, si vine pe fondul hidraulicitatii specifice acestei perioade a anului, caracterizate de viituri.
"Hidroelectrica a acoperit circa 51% din necesarul de electricitate al Romaniei, pe fondul aportului redus al energiei eoliene in sistem si al retragerii temporare din exploatare a unui grup nuclear.
In continuare, societatea noastra produce aproximativ 45% din energia electrica la nivel national.
Este o perioada favorabila pentru productia hidro, iar planificarea atenta a mentenantei anuale a agregatelor ne permite sa extragem fiecare MW disponibil acum. Specialistii nostri sunt la posturile de lucru si isi fac treaba pentru care au fost pregatiti", a declarat Bogdan Badea, presedintele Directoratului
Hidroelectrica.
Hidroelectrica este lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic cu implicatii in siguranta nationala. Compania exploateaza 208 centrale, cu o putere instalata totala de 6.116 MW.
Potrivit graficelor Translectrica, pe locurile urmatoare dupa Hidroelectrica, era energia produsa din centralele pe carbune (26,76%) si de Nuclearelectrica (8,84%).
Topul este completat de energia electrica produsa din hidrocarburi (7,04%), din surse eoliene (6,75%), din centrale fotovoltaice (4,49%) si din centrale pe biomasa (0,63%).
Peste tot prin lume, se vorbeste despre energia regenerabila, obtinuta, in principal, din surse eoliene sau solare. Din pacate, multi uita ca, inaintea ca acestea sa ia amploare, energia produsa din exploatarea fortei apelor este... curata.
Asadar, cel putin in zilele ploioase, Romania este alimentata dintr-o mare (re)sursa de energie nepoluanta.