Indemnizatie somaj 2022: cat e somajul dupa liceu, care sunt conditiile pentru a primi somaj si ce documente sunt necesare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Indemnizatie somaj 2022: cat e somajul dupa liceu, care sunt conditiile pentru a primi somaj si ce documente sunt necesare
Indemnizatie somaj 2022: cat e somajul dupa liceu, care sunt conditiile pentru a primi somaj si ce documente sunt necesare
de Magda Florea la 19 Mai. 2022
Urmareste-ne pe Google News
indemnizatie somaj 2022cat e somajul dupa liceusomaj 2022

Indemnizatia de somaj pentru absolventi se poate acorda, incepand cu varsta minima de 16 ani. Pot primi banii toti absolventii de studii  liceale, postliceale ori universitare, care nu reusesc intr-un termen rezonabil (de 60 de zile, conform legii), sa intre pe piata muncii. Vom prezenta, in randurile urmatoare, cum se acorda indemnizatia de somaj, dar si cat e somajul dupa liceu sau dupa facultate si cine beneficiaza de somaj.
 

 

Cine beneficiaza de somaj

 
Conform prevederilor legale in vigoare, indemnizatia de somaj se acorda dupa 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioada in care absolventul beneficiaza de servicii gratuite in vederea angajarii (informare si consiliere profesionala, medierea muncii, formare profesionala), precum si de masuri de stimulare a ocuparii (prime). 
 
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
 
"Precizam ca inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca in termen de 60 de zile de la absolvire, este o etapa prealabila si obligatorie in vederea obtinerii indemnizatiei de somaj in cazul in care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale in termenul mentionat.
 
In cazul absolventilor de liceu, indiferent daca au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculeaza din ziua urmatoare datei absolvirii studiilor stabilita prin regelementarile normative in vigoare. 
 
In cazul elevilor care nu au situatia scolara incheiata la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculeaza de la data promovarii examenului de corigenta, data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant", explica autoritatile.
 

Cat e somajul dupa liceu 2022


Beneficiarii ajutorului de somaj in 2022 vor primi subventia timp de jumatate de an, luna de luna.
 
Valoarea indemnizatiei lunare primite reprezinta o suma fixa, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR).
 
Potrivit Legii nr.225/2021, incepand cu anul 2022, ISR se majoreaza, in luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statistica (INS). Acest indicator sta la baza stabilirii cuantumurilor prestatiilor de somaj si al unor masuri active, precum si al beneficiilor de asistenta sociala.
 
Rata medie anuala a inflatiei care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestatii sociale si beneficii de asistenta sociala este de 5,1%, ceea ce inseamna ca valoarea ISR creste de la 500 de lei la 525,5 lei.
 
Ca urmare a aplicarii noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizatia de somaj va fi majorata de la 375 de lei la 394 de lei, prima de insertie va creste de la 1.500 la 1.576 de lei si subventia pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei.
 
Acelasi procent de crestere, de 5,1%, va fi aplicat si in cazul beneficiilor de asistenta sociala. Spre exemplu, ajutorul social urmeaza sa creasca de la 142 la 149 de lei, indemnizatia minima pentru cresterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizatia lunara pentru persoanele cu handicap se majoreaza astfel: de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).
 
De retinut, ca referinta, ca beneficiile de asistenta sociala care sunt raportate la ISR sunt: 
 
  • ajutorul social
  • alocatia pentru sustinerea familiei
  • alocatia lunara de plasament
  • prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulti si copii)
  • nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului si al indemnizatiei de acomodare
  • sprijinul pentru adoptatori
  • ajutorul pentru refugiati.
 

Indemnizatie de somaj acte necesare


Actele necesare pentru inregistrarea absolventilor in evidentele agentiilor teritoriale ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, sunt: 
 
  • actul de identitate; 
  • diploma de absolvire sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii;
  • Curriculum Vitae; 
  • declaratie pe proprie raspundere - privind starea de sanatate – https://bit.ly/3w65lsY
  • acord de utilizare a datelor cu caracter personal– https://bit.ly/3tNoler
 
De retinut ca aceste acte se depun de catre solicitanti la agentia de munca de care acestia apartin.
 
Legea nr. 76/2002 spune ca indemnizatia de somaj  o singura data pentru fiecare forma de invatamant absolvita, iar in cazul in care la data solicitarii urmeaza o alta forma de invatamant, indemnizatia nu poate fi acordata.

Cati someri are Romania. Suntem sub media europeana, dar si cea a zonei euro

 
Referitor la numarul somerilor din Romania, e important de mentionat ca, in tara noastra, rata somajului e sub media blocului comunitar si sub cea a zonei euro, respectiv 5,7%. Per ansamblu, rata somajului in Uniunea Europeana, in martie, s-a situat la 6,2%, in scadere fata de 6,3%, nivelul inregistrat in luna precedenta si in scadere si mai puternica fata de 7,5%, nivelul din aceeasi perioada a anului 2021. De asemenea, si in zona euro se inregistreaza o scadere a ratei somajului, ajungand la 6,8% in martie, de la 6,9% luna precedenta si 8,2% in perioada similara din 2021.

In martie, 13,374 milioane de persoane din UE, dintre care 11,274 milioane in zona euro, erau in somaj in luna martie. Fata de cifrele inregistrate cu o luna in urma, Eurostat ne spune ca numarul somerilor a scazut cu 85.000 in UE si cu 76.000 in zona euro. De altfel, comparand luna martie a anului trecut cu martie 2022, vedem ca numarul somerilor s-a diminuat cu 2,359 milioane in Uniunea Europeana si cu 1,931 milioane in statele din zona euro.
 
Din pacate, cei mai multi someri sunt tineri! Europenii sub 25 de ani care n-au un loc de munca erau, in luna martie, nu mai putini de  2,579 milioane, dintre care 2,098 milioane in zona euro.

Somajul nu este o solutie pentru romani. Piata muncii abunda de joburi disponibile

 
Piata muncii din Romania se confrunta cu o acuta criza de forta de munca. Companiile se plang de faptul ca nu gasesc doritori care sa ocupe posturile vacante, fie ca vorbim despre specialisti, calificati sau necalificati. Pur si simplu, avem un mare deficit de lucratori, la nivel national, iar domeniile puternic afectate de acest fenomen sunt in special HoReCa, Constructiile si Transporturile.
 
Ministrul Muncii, Marius Budai, vorbeste despre cifre ametitoare, pe care managerii romani le-au transmis, cu privire la necesarul de forta de munca de pe piata.
 
"Din ceea ce declara mediul de afaceri, este undeva la 800.000 – 1 milion de locuri de munca ce ar trebui sa fie ocupate. Cele declarate oficial sunt mult mai putine (...)
 
Servicii, HoReCa, acum prin inchiderea capacitatilor de producere in Ucraina, cablaje, CIP-uri si ce se mai lucreaza prin Ucraina, constructii, agricultura", a explicat oficialul guvernamental, de curand.
 
Pe langa faptul ca angajatii sunt greu de gasit, au devenit si foarte dificil de pastrat, afirma liderii companiilor locale.
 
Dupa cei doi ani de criza sanitara globala, cand angajatorii au fost mai retinuti in a face recrutari, iar angajatii au ramas "blocati" in posturile lor, temandu-se sa exploreze noi oferte de munca, acum se resimte un curaj foarte mare in randul acestora din urma si o dorinta crescuta de explorare in cautarea ofertei ideale
 
Angajatii au mai multe asteptari de la companii. Vor salarii mai generoase, beneficii extrasalariale si, mai presus de toate, un program de lucru flexibil si/sau posibilitatea de a munci de acasa, in sistem hibrid sau chiar complet de la distanta.
 
"Reanimarea pietei muncii a insuflat o doza suplimentara de curaj celor care aveau nemultumiri legate de jobul curent. In acest moment, piata este clar in favoarea candidatilor, ceea ce le ofera si legitimitate la negociere atunci cand isi schimba jobul, iar, pe de alta parte, pune companiile in mare dificultate in contextul unui deficit de talente galopant pe aproape toate domeniile si industriile. In continuare factorul financiar primeaza: un salariu mai mare e principalul criteriu care i-ar determina pe romani sa faca o schimbare de job. Poate si mai important insa e faptul ca o marire salariala e si prima care i-ar face sa reconsidere o eventuala demisie", spune Raluca Dumitra, Head of Marketing eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.
 
"Datele celui mai recent sondaj eJobs ne arata ca romanii isi doresc tot mai mult sa aiba controlul programului de lucru sau al locului de unde isi desfasoara activitatea, cresterea flexibilitatii la job fiind mentionata de 13% dintre respondenti drept un motiv pentru care ar decide sa ramana la locul curent de munca", noteaza reprezentantii platformei de recrutare anterior mentionate.
 
De asemenea, ne mai spun specialistii, "candidatii au devenit mai selectivi cand vine vorba despre schimbarea locului de munca, avand in vedere ca au la dispozitie mai multe oportunitati decat aveau in perioada pandemica. Desi 59% dintre respondenti sunt calculati si fac schimbari profesionale doar cand au un plan de rezerva, trebuie sa tinem cont ca restul, adica 41%, prefera sa nu stea la un job care ii nemultumeste, chiar daca nu au o alta oportunitate pe masa pentru ca au incredere ca exista suficiente joburi pentru nivelul lor de experienta. E un procent enorm".
 

Romanii vor sa se angajeze in IT, retail, BPO&servicii, domeniul bancar si zona de recrutare. Ce salarii vaneaza



 
Conform unui sondaj recent realizat de Undelucram.ro, cele mai cautate functii - atat ca joburi, cat si ca recenzii - pe platforma Undelucram.ro sunt cele din IT, retail, BPO&servicii, din domeniul bancar si din zona de recrutare.
 
Mai jos avem salariile medii oferite pentru joburile care se bucura de cea mai mare popularitate printre conationalii nostri:
 
  • Software developer: 7.400 lei (IT)
  •  Lucrator comercial: 2.400 lei (Retail)
  • Call Center / Suport specialist: 2.800 lei (BPO&Servicii)
  • Specialist credite: 5.000 lei (Banking)
  •  HR Specialist: 4.900 lei (Recrutare/Resurse umane).
 
Din fericire, salariile ar urma sa fie majorate, arata analizele facute in randul antreprenorilor locali. "Aproximativ 40% dintre specialistii in HR spun ca firmele pe care le reprezinta au in plan sa mareasca salariul angajatilor pana la finalul anului cu aproximativ 5-10%, iar 32% au afirmat ca vor sa creasca salariul cu 10-15%", conform sursei citate.
 
NOU. Bula imobiliara ia noi proportii. De teama inflatiei si a razboiului, romanii investesc masiv in imobiliare: piata e vazuta ca un refugiu financiar sigur
 
Foto: pexels.com
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU
Analize

Astepti musafiri de Paste? Iata cum sa fii o gazda buna, fara sa te epuizezi si fara sa iti fie rusine sa spui NU

today25 Apr. 2024
Cum poti acum sa platesti legal oamenii care vin si-ti muncesc in curte sau casa, ca sa n-ai probleme cu ANAF-ul
Economie

Cum poti acum sa platesti legal oamenii care vin si-ti muncesc in curte sau casa, ca sa n-ai probleme cu ANAF-ul

today25 Apr. 2024
Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat
Economie

Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat

today25 Apr. 2024
Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari
Imobiliare

Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari

today25 Apr. 2024
Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat
Economie

Record la Bursa de Valori Bucuresti - vesti de milioane pentru romanii care investesc in titluri de stat

today25 Apr. 2024
Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari
Imobiliare

Piata imobiliara ne aduce vesti proaste: preturile risca sa creasca, din cauza cererii tot mai mari

today25 Apr. 2024
Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste
Economie

Hotelierii, dezamagiti de gradul de rezervare pentru minivacanta de Paste

today24 Apr. 2024
De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x