Kovesi, suspecta de fapte penale. Fosta sefa DNA risca sa piarda candidatura la Parchetul European
procur sef europeanlaura codruta kovesifosta sefa dnadirectia nationala anticoruptieparchetul european
Fosta sefa a Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, primeste o lovitura sub centura, fiind citata la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, la audieri, fix in ziua in care trebuia sa se prezinte la Bruxelles, pentru a-si sustine candidatura pentru functia de procuror-sef european. Laura Codruta Kovesi ar urma sa fie audiata la Parchet vineri, la ora 13.00.
Kovesi, suspecta de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa
Laura Codruta Kovesi are calitatea de suspect intr-un dosar in care acuzatiile sunt de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa, a declarat fosta sefa DNA la Europa FM.
Fosta sefa DNA sustine aceasta citatie vine in momentul in care ea se pregateste sa sustina interviul pentru functia de procuror-sef european.
“Citatia vine inainte de a merge la Parlamentul European la audieri, dar probabil este tot o coincidenta. Mi-am cumparat bilet de avion pentru vineri ca sa pot sa merg la Bruxelles si sa particip la audiere. Am fost astazi la Inalta Curte si am depus o cerere de amanare pentru un proces care urma sa aiba loc luni.
La nici cateva ore dupa ce am depus aceasta cerere, am primit aceasta citatie. Este evident ca prin aceasta metoda se incearca oprirea mea in aceasta procedura, se incearca sa nu ocup aceasta functie, pentru ca totusi am sanse, sunt candidatul care s-a situat pe primul loc", a afirmat Kovesi.
Kovesi: Sunt nevinovata. Acuzatiile pot sa imi afecteze serios candidatura la Parchetul European
Kovesi a spus, pentru Europa FM, ca este nevinovata si va fi o problema de credibilitate, atat pentru ea cat si pentru institutia care a facut demersul.
"Este foarte dificil sa spun ce vor gandi altii. Eu stiu ca sunt nevinovata, stiu ca este o etapa intermediara inceperea urmaririi penale. Va fi o problema de credibilitate si a mea, dar si a institutiei care a facut acest demers. Sa investighezi dupa zece ani o fapta, nu vad care era urgenta ca eu sa fiu chemata inainte sa ma prezint la aceasta procedura. Acest lucru poate sa imi afecteze in mod serios candidatura”, a declarat Kovesi.
"Eu voi merge la Bruxelles, audierea este in 26, astazi mi s-a confirmat si oficial acest lucru. Voi merge, voi explica ca sunt nevinovata, voi explica faptul ca inceperea urmarii penale este o sicana", a completat fosta sefa DNA.
Presa internationala: Autoritatile romane isi saboteaza propriul candidat la Parchetul European
Si nu orice candidat, Kovesi a fost selectata la inceputul lunii pe lista scurta de candidati pentru sefia Parchetului European (EPPO), in urma unui interviu. Procurorul roman este favorit la obtinerea functiei de procuror-sef european.
Pe lista se mai regasesc alte doua nume de profesionisti, un procuror din Franta si unul din Germania. Comisia a analizat 24 de candidaturi considerate eligibile. Dintre acestea, 11 au trecut in etapa urmatoare, cea a interviului, care a avut loc la inceputul lunii
Dupa acest interviu a fost intocmita aceasta lista finala, transmisa atat catre Parlamentul European, cat si catre Consiliul Uniunii Europene, in vederea demararii procedurii pentru numirea sefului institutiei europene.
Inca de acum doua saptamani, publicatiilor straine le-a atras atentia discursul ministrului Justitiei prin care pare a incerca sabotarea candidaturii lui Kovesi, declarand ca va face tot ce ii sta in putinta pentru ca fosta sefa DNA sa nu ajunga in aceasta functie.
EmergingEurope reda declaratiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, dar face si o mentiune laudabila despre activitatea lui Kovesi la sefia DNA.
"Uniunea Europeana nu are cunostinta de abuzurile comise de doamna Kovesi in timpul sefului unitatii anticoruptie din Romania", a spus Toader. "Voi scrie tuturor ministrilor europeni ai justitiei pentru a le informa despre motivul pentru care a fost inlaturata din functie".
"Kovesi a supravegheat urmarirea cu succes a mii de politicieni si oficialitati, inclusiv Liviu Dragnea , cel mai puternic politician al tarii, care a facut-o tinta pentru guvernarea PSD- Coalitia ALDE", relateaza jurnalistii straini.
Romania detine Presedintia Consiliului Uniunii, o arma pe care o poate folosi impotriva lui Kovesi
Parlamentul European si Consiliul Uniunii trebuie sa voteze si sa ajunga la un nume comun cel tarziu pana la data 1 martie. Asadar, pe parcursul lunii februarie ne asteptam sa vedem un vot in cele doua foruri pentru desemnarea sefului institutiei care ar urma sa inceapa sa functioneze in 2020.
Astfel, prin Presedintia Consiliului care este in acest moment in custodia tarii noastre, Romania ar putea sa ii puna bete in roate lui Kovesi, chiar la masa tratativelor finale, printr-obtinerea unui vot negativ al Consiliului.
Cine s-ar putea teme ca fosta sefa DNA sa ajunga procuror-sef european
Numirea Laurei Codruta Kovesi la Parchetul General ar fi incomoda pentru coruptii grei ai Romaniei, persoanele care au prejudiciat statul cu sume importante de bani.
Asa cum va prezentam intr-un
material anterior, Parchetul European va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene si/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, insa, in cazuri specifice, Camera permanenta competenta din cadrul EPPO va decide daca un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european in functie de gravitatea sau complexitatea lui.
Potrivit actului de constituire al EPPO, daca Parchetul European preia un caz, autoritatile competente nationale, cum ar fi DNA, trebuie sa faca un pas in spate. In plus, autoritatile nationale trebuie sa informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenta sa.
De pilda, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum in care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de frauda cu fonduri europene de 27 de milioane de euro.
Chiar daca nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentand ”o amenintare grava la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputatiei institutiilor Uniunii si a increderii cetatenilor Uniunii”.