Lovitura diminetii pentru toti angajatii. Creste varsta de pensionare, se aplica tuturor
creste varsta de pensionarevarsta de pensionarepensionaripensiepensii
Discutiile dintre Romania si Comisia Europeana se materializeaza cu o veste ce nu va fi pe placul multor angajati de la noi din tara. Creste varsta de pensionare.
Anuntul a fost facut de insusi ministrul Muncii, Marius Budai, care a precizat ca varsta de
pensionare va creste treptat la 65 de ani pentru toti romanii.
Ministrul spune ca doreste ca noua reforma in sistemul de pensii sa aduca egalitate intre toti angajatii din Romania, fara sa mai fie diferentieri legate de varsta de pensionare in functie de sistemele in care angajatul a activat.
Ministrul Muncii, despre cresterea treptata a varstei de pensionare in Romania:
"Sunt multe lucruri rezolvate deja, dupa cum stiti, reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astfel incat sa nu depaseasca nicio pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate si supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate. S-au mai stabilit, pentru a indeplini jalonul si a nu pune in pericol implementarea PNRR, cateva criterii care sa apara in urmatoarele amendamente astfel incat, dupa ce trece legea si de Camera Deputatilor, jalonul sa fie indeplinit.
Acele principii si criterii stabilite impreuna cu Comisia Europeana sunt urmatoarele – cresterea treptata a varstei de pensionare, in conformitate cu sistemul public de pensii, pana la varsta de 65 de ani.
Astfel, fiecare om care lucreaza in Romania va trebui sa fie echivalent, sa nu fie deosebiri intre cei care lucreaza in anumite sisteme si cei care lucreaza in sistemul public de pensii, si vor avea o varsta de pensionare pana la varsta de 65 de ani, asa cum este prevazuta gradual si in legea din sistemul public de pensii", a declarat ministrul Budai.
Tot de curand ministrul Muncii a mai venit cu o noutate, precizand ca Romania a convins Comisia Europeana sa ne lase sa modificam PNRR-ul in sensul in care putem sa eliminam controversatul plafon de 9,4 la suta pentru cheltuielile cu pensiile.
"Este o reforma unde trebuie sa avem in cadrul reformei rezolvarea inechitatilor, dupa care sa avem acea reforma adevarata unde sa legam urmatoarele majorari de pensii, sa fim atenti la evolutia cifrelor macro-economice, la evolutia inflatiei.
Toata lumea s-a obisnuit sa dea vina pe Bruxelles. Poate o sa vi se para cumva indraznet ceea ce spun, eu am avut doua zile de discutii extrem de constructive, insa ma duc sa repar acum alte prostii care au fost scrise in PNRR. Un perete pus majorarii de la pensii si rezolvarile inechitatilor printr-un prag ca e 9,4, ca e 9,8, ca e 15 sau 20, nu exista in niciun stat membru", a spus ministrul, la
Antena3 CNN.
Foto: freepik.com