Ludovic Orban: Sfantul Andrei poate fi omagiat cu aceeasi credinta din casele oamenilor
sfantul andreisarbatoare sfantul andreionomastica sfantul andreimesaj orban
De Sfantul Andrei, prim-ministrul Ludovic Orban le-a urat "La multi ani" celor care isi sarbatoresc onomastica, dar a adaugat adaugand ca, in contextul restrictiilor impuse de pandemie, Sfantul Andrei poate fi omagiat cu aceeasi credinta chiar din casele oamenilor.
In mesajul transmis pe Facebook, remierul a dovedit ca stie foarte bine ce inseamna Sfantul Andrei pentru romani si Romania si cat de insemnata este sarbatoarea de astazi.
"La multi ani, tuturor celor care poarta numele Andrei, Andreea!
Sfantul Andrei are o rezonanta deosebita pentru noi, fiind protectorul romanilor, cel care a adus crestinismul pe aceste meleaguri.
In acest an, chiar daca nu ne putem bucura de aceasta sarbatoare asa cum eram obisnuiti, il putem omagia pe Sfantul Andrei cu aceeasi credinta, din casele noastre, in familia noastra", a scris premierul pe Facebook.
Ziua de 30 noiembrie, in care se face pomenirea Sfantului Apostol Andrei, a devenit zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. In tara noastra, 368.523 barbati si 349.079 femei, isi sarbatoresc onomastica de ziua Sfantului Apostol Andrei.
Frate al Sfantului Apostol Petru, Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Apostolul romanilor, a fost pescar in Betsaida, cetate aflata pe malul Lacului Ghenizaret. Sfantul Andrei este cel care pentru prima data L-a facut cunoscut pe Hristos, spunand fratelui sau Simon (Petru), ca L-a aflat pe Mesia: "Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: am gasit pe Mesia. Si l-a adus la Iisus. (Ioan 1, 41, 41)".
Pentru aceasta, Sfantului Andrei i se mai spune si Apostolul cel dintai chemat al Domnului. Din zilele acelea, Sfantul Apostol Andrei a urmat Mantuitorului, insotindu-L pe drumurile Tarii Sfinte, ca si ceilalti apostoli.
Sfantul Andrei a fost la inceput ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul si de la Acesta a aflat de intruparea Mantuitorului Hristos. Misiunea de crestinare pe care a avut-o a inceput dupa inaltarea Domnului la cer si dupa Cincizecime, cand Sfintii Apostoli au tras la sorti si au mers in toata lumea pentru propovaduire.
Potrivit traditiei Bisericii, Sfantului Andrei i-a cazut la sorti sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, in tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si in Scitia (Dobrogea) si pana in Crimeea. Sfantul Apostol Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind rastignit la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus mai pe urma Crucea Sfantului Andrei.
Sfantul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei in anul 1997. Ziua praznuirii sale a devenit sarbatoare bisericeasca nationala. De asemenea, Sfantul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Mantuirii Neamului.