Micul romanesc isi incepe marea cariera europeana
mic romanesccomercializareuniunea europeanaaditivi
Potrivit datelor Federatiei Pro Agro, in Romania, se consuma, in fiecare an, intre 20.000 si 25.000 de tone de mici, corespunzand unui numar de 440 de milioane de mici.
De astazi, micii romanesti pot fi vanduti pe piata Uniunii Europene, din 25 iunie, intrand in vigoare regulamentul Comisiei Europene privind folosirea unor aditivi alimentari in preparatele din carne.
Decizia cea mai importanta privind dosarul autorizarii aditivilor bicarbonat de sodiu si carmin la prepararea mititeilor romanesti a fost luata pe 10 martie in Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH).
In cadrul acestui organism, a fost obtinut votul favorabil care permitea includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala a Uniunii Europene.
Noua state membre beneficiaza de pe urma deciziei din 10 martie a SCFCAH, potrivit careia au fost autorizati mai multi aditivi pentru utilizare la prepararea anumitor produse, printre care si micii romanesti.
SCFCAH a autorizat folosirea unor aditivi in preparate precum Kasseler, Brate si Surfleisch (Germania si Austria); lomo adobado, pincho moruno, careta adobado si costillas adobadas (Spania); toorvorst si ahjupraad (Estonia); gyros, souvlaki, bifteki, soutzoukaki si kebap (Grecia); mici (Romania); cevapcici, pljeskavice (Croatia) si sunca sarata de Craciun din Finlanda.