Orban, dupa vizita la DSP Bucuresti: Ce masuri vor fi adoptate de Craciun
ludovic orbandsp bucuresticraciun 2020restricticnsu
Premierul Ludovic Orban a facut duminica o vizita la Directia de Sanatate Publica Bucuresti. Cu aceasta ocazie, seful Executivului a multumit voluntarilor, studenti la medicina, care ne ajuta in call center-ele care asigura interactiunea cu cetatenii in batalia contra COVID, mentionant ca s-a imbunatatit capacitatea de raspuns la apelurile efectuate de cetaceni, insa ''e foarte greu sa raspunzi la miile de apeluri care sunt''. De asemena, Ludovic Orban a vorbit si despre strategia pe care o are Guvernul in ceea ce priveste desfasurarea sarbatorilor de iarna, dar si despre posibilele restrictii de circulatie care ar putea fi adoptate in Capitala.
''Cresterea ratei de raspuns a fost obiectivul pe care l-am urmarit in mod constant. Noi am crescut permanent capacitatea de raspuns. Sigur ca e foarte greu sa raspunzi la miile de apeluri care sunt, dar s-au facut imbunatatiri, s-a introdus mesajul de robot pentru diferitele situatii care pot sa determine un cetatean sa sune la DSP, s-a crescut capacitatea de raspuns, si obiectivul nostru este sa putem, in timp, sa raspundem la toate solicitarile'', a spus premierul.
Intrebat de reporteri daca astazi va avea loc o sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta si daca vor fi adoptate noi masuri, premierul a spus ca, de obicei, sedintele CNSU au loc in zilele de luni ''pentru actualizarea saptamanala a situatiei cu tarile si pentru, eventual, adoptarea altor masuri care sunt necesare''.
Cat despre posibile noi masuri, Orban a spus: ''Avem in evaluare posibile masuri. Daca vom lua vreo decizie suplimentara, o vom face publica. Deocamdata suntem in analiza efectelor masurilor pe care noi deja le-am luat la prelungirea starii de alerta''.
Restricii mai dure acum, pentru a avea un Craciun mai relaxat?
In continuare, seful Executivului a fost intrebat daca urmareste sa aplice modelul tarilor europene, care au adoptat masuri mai drastice acum, pentru a-si putea permite o relaxare in perioada Craciunului.
''Masurile luate de diferite tari europene au fost luate in urma unei cresteri dramatice a numarului de cazuri. Romania, de exemplu, nu se afla in situatia altor tari ca numar de infectari si, mai ales, ca ritm de crestere a numarului de infectari zilnice. Noi am prevazut astfel de masuri. Uitati-va ce masuri a luat Germania - sa inchida restaurantele, teatrele. Noi am inchis aceste activitati peste tot unde s-a depasit rata de trei la mie. Noi am interzis inca de la prelungirea starii de alerta evenimentele private de tip nunti, botezuri, mese festive si alte activitati care aduna foarte multa lume la un loc si unde nu se respecta regulile de protectie sanitara. Noi am luat astfel de masuri, numai ca masurile sunt conditionate de depasirea unui anumit indice de raspandire a virusului in cadrul comunitatii'', a raspuns premierul.
''Deci, noi avem astfel de masuri in vigoare. Sigur ca multe sunt prezentate ca lockdown - acum e termenul la moda. Nu este! Lockdown este, de exemplu, ce a facut Israelul, care a inchis toate activitatile nenecesare, a introdus restrictii de circulatie. Si in materie de restrictii de circulatie, s-au introdus in trei tari restrictii de circulatie, dar noaptea s-au introdus, dupa ora 22:00 si, evident, acolo unde intr-adevar a existat o crestere foarte mare a numarului de cazuri'', a mai spus Orban.
Restrictii de circulatie in Bucuresti?
Orban a fost intrebat si daca vor impune restrictii de circulatie in Capitala. Raspunsul sefului Executivului: ''In Bucuresti vrem sa evaluam efectele masurilor care au fost adoptate in urma cu aproape doua saptamani, respectiv care au intrat in vigoare nu de martea care a trecut, de martea de dinainte. In Bucuresti va exista o decizie, domnul prefect si domnul primar general o sa va spuna, legata de continuarea masurilor care au fost adoptate. Daca vor fi necesare alte masuri in urma evaluarilor pe care le vom face, vom lua decizii si le vom anunta public''.
Vom ajunge la 10.000 de cazuri pe zi in Romania?
Referitor la previziunile unor specialisti, conform carora Romania va ajunge sa inregistreze 10.000 de noi cazuri de infectare pe zi, Orban a spus: '' Eu nu pot sa fac estimari. Treaba mea ca prim-ministru este sa lucrez cu toti specialistii, cu toate autoritatile, cu toate institutiile implicate, pentru a reduce cresterea numarului de cazuri. Acesta este obiectivul pe care il urmarim''