Pandemia pune la pamant afacerile mici din tarile sarace. Povestea antreprenorului ajuns falit si parasit de iubita, in pragul casatoriei
antreprenorifalimentafaceri mici
Criza sanitara globala sterge de pe harta de business companiile mici din tarile sarace. Acestea sunt victimele directe haosului economic provocat de coronacriza. In timp ce, in tarile cu venituri mari, Guvernele deblocheaza pachete de miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri, in tarile sarace fondurile guvernamentale nu ajung nici macar pentru acoperirea necesarului sistemului medical, in aceasta perioada tulbure.
Jurnalistii Wall Street Journal (WSJ) dezvaluie povestea unui mic antreprenor indonezian, care reusise cu eforturi si multa munca, sa puna pe picioare o firma al carei domeniu de activitate era reprezentat de calatorii.
Pandemia de coronavirus a prabusit afacerile in turism, iar compania lui Rizky Eka Valdano nu a fost ocolita de soc, desi antreprenorul ii dedicase ultimii 10 ani din viata.
De-a lungul deceniului, compania a reusit sa depaseasca mai multe impasuri economice si fiscale, insa criza sanitara a fost lovitura sub centura.
Business-ul a esuat si a disparut. Pandemia a sters 10 ani de munca in 10 luni, iar de aici s-a generat un intreg lant al slabiciunilor in viata antreprenorului ramas falit.
Dupa ce au aparut probleme financiare, barbatul a inceput sa intampine dificultati si in relatia de cuplu.
"Relatia sa cu femeia cu care intentiona sa se casatoreasca s-a incheiat. Tanarul de 32 de ani doarme acum pe o canapea extensibila intr-o camera alaturata atelierului de tamplarie al unui prieten", transmite WSJ.
Barbatul povesteste ca traverseaza cel mai dificil moment din viata lui si ca nu a mai fost niciodata la un nivel atat de scazut al traiului.
"In timp ce companiile cu dificultati din economiile avansate au primit ajutoare pentru a amortiza efectele pandemiei, tarile in curs de dezvoltare, care nu beneficiaza de numerar, au oferit un sprijin minim sau deloc. Bancile sunt prudente cu privire la acordarea de imprumuturi unor astfel de afaceri, pe care le considera mai riscante decat companiile mari", scriu jurnalistii.
Acestea sunt ingredientele care alcatuiesc esecul mediului privat, reprezentat de companiile mici.
Povestea lui Rizky Eka Valdano ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru factorii decidenti din intreaga lume. Acestia ar trebui sa depuna toate eforturile pentru a sprijini micile afaceri, care reprezinta in fapt motorul economic al fiecarei tari.
Antreprenorii mici asigura locuri de munca la nivel local si achita contributii la stat pentru activitatea desfasurata, bani care ajung la bugetul national si fara care toate sistemele publice nationale s-ar bloca si ar "falimenta".