Parlamentul si presedintele - ping pong cu Bugetul. Legea a fost adoptata fara nicio modificare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Parlamentul si presedintele - ping pong cu Bugetul. Legea a fost adoptata fara nicio modificare
Parlamentul si presedintele - ping pong cu Bugetul. Legea a fost adoptata fara nicio modificare
de Magda Florea la 13 Mar. 2019
Urmareste-ne pe Google News
legea bugetului de statbuget 2019

Bugetul a trecut de Parlament nemodificat. Senatorii si deputatii au considerat inutila cererea presedintelui de reexaminare a legii, desi seful statului a adus argumente care atesta ca bugetul e nerealist. Seful statului este acum nevoit sa adopte forma initiala a bugetului, denumita chiar de domnia sa drept "bugetul rusinii nationale".

Update: Bugetul a fost adoptat in forma initiala


Desi presedintele a retrimis Legea bugetului national la reexaminare in Parlament, pentru a fi efectuate modificari in sensul in care bugetul ar fi construit pe cifre si asteptari himerice, parlamentarii l-au readoptat fara nicio schimbare.


Cu 245 de voturi „pentru” si 114 „impotriva”, bugetul pe anul 2019 a fost adoptat din nou de Parlament, chiar in forma initiala care a ajuns la presedintele Iohannis pentru prima oara. 

Presedintele, fara arme in fata bugetului

Presedintele a epuizat solutiile pe care le are pentru a se impotrivi promulgarii unei legi. Mai exact, a trimis legea la Curtea Constitutionalitate invocand exceptia de neconstitutionalitate, insa CCR a spus ca legea bugetului respecta Constitutia.

Mai ramasese o varianta: trimiterea la reexaminare in Parlament. Aici, previzibilitatea era indiscutabila. Din moment ce PSD ALDE alcatuiesc atat Guvernul, cat si Parlamentul, demersul sefului statului a fost de la bun inceput sortit esecului.

Acum, Klaus Iohannis trebuie sa promulge Legea bugetului national, aratand astfel cat de limitate sunt prerogativele sefului statului, in conditiile in care multi cetateni sunt manipulati spunandu-li-se ca presedintele este responsabil de lipsa unor legi sau de unele legi absurde. Iata cat de lipsita de putere este, totusi, institutia prezidentiala, cand puterea legislativa si executiva este monopolizata.
 

Daca va refuza promulgarea Legii bugetului, presedintele risca suspendarea


In cazul in care, odata epuizate aceste doua variante de respingere a legii, presedintele nu promulga bugetul in termenul legal prevazut de lege, seful statului risca suspendarea din functie.

Procedura suspendarii este prevazuta de Constitutia Romaniei, la Art.95.


(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

 
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
 

Dupa dezbateri cu scandal, parlamentarii au respins reexaminarea Bugetului. Acesta urmeaza sa fie votat astazi, la ora 14.00
 
Sedina comuna a comisiilor de Buget-Finante ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care s-a discutat proiectul de lege a bugetului a fost tinuta cu discutii aprinse in Parlament. Presedintele de sedinta, senatorul PSD Viorel Arcas, a facut tot ce i-a stat in putinta ca amendamentele Opozitiei sa fie votate fara prezentare prealabila si fara discutii. In cele din urma, dupa o sedinta de numai o ora, reexaminarea bugetului a fost respinsa.
 
23 de parlamentari au votat pentru respingere, iar 13 impotriva respingerii cererii de examinare. In consecinta cererea de reexaminare a bugetului este respinsa.
 
Amendamenele s-au votat in sedinta fara dezbatere, pe banda rulanta. Deputatul USR Cosette Chichirau a cerut ca macar fiecare amendament sa fie citit si sustinut. Presedintele de sedinta a incercat sa se opuna, sustinand ca textele amendamentelor sunt deja afisate pe monitoare si le vede oricum toata lumea din comisii. Ce rost mai are ca amendamentele sa se mai si sustina?

Birourile permanente reunite ale Legislativului au decis, marti, ca Legea bugetului de stat pe anul 2019 sa fie discutata in cadrul comisiilor parlamentare de specialitate, miercuri, incepand cu ora 10:00, iar de la ora 14:00 plenul reunit sa dezbata si sa voteze asupra actului legislativ.
 
Deputatatii si senatorii au avut la dispozitie marti aproximativ trei ore pentru a depune amendamente, pana la ora 18:00.

Dragnea: Legea bugetului de stat va fi retrimisa in aceeasi forma "lenesului de la Cotroceni"

 
Dragnea a declarat, duminica, la Calarasi, ca reexaminarea Legii bugetului de stat pe anul 2019 ar putea fi votata miercuri, urmand a fi retrimisa "lenesului de la Cotroceni" pentru promulgare.
 
"Teoretic, miercuri ar trebui sa avem plen reunit, pentru a-i trimite din nou bugetul lenesului de la Cotroceni, poate gaseste pe cineva sa-i ia mana sa semneze", a spus Liviu Dragnea.
 
De asemenea, Dragnea a spus sambata, la Slobozia, ca Parlamentul nu va modifica legea privind bugetul de stat pe anul 2019 si ca o va retrimite la promulgare in forma primita pentru reexaminare, deoarece bugetul a fost construit foarte bine si foarte riguros.

Dragnea: "Klaus Iohannis nu e seful statului. E in mintea lui seful statului"


"Klaus Iohannis nu e seful statului. E in mintea lui seful statului, pentru ca el actioneaza ca sef si el nu are dorinte, el are porunci si este foarte suparat si deranjat cand cineva indrazneste sa puna la indoiala poruncile. Nu, n-avem ce sa modificam, pentru ca bugetul a fost construit foarte bine si foarte riguros. Este doar dorinta lui, intentia lui, vointa lui de a intarzia cat mai mult aprobarea bugetului de stat pentru a face cat mai mult rau Romaniei", a declarat Dragnea.
 
El a mai spus ca daca Guvernul va adopta ordonanta de urgenta pentru aprobarea plafoanelor bugetare, saptamana viitoare va fi aprobat bugetul, care va fi retrimis pentru promulgare.
 
"In vom retrimite la Cotroceni acestui domn, daca-l gasim acolo, sa-l semneze si sa-l promulge, sa se publice, pentru ca milioane de copii sa beneficieze de alocatii, programele de investitii sa inceapa sa se deruleze in forta, programele pe sanatate, unde s-au alocat sume uriase, sa inceapa sa se deruleze, pentru beneficiul romanilor.
 
Daca guvernul nu adopta ordonanta, atunci o sa se intarzie. Dar eu sper ca guvernul sa-si doreasca sa aiba bugetul cat mai repede in vigoare sa se implementeze. (...) Daca este sedinta luni, inseamna ca asta (OUG pe plafoane-n.r.) este poate unicul motiv", a adaugat Dragnea.
 
Va amintim ca presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, sustinand ca este fundamentata pe o prognoza nerealista, iar pe de alta parte, ca nu asigura o reala functionare a unor institutii publice cu rol esential in societate. Demersul presedintelui a venit dupa ce judecatorii CCR au respins, saptamana trecuta, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.
 
Presedintele Klaus Iohannis i-a acuzat pe liderii PSD, pentru ca au intarziat adoptarea bugetului in Parlament si le-a transmis acestora "sa plece de la guvernare" daca nu o fac pentru tara. El a indicat PSD ca fiind "unicul vinovat" pentru faptul ca Romania este in a treia luna din an fara un buget de stat.
 
In replica, PSD a transmis luni seara, intr-un comunicat de presa, ca presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa isi ceara scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului si a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.

Citeste si: SAL-Fin a obtinut pentru consumatori 1,128 milioane de lei, de 2,4 ori mai mult decat suma primita initial
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x